Advertentie
Cocktailtechnieken: bartools
Het voordeel van thuis shaken is dat je gewoon lekker mag experimenteren. Tess vertelt: “Thuis cocktails maken is een stuk relaxter dan in een overvolle cocktailbar op een zaterdagavond. Wanneer ik in mijn eigen keuken aan het experimenteren ben, is er niemand die op mijn vingers kijkt, kan ik knoeien en direct uit het glas proeven. Thuis is het jouw eigen speeltuin en gelden de gangbare horecaregels niet.”
Kortom, vind je dat ene jampotje erg leuk om een cocktail in te serveren, of heeft de grote glazen vaas de perfecte maat voor een punch? Gewoon doen. Lees snel verder en leer alles over verschillende cocktailtechnieken. Samen met Tess Posthumus geven we je uitleg en tips.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Foto: Ming Chao
1. Cocktailshakers
Ga je aan de slag met cocktails? Laat je niet afschrikken door het verschil tussen een Boston shaker of een Parisian shaker, er zijn veel verschillende soorten te koop. De bekendste is misschien wel de Cobbler shaker. Dit model zie je dan ook vaak in de winkel liggen. Deze bestaat uit drie onderdelen: een metalen shaker tin, een bovenstuk met ingebouwde strainer en een dopje om ‘m mee dicht te doen.
2. Strainers
Er zijn drie verschillende soorten strainers. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je de ijsblokjes waarmee je net hebt staan te shaken niet in het glas wil hebben. Ook ideaal om kleine stukjes fruit of kruiden uit het glas te houden. Je hebt een Hawthorne strainer, Fine strainer en Julep strainer. De eerste heeft een veer aan de bovenkant en voorkomen dat de ijsblokjes in je glas vallen. De tweede lijkt op een zeefje en houdt kleine deeltjes tegen. De laatste zit vol met kleine gaatjes. Zo wordt het ijs tegengehouden maar schenk je de cocktail toch gemakkelijk in het glas.
Overige tools
3. Flessenopener
Oké, misschien een beetje voor de hand liggend. Maar goed, het zou je maar gebeuren. Heb je net alles in huis gehaald voor de lekkerste cocktails en vervolgens krijg je de flessen niet open.
4. Barspoon
Dit is een wat hogere lepel die je gebruikt om je cocktail te stirren (roeren). Deze term ken je vast van James Bond: “Shaken, not stirred”.
5. Jigger
Dit is een klein maatbekertje met aan elke kant een andere maat. De meest gangbare jiggers hebben aan de ene kant 30 ml en aan de andere kant 60 ml. Zo kan je gemakkelijk cocktails en ingrediënten afmeten waardoor je resultaat mooi in balans is.
6. Mesje
Een bartender heeft altijd een mesje bij de hand. Ideaal om ingrediënten mee fijn te snijden. Of natuurlijk voor prachtige garnering.
7. Mexican elbow
Mexicaanse elleboog? Wat zeg je? Dit is één van de favoriete bartools van Tess: “Dit is een ontzettend fijne handpers om citrus mee te persen. Ook ideaal voor versgeperst sinaasappelsap in de ochtend.”
8. Mixing glass
Een shaker gebruik je om de cocktail te shaken, maar zoals eerder beschreven kan je een cocktail ook stirren. Hier gebruik je een mixing glass voor, een groot glas met een lip. Daardoor schenk de cocktail vervolgens zonder te knoeien in een glas.
9. Muddler
Dit lijkt een beetje op een vijzel en is vaak gemaakt van hout, metaal of plastic.
10. Pincet
Vaak gebruikt men de Engelse benaming: tweezers. Handig als je bijvoorbeeld kersen uit een potje moet vissen of net dat ene blaadje munt ter garnering nodig hebt.
11. Zesteur
Dit is eigenlijk een soort aardappelschilmesje. Hier maak je dunne lange slierten mee, die je ook wel zeste of twists noemt.
Cocktailtechnieken
Er zijn verschillende cocktailtechnieken die bijdragen aan de perfecte cocktail. Dit lijstje hoef je niet uit je hoofd te kennen, maar het is fijn om te weten wat er bedoeld wordt met bijvoorbeeld jiggeren, dry shaken of strainen als je het tegenkomt in een recept. Zo ben je in ieder geval op de hoogte van de meest gangbare cocktailtechnieken.
1. Jiggeren
Een jigger is een klein maatbekertje, vaak in de vorm van een zandloper. De term jiggeren is dan ook niets anders dan het afmeten van ingrediënten met behulp van dit maatbekertje.
2. Builden
Dit is niets anders dan het “bouwen” van een cocktail. Dit doe je soms direct in het glas waar de cocktail of mocktail uit gedronken wordt.
3. Top up
Deze cocktailtechniek is het aftoppen van een cocktail. Dit kom je regelmatig tegen in recepten. Gaat er een koolzuurhoudende drank in de cocktail? Die shake je natuurlijk niet mee. De cola of champagne voeg je dan bijvoorbeeld pas aan het einde toe. Op het laatst erbij schenken tot het glas vol is heet aftoppen of top up.
4. Shaken
Deze term hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Dit is het eerste waar je aan denkt bij cocktails. Door te shaken meng je de verschillende ingrediënten met elkaar. Je voegt ijs toe zodat het drankje koud wordt, om de textuur te veranderen of om het geheel iets te verwateren.
5. Dry shaken
Deze cocktailtechniek gebruik je als er bijvoorbeeld eiwit in de cocktail gaat. Dit houdt in dat je eerst gaat shaken zonder ijs, zodat je een mooi en dik eiwitschuim krijgt.
Cocktail van 007?
6. Stirren
Hier hadden we het al eerder over, en deze term ken je vast van 007. Dit is één van de klassieke cocktailtechnieken om cocktails te bereiden. Denk je nu simpelweg aan roeren? Er komt iets meer techniek bij kijken. Tess: “Bij het maken van stirred cocktails wil je ook dat de verschillende ingrediënten met elkaar mengen, maar je probeert nog meer zaken voor elkaar te krijgen. Stirren is vergeleken met shaken een heel voorzichtige manier om de ingrediënten met elkaar te mengen, iets te verwateren en te koelen.”
7. Strainen
Na het shaken of stirren schenk je de cocktail uit in een glas. Dit heet strainen. Voor deze cocktailtechniek heb je verschillende strainers, een soort zeefjes.
8. Muddlen
De beweging doet je misschien denken aan vijzelen, maar het is nét iets delicater. Door deze cocktailtechniek pers je sappen uit fruit, oliën uit de schil en plet je kruiden zodat ze smaak afgeven. Je raadt het al, hier gebruik je een muddler voor.
9. Rimmen
Say what? Voordat we boze mails krijgen, dit is één van de onschuldige cocktailtechnieken die haast iedereen wel kent. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is niets anders dan de rand van het glas voorzien van een smaakvol randje. Denk maar eens aan het zoutrandje bij een Margarita. Dit wist je vast nog niet!
Neem overigens ook eens een kijkje op de webshop van Flying Dutchmen Cocktails, hier vind je alle benodigdheden om vervolgens zelf aan de slag te gaan. De beste bartools, pakketten en boeken op één plek.
Lees ook:
4x cocktails je die vanavond nog wilt maken
De beste mocktails voor de feestdagen
Sins of Sal: duistere guilty pleasures met streetfood & cocktails
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.