Advertentie
Niks vervelender dan kaasfondue die is gaan schiften. Ben je al een half uur in de pan aan het roeren en weet je niet hoe jij jouw kaasfondue nog kan redden? Geen paniek, met deze tips gaat het je zeker lukken om binnen de kortste keren een pan smeuïge kaasfondue op tafel te zetten.
Kaasfondue schiften
Kaasfondue maken lijkt zo makkelijk maar soms gaat het toch mis. Want hoe goed je ook je best doet, helaas kan het af en toe gebeuren dat je kaasfondue gaat schiften. Maak je op dat moment vooral geen zorgen. Het kan de besten overkomen. Met de juiste tips is jouw kaasfondue binnen no time zoals ‘ie moet zijn.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Schiften kaasfondue
Genezen is beter dan voorkomen en daarom is het belangrijk om je van tevoren af te vragen of de kazen die je aan het smelten bent wel de juiste smeltcapaciteit hebben. De ene kaas smelt namelijk beter dan de andere kaas.
Rasp de kaas voordat je het aan de fondue toevoegt. Zo smelt de kaas makkelijker én sneller.
Gebruik je alleen maar harde kazen voor je fondue? Dan is het heel goed mogelijk dat de kaas niet goed kan binden waardoor je een grote kleverige klont kaas krijgt. Dit kan je oplossen door er zachtere kaassoorten aan toe te voegen. De meest klassieke combinatie is Emmentaler met Gruyère, maar kies vooral wat jij lekker vindt! Wij stelden hiervoor een handig overzicht voor je samen waarmee je naar hartenlust kan mixen & matchen:
Zuurgraad
Heb je de ‘juiste’ kaassoorten samengevoegd en is je kaasfondue gaan schiften of klonteren? Dan is de zuurgraad van je kaasfondue hoogstwaarschijnlijk niet in orde. Kaas heeft namelijk de juiste zuurgraad nodig om te kunnen smelten. Niet voor niets wordt er wijn aan kaasfondue toegevoegd. Wijn heeft namelijk een hoge zuurgraad en bevat vocht. Twee zaken die ervoor zorgen dat je kaasfondue lekker smeuïg wordt.
Geschifte kaasfondue
Is je kaasfondue gaan schiften? Geen paniek! Door er wat maizena toe te voegen bindt het geheel vanzelf. Los hiervoor een halve theelepel maizena op in dezelfde hoeveelheid water of wijn. Zorg ervoor dat de maizena goed is opgelost en voeg dit papje vervolgens toe aan de geschifte fondue. De maizena bindt het vocht weer met het vet.
Bloem of aardappelzetmeel voorkomen ook het schiften van kaasfondue.
Klonten in de kaasfondue
Is je kaasfondue gaan klonteren? Dan kan je proberen de zuurgraad van het mengsel te verhogen door wat citroensap aan je kaasfondue toe te voegen. Voeg het zuur beetje bij beetje toe terwijl je door de fondue roert. Het zuur van het citroensap zal de klontjes afbreken waardoor je een glad mengsel krijgt.
Of volg een kaasfondue recept
Wil je zeker zijn dat jouw kaasfondue niet mislukt? Volg de volgende keer dan simpelweg een recept stap-voor-stap op. Zo kan het haast niet misgaan. Wat denk je bijvoorbeeld van ons basisrecept voor kaasfondue? Zo maak je de fondue gelijk met de juiste kazen, wijn, citroensap en een beetje maizena!
Kaasfondue
Traditioneel prikt iedereen een stukje brood aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje brood verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten.
Onze tips
Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue
6 heerlijke en originele gourmet recepten van Danny Jansen
5x recepten met geraspte kaas
Eten over na het gourmetten? Recepten met de restjes
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.