Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is tofu?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Soja, vegaburgers en tempeh worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tofu. Want wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is tofu?

Het is een eiwitrijk product dat wordt gemaakt van sojabonen, maar wat is tofu nu precies? De plaats van herkomst ligt in Azië, voornamelijk in China. Oorspronkelijk is doufu de Mandarijnse naam, tahu de Indonesisch en tahoe de Indische naam. In Azië is men veel meer gewend om sojabonen te verwerken tot diverse ingrediënten dan dat wij dat zijn. Toch is dit ingrediënt de laatste jaren ontzettend gestegen in populariteit, zeker als vleesvervanger.

Je maakt tofu door door sojamelk te winnen uit sojabonen, men weekt en verwarmt de bonen om deze vervolgens te vermalen. Vervolgens strem je de melk met zout, de wei wordt vervolgens in een speciaal vat uit de wrongel geperst. Zo ontstaat het product zoals wij het kennen; in blokken. De basisingrediënten zijn dan ook water, sojabonen en zout.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt tofu?

Eigenlijk heeft het geen uitgesproken smaak. Hoe gek het ook klinkt; juist daarom is dit ingrediënt zo populair. Het heeft namelijk de eigenschap om zich vol te zuigen met smaken uit een gerecht. Voeg tofu bijvoorbeeld toe aan een saus of marinade en je geeft het een geweldige smaak. Door zelf te kiezen waarin je het laat marineren kies je dus ook zelf waar het naar smaakt, zo kun je er alle kanten mee op.

Waar koop je het?

Voorheen moest je naar de toko om een blok te bemachtigen, tegenwoordig verkoopt haast elke supermarkt het. Je vindt het vaak bij de vleesvervangers in de koeling. Let er wel op dat de meeste tofu die je bij de supermarkt koopt stevige tofu is in de vorm van een blok, of verwerkt is tot bijvoorbeeld vegan gehakt. Je hebt ook nog andere soorten, zoals zijden tofu en rooktofu. Deze hebben allebei weer andere eigenschappen dan de stevige variant, dus