Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
kleur champagne

Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?

Profielfoto van ArjanArjan Kropman

Advertentie

Champagne bestaat in twee kleurvarianten, wit en rosé. Zelfs de witte variant kan gemaakt worden van rode druiven. Hoe zit dat precies met de kleur van champagne?

Kleur champagne: rosé of wit

De kleur van champagne is afhankelijk van de druifsoort die wordt gebruikt. Champagne kan gemaakt worden van de drie druifsoorten van de Champagne-streek: pinot noir, pinot mineur en chardonnay. De eerste twee zijn rode druiven, of zwart zoals de fransen zeggen (noir) de derde is een bekende witte druif (blanc). Het sap van de donkere druiven is echter helder (wit) en zo lang als het persen van de druiven voorzichtig gebeurt, kun je witte champagne maken van donkere druiven.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Twee manieren om rosé champagne te maken

Er bestaan twee methodes om rosé te maken. Bij de eerste wordt de kleur uit de rode schillen gehaald door de druiven heel langzaam te persen en de schillen lang bij het sap te houden (12-24 uur). Wanneer witte wijn gemaakt wordt van rode druiven wordt het sap onmiddellijk gescheiden van de schillen.

De schillen geven na een tijdje een beetje van hun kleur of aan het druivensap waardoor dit mooi begint te kleuren. Hoe langer je de schillen bij het spa laat, hoe roder de wijn. Hoe rood de precies rosé kleurt is amper in te bepalen, de kleur is dus ook voor de wijnmakers altijd een verrassing.

Mengen: overal streng verboden, behalve in Champagne

Dan is er een tweede manier om tot de roze kleur te komen: het mengen van rode met witte basiswijn. In heel Frankrijk is dit hartstikke verboden, maar juist volgens de strenge wetten van champagne mag het wel. We leggen het uit.

Champagne wordt in twee stappen gemaakt. Eerst is er het maken van de basiswijnen in grote tanks. Dit gaat precies zoals normale wijn ook gemaakt wordt. Van de basiswijnen wordt vervolgens een mix gemaakt waarvan de champagne wordt gemaakt. Hoe champagne maken precies gaat, delen wij in dit artikel.

De wijnmaker heeft door deze mix wat meer invloed in de kleur, maar zal altijd de smaak voor laten gaan.

Wat is het smaakverschil tussen roze en witte champagne?

Voor het smaakverschil moet je een wat fijner of meer geoefend pallet bezitten. Over het algemeen kun je zeggen dat rosé champagnes wat fruitiger zijn dan witte champagnes. Vaak ook hoe lichter de kleur hoe droger de champagne. Door de diepere smaak past een rosé champagne prima bij gerechten, zelfs bij vleesgerechten.

Profielfoto van

Arjan Kropman

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!