Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Wat is maizena en wat kun je ermee?

Wat is maizena en wat kun je ermee?

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Maizena is onmisbaar in ieder keukenkastje. Maar wat is dit wonderpoeder, in het kenmerkende gele doosje nou precies, en wat kun je ermee? Wij vertellen je er alles over.

Wat is maizena?

Maar wat is maizena nu eigenlijk? Maizena, ook wel bekend als maiszetmeel en niet te verwarren met maismeel, is een zetmeel: een complex koolhydraat dat door sommige planten wordt aangemaakt als energievoorraad. Het wordt gemaakt door zowel de oliën als de eiwitten aan de maiskorrel te onttrekken. Zo ontstaat een veelzijdig bindmiddel dat begint te werken wanneer je het met water mengt en verwarmt. Maismeel daarentegen zijn puur fijngemalen, gedroogde maiskorrels.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je ermee?

Nu we weten dat maizena een bindmiddel is, rijst vast de vraag wat je er nu mee kunt. Het antwoord is simpel: heel erg veel! Omdat het een neutrale smaak heeft, kun je er alle kanten mee op. Is de vruchtensaus voor over je toetje of taart te dun? Bind het met maizena. Wil je een melksausje bij je bloemkool of broccoli serveren? Je kunt de saus dikker maken met maizena. Ga je meringue bakken? Voeg wat maizena toe om hem steviger te maken. Ook een handige tip: maak je zoete aardappelfrietjes knapperiger door ze voor het bakken eerst in de maizena te wentelen. Hetzelfde geldt voor tofu overigens!

Waar koop je het?

Je kunt het in elke supermarkt vinden. Te herkennen aan het knalgele doosje en te vinden bij de bakspullen.

Hoe vervang je het?

Heb je het wondermiddel niet meer in huis? Geen zorgen! Je kunt het namelijk prima vervangen door bloem of arrowroot.

Hoe moet je maizena bewaren?

Bewaar het op een koele, droge plaats, zodat de kans op klontjes zo klein mogelijk is. In je keukenkastje kun je het nog tot een jaar na de THT datum bewaren, mits het er nog goed uit ziet en de verpakking nog heel is.

Recepten waarin maizena wordt gebruikt

Maizena is heel veelzijdig. Je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken, omdat het neutraal van smaak is en dus weinig invloed heeft op de smaak van je gerecht.

Kruisbessenvlaai met meringue

Kruisbessenvlaai met meringue / Sjtaekbaerevlaai mit sjoem

Met een beetje maizena in de vulling van deze vlaai, wordt íe lekker stevig. Zonder dat het de smaak beïnvloedt!

Naar het recept
vanillecake

Vanillecake

Vaak zie je maizena in cakerecepten staan. Ook hier zorgt het ervoor dat het beter bindt en minder snel uit elkaar valt.

Naar het recept
Geroerbakte tofunoedels

Geroerbakte tofunoedels

Tofublokjes maak je lekker knapperig door ze eerst in de maizena te wentelen en vervolgens pas te bakken. Vergeet niet om ze eerst ook goed droog te deppen!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!