Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Wat is grenadine en wat maak je ermee?

Wat is grenadine en wat maak je ermee?

Advertentie

Er zijn van die ingrediënten die je vast wel kent, maar waarvan je eigenlijk niet eens weet wat het precies is. Grenadine is zo’n product, daarom vertellen we je er alles over en delen we heerlijke recepten ermee.

Wat is grenadine?

Grenadine is een zoete en gelgekleurde siroop op basis van suiker en fruitsap. Het wordt veelal gebruikt om limonade mee te maken of als smaakmaker in cocktails of mocktails. De naam “grenadine” is afgeleid van het Franse woord “grenade”, wat granaatappel betekent, omdat de originele versie van de siroop werd gemaakt van granaatappelsap. Tegenwoordig wordt het echter ook met andere fruitsoorten gemaakt zoals appels en vlierbessen.

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je grenadine?

Grenadine wordt door jong en oud gedronken en is daarom in elke supermarkt wel te koop. Je vindt het in flessen bij de andere dranken. Let er bij aankoop goed op welke soort je koopt omdat de naam grenadine niet beschermd is. Zo is er grenadine op basis van rood fruit of appels met vlierbloesem. Je begrijpt dat hier een groot smaakverschil tussen zit en daarom is het aan te raden om goed te kijken welke smaak jij wilt. Ook zijn er varianten zonder suiker of met toegevoegde vitamine C te koop.

Hoe smaakt het?

Grenadine heeft een kenmerkende smaak die zoet en fruitig is, met lichte ondertonen van bessen en granaatappel, zelfs als het niet van granaatappels is gemaakt. Toegevoegd aan een drankje kun je de smaak omschrijven als verfrissend.

Hoe kun je grenadine vervangen?

Vraagt een recept om grenadine maar heb je het niet in huis? Dan kun je heel eenvoudig een andere vruchtensiroop toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan frambozen- of aardbeiensiroop. Deze hebben een soorgelijke zoete en fruitige smaak. Ben je eerder op zoek naar die typische granaatappelsmaak? Vervang het dan door puur granaatappelsap. Je kunt hier eventueel wat extra suiker aan toevoegen mocht dat nodig zijn.

Wat kun je ermee?

Door de zoete en fruitige smaak is grenadine geliefd in allerhande drankjes. Van limonades tot cocktails; je kunt er alle kanten mee op. Wat denk je bijvoorbeeld van een scheutje in je trappistenbier (zoals ze dat in Noord-Brabant doen) of door de bekende Tequila Sunrise cocktail? Ook komt het ingrediënt goed tot zijn recht als zoete smaakmaker bij een bakje yoghurt met fruit of in zoete toetjes. Wat denk jij bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?

Aardbeienmargarita

De klassieke margarita maak je met limoensap, maar je kunt variëren. Ga bijvoorbeeld voor een aardbeienmargarita met grenadine. Wie liever een mocktail drinkt kan de tequila en triple sec vervangen door tonic of frisdrank met citroen.

aardbeienmargarita aardbeien

Hangop met zomerfruit en siroop

Het kan haast niet klassieker: hangop met siroop. Grenadine is de perfecte smaakmaker doordat het een fruitige toets geeft. Lekker in combinatie met vers fruit.

grenadine recepten
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!