Advertentie
Er zijn van die ingrediënten die je vast wel kent, maar waarvan je eigenlijk niet eens weet wat het precies is. Grenadine is zo’n product, daarom vertellen we je er alles over en delen we heerlijke recepten ermee.
Wat is grenadine?
Grenadine is een zoete en gelgekleurde siroop op basis van suiker en fruitsap. Het wordt veelal gebruikt om limonade mee te maken of als smaakmaker in cocktails of mocktails. De naam “grenadine” is afgeleid van het Franse woord “grenade”, wat granaatappel betekent, omdat de originele versie van de siroop werd gemaakt van granaatappelsap. Tegenwoordig wordt het echter ook met andere fruitsoorten gemaakt zoals appels en vlierbessen.
Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je grenadine?
Grenadine wordt door jong en oud gedronken en is daarom in elke supermarkt wel te koop. Je vindt het in flessen bij de andere dranken. Let er bij aankoop goed op welke soort je koopt omdat de naam grenadine niet beschermd is. Zo is er grenadine op basis van rood fruit of appels met vlierbloesem. Je begrijpt dat hier een groot smaakverschil tussen zit en daarom is het aan te raden om goed te kijken welke smaak jij wilt. Ook zijn er varianten zonder suiker of met toegevoegde vitamine C te koop.
Hoe smaakt het?
Grenadine heeft een kenmerkende smaak die zoet en fruitig is, met lichte ondertonen van bessen en granaatappel, zelfs als het niet van granaatappels is gemaakt. Toegevoegd aan een drankje kun je de smaak omschrijven als verfrissend.
Hoe kun je grenadine vervangen?
Vraagt een recept om grenadine maar heb je het niet in huis? Dan kun je heel eenvoudig een andere vruchtensiroop toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan frambozen- of aardbeiensiroop. Deze hebben een soorgelijke zoete en fruitige smaak. Ben je eerder op zoek naar die typische granaatappelsmaak? Vervang het dan door puur granaatappelsap. Je kunt hier eventueel wat extra suiker aan toevoegen mocht dat nodig zijn.
Wat kun je ermee?
Door de zoete en fruitige smaak is grenadine geliefd in allerhande drankjes. Van limonades tot cocktails; je kunt er alle kanten mee op. Wat denk je bijvoorbeeld van een scheutje in je trappistenbier (zoals ze dat in Noord-Brabant doen) of door de bekende Tequila Sunrise cocktail? Ook komt het ingrediënt goed tot zijn recht als zoete smaakmaker bij een bakje yoghurt met fruit of in zoete toetjes. Wat denk jij bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?
Aardbeienmargarita
De klassieke margarita maak je met limoensap, maar je kunt variëren. Ga bijvoorbeeld voor een aardbeienmargarita met grenadine. Wie liever een mocktail drinkt kan de tequila en triple sec vervangen door tonic of frisdrank met citroen.
> naar het recept: aardbeienmargarita
Hangop met zomerfruit en siroop
Het kan haast niet klassieker: hangop met siroop. Grenadine is de perfecte smaakmaker doordat het een fruitige toets geeft. Lekker in combinatie met vers fruit.
> naar het recept: hangop met zomerfruit en siroop
Lees ook: Zo kan je eenvoudig zelf siroop maken
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.