Advertentie
Champagne bestaat in twee kleurvarianten, wit en rosé. Zelfs de witte variant kan gemaakt worden van rode druiven. Hoe zit dat precies met de kleur van champagne?
Kleur champagne: rosé of wit
De kleur van champagne is afhankelijk van de druifsoort die wordt gebruikt. Champagne kan gemaakt worden van de drie druifsoorten van de Champagne-streek: pinot noir, pinot mineur en chardonnay. De eerste twee zijn rode druiven, of zwart zoals de fransen zeggen (noir) de derde is een bekende witte druif (blanc). Het sap van de donkere druiven is echter helder (wit) en zo lang als het persen van de druiven voorzichtig gebeurt, kun je witte champagne maken van donkere druiven.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Twee manieren om rosé champagne te maken
Er bestaan twee methodes om rosé te maken. Bij de eerste wordt de kleur uit de rode schillen gehaald door de druiven heel langzaam te persen en de schillen lang bij het sap te houden (12-24 uur). Wanneer witte wijn gemaakt wordt van rode druiven wordt het sap onmiddellijk gescheiden van de schillen.
De schillen geven na een tijdje een beetje van hun kleur of aan het druivensap waardoor dit mooi begint te kleuren. Hoe langer je de schillen bij het spa laat, hoe roder de wijn. Hoe rood de precies rosé kleurt is amper in te bepalen, de kleur is dus ook voor de wijnmakers altijd een verrassing.
Mengen: overal streng verboden, behalve in Champagne
Dan is er een tweede manier om tot de roze kleur te komen: het mengen van rode met witte basiswijn. In heel Frankrijk is dit hartstikke verboden, maar juist volgens de strenge wetten van champagne mag het wel. We leggen het uit.
Champagne wordt in twee stappen gemaakt. Eerst is er het maken van de basiswijnen in grote tanks. Dit gaat precies zoals normale wijn ook gemaakt wordt. Van de basiswijnen wordt vervolgens een mix gemaakt waarvan de champagne wordt gemaakt. Hoe champagne maken precies gaat, delen wij in dit artikel.
De wijnmaker heeft door deze mix wat meer invloed in de kleur, maar zal altijd de smaak voor laten gaan.
Wat is het smaakverschil tussen roze en witte champagne?
Voor het smaakverschil moet je een wat fijner of meer geoefend pallet bezitten. Over het algemeen kun je zeggen dat rosé champagnes wat fruitiger zijn dan witte champagnes. Vaak ook hoe lichter de kleur hoe droger de champagne. Door de diepere smaak past een rosé champagne prima bij gerechten, zelfs bij vleesgerechten.
Onze tips
3x recepten om te bakken met champagne
Hoe wordt champagne gemaakt: waarom is het zo duur, en het kan ook goedkoper?
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?
Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
Rood, wit & rosé: wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?
Mocktails mixen: zo maak je de lekkerste alcoholvrije drankjes
Shaken, strainen en muddlen: cocktailtechnieken met Tess Posthumus
Redactie