Lekker borrelen, daar houdt iedereen van. Maar wat als je nou geen alcohol drinkt, of het gewoon niet lekker vindt? Als niet-alcoholdrinker ben je dan toch vaak aangewezen op een saai glas fris-drank. Met onze tips zet je echter binnen de kortste keren een kleurrijke mocktail op tafel. Mooi, lekker én helemaal alcoholvrij.
Mocktails
Een mocktail is een cocktail, maar dan zonder alcohol. De naam is een samentrekking van de Engelse woorden ‘mock’, wat ‘onecht’ betekent, en ‘cocktail’. Op de menukaart zijn mocktails ook wel te herkennen als ‘virgin cocktails’. Mocktails zijn vaak alcoholvrije versies van al bestaande cocktails, zoals de mojito, maar kunnen ook geheel nieuwe drankjes zijn, zoals de Shirley Temple. Net als de traditionele cocktail bestaat de mocktail uit een mix van meer dan twee ingrediënten die samen in een glas worden geserveerd, meestal gegarneerd met vers fruit of verse kruiden. De drankjes zijn vaak kleurrijk en worden in speciale glazen geserveerd, wat bijdraagt aan de drinkervaring. Hoewel de meeste mocktails een zoete smaak hebben, zijn er ook een aantal hartige variaties: wat dacht je bijvoorbeeld van de Virgin Mary, de alcoholvrije versie van de Bloody Mary?
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Mocktails recepten
Ben je op zoek naar de lekkerste mocktail recepten? Zoek dan niet verder! Onderstaande recepten zijn minstens net zo lekker als cocktails en je wordt de volgende dag gewoon weer fris wakker. Cheers!
Golden Sour
Gele paprika in een mocktail? Jazeker! Samen met de overige ingrediënten zoals sinaasappelsap, citroensap en suikersiroop is dit absoluut één van de beste mocktails wat ons betreft. Geen cocktailglazen in huis? Geen probleem, je schenkt deze mocktail in een wijnglas.
Virgin Mary Mule
Stop limoensap, verse munt, frisse komkommer en ginger beer bij elkaar en je krijgt één van de beste mocktails. Erg fris, en daardoor ideaal om de borrel bijvoorbeeld mee te starten.
Flying Chiliman
Geen Flying Dutchman maar een Flying Chiliman! Deze mocktail doet zijn naam eer aan, de rode chilipeper geeft dit drankje een beetje pit. De zoete frambozensiroop is een mooie tegenhanger en brengt samen met het citroen- en cranberrysap de mocktail in balans.
Rosemary’s Pear
Soms hoeft een lekkere mocktail helemaal niet moeilijk te zijn. Zoals bijvoorbeeld bij dit geweldige drankje. Meng wat citroensap met bitter lemon en perensap. IJsblokjes erbij en je bent klaar voor alcoholvrije borrel!
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Gember kombucha mocktail
Fermentatie-expert Christian Weij: “Je kunt niet om kombucha heen als je met alcoholvrije cocktails gaat experimenteren.” Bij deze; probeer maar eens dit heerlijke recept!
Virgin passion mocktail
Barman Victor van First Dates deelt zijn recept voor de perfecte mocktail: virgin passion
Virgin Mary
Een mocktail met een lekkere pit en ook nog eens gezond. Deze Virgin Mary heeft het allemaal!
Koele cassis
Misschien niet een typische mocktail, maar wel een heerlijk verfrissend drankje. Hij ziet er in ieder geval zeker wel feestelijk uit!
Zelf mocktails samenstellen
Door de hoeveelheid mogelijke ingrediënten kun je mocktails bijna oneindig samenstellen. Je kunt natuurlijk gaan voor bekendere mocktails, zoals een nada colada (de mock-versie van de piña colada), maar je kunt ook zelf experimenteren met smaken die je lekker vindt. Veel mocktails bestaan uit een basis van fruitsap of frisdrank, siroop, vers fruit en kruiden of specerijen.
De basis
Een goede mocktail heeft natuurlijk een goede basis nodig. Een veelgebruikte basis is fruitsap (kan uit een pak, maar versgeperst is natuurlijk lekkerder), maar frisdrank kan uiteraard net zo goed. Daarnaast kun je van veel cocktails heel eenvoudig een mocktail maken door de alcoholische drank te vervangen door een non-alcoholisch alternatief. Zo bestaan er tegenwoordig lekkere alcoholvrije wijnen, champagnes en bieren. Ook het aanbod alcoholvrije sterke dranken wordt steeds groter. Een klassieke mojito maak je bijvoorbeeld makkelijk virgin door de rum te vervangen door Lyre’s White Cane Spirit. Een wellicht onverwachte, maar verrassend lekkere basis voor mocktails is melk, zoals die bijvoorbeeld wordt gebruikt in de virgin White Russian of mudslide.
