Advertentie
Champagne wordt steeds meer gebruikt als wijn bij het eten, maar wat wij van een expert hoorden, is wel heel extreem.
Tijdens een bezoek aan een niet nader te noemen enorm champagnehuis liet onze gastvrouw zich een opvallend geheim ontvallen: champagne smaakt prima bij … een eenvoudig bord gezouten friet! Benieuwd waarom? Wij vertellen alles over eten bij champagne.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Champagne bij de snackbar?
Het klinkt raar: de wijn van de koningen samen met misschien wel het meest volkse aardappelgerecht, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek. De droge, frisse smaak van champagne past uitstekend bij het zoute en vettige van gefrituurde friet. Vooral de champagnes waarin wat meer gebruik wordt gemaakt van de chardonnay-druif smaken prima bij een hap patat. Deze druif zorgt voor een frisse en heldere smaak en een droge champagne.
Zelf friet maken
Zelf friet maken, hoe moeilijk kan het zijn? Je hebt alleen aardappel nodig, olie om te frituren, wat zout en klaar. Helemaal niet moeilijk dus. Neem je vastkokende of kruimige aardappels, was je de aardappels of juist niet, kook je ze voor, frituur je ze twee keer? Allemaal factoren waar je wel rekening mee moet houden. En hoe krijg je frietjes extra knapperig? Wij geven je een aantal tips.
Welke champagne smaakt het best bij friet?
Wil je dit nou gelijk gaan proberen? Kies dan bij de slijter voor een non-vintage champagne, die is gemaakt van basiswijnen van druiven uit verschillende jaren. Kies ook voor een wat drogere champagne (brut), dat past het best.
Voor wat de friet betreft: zout is goed. Mayonaise mag, maar laat al het andere vooral achterwege.
Onze tips
3x recepten om te bakken met champagne
De perfecte wijn voor bij de borrel
Bestaat er ook goedkope champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?
Hoe wordt champagne gemaakt: waarom is het zo duur, en het kan ook goedkoper?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
Redactie