- Fruitsap (appel, sinaasappel, perzik, ananas, mango, cranberry, druif, kokos, tomaat)
- Frisdrank (Sprite, ginger ale, tonic, bruiswater)
- Alcoholvrije wijn, prosecco, cava of champagne
- Alcoholvrij bier
- Alcoholvrije sterke drank
- Melk
Siroop
Om de smaak van je mocktail wat complexer te maken, kun je siroop toevoegen. Je kunt de siroop zien als de vervanger van de likeur die vaak aan cocktails wordt toegevoegd. Fruitsiropen zijn in supermarkten goed verkrijgbaar, maar je kunt ze ook zelf siroop maken door fruit te koken met suiker, water en citroensap en het vervolgens door een zeef in een fles te gieten. Je kunt ook meer botanische smaken toevoegen aan je mocktail door siroop gemaakt van lavendel of rozen toe te voegen. Mocktails op basis van melk zijn goed te combineren met bijvoorbeeld chocolade- of koffiesiroop.
- Aardbei
- Passievrucht
- Watermeloen
- Grenadine
- Vlierbloesem
- Rozenwater
- Lavendel
- Munt
- Gember
- Chocolade
- Karamel
- Koffie
- Vanille
Fruit en groente
Vers fruit en verse groente zijn een lekker frisse toevoeging aan je mocktail. Zacht fruit, zoals frambozen of blauwe bessen, kun je met een muddler (stamper) pletten, zodat er nog meer smaken vrijkomen. Citrusvruchten, zoals citroen en limoen, brengen met hun zure smaak balans in zoete mocktails. Probeer ook eens dunne repen frisse komkommer of lichtzoete wortel aan je mocktail toe te voegen voor een hartige twist. Fruit wordt in mocktails ook vaak gebruikt als garnering. Dat ziet er natuurlijk mooi uit, maar de regel is wel dat de garnering ook terug moet komen in het drankje. Wil je dus een schijfje limoen op de rand van je glas doen? Zorg er dan ook voor dat limoensap of -schil terugkomt in je mocktail.
- Citroen
- Sinaasappel
- Limoen
- Ananas
- Mango
- Blauwe bes
- Aardbei
- Framboos
- Kersen
- Bramen
- Perzik
- Passievrucht
- Komkommer
- Wortel
- Bleekselderij
Kruiden en specerijen
Om je mocktail helemaal af te maken, kun je kruiden en specerijen toevoegen. Je kunt kiezen voor bekende opties als munt en basilicum, maar je kunt ook écht experimenteren door salie of kardemom te proberen. Kies vooral wat je lekker vindt, en wie weet ontdek je wel een heel verrassende, nieuwe smaakcombinatie.
- Munt
- Rozemarijn
- Tijm
- Basilicum
- Salie
- Lavendel
- Gember
- Kaneel
- Kruidnagel
- Steranijs
- Kardemom
Golden Sour
Gele paprika in een mocktail? Jazeker! Samen met de overige ingrediënten zoals sinaasappelsap, citroensap en suikersiroop is dit absoluut één van de beste mocktails wat ons betreft. Geen cocktailglazen in huis? Geen probleem, je schenkt deze mocktail in een wijnglas.
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de paprika in stukjes van ongeveer 2 centimeter en stamp met een vijzel (muddle) in de shaker tin.
Schenk het sinaasappelsap, het citroensap, de chili-suikersiroop en de sinaasappelbitters in een shaker tin.
Breek het ei en splits het eigeel van het eiwit. Doe dit boven de ongevulde helft van de cocktailshaker. Mocht er dan toch per ongeluk een beetje eigeel in het eiwit belanden, dan kun je het ei wegdoen en het opnieuw proberen zonder dat je alle andere ingrediënten ook weg moet gooien.
Doe het eiwit bij de overige ingrediënten in de eerste shaker tin. Dry shake zonder ijsblokjes erbij, zodat het eiwit in schuim verandert.
Open de cocktailshaker. Vul de shaker dit keer wel met ijsblokjes en shake een tweede keer.
Vul een wijnglas met ijsblokjes en zeef de cocktail door een fijne zeef (fine strain) in het glas. Garneer eventueel met een stukje gele paprika en chilipeper.
© Cocktails met Tess (Carrera) Receptuur: Tess Posthumus Foto’s: Willem van Santen
Onze tips
Mocktails recepten: de lekkerste alcoholvrije drankjes
Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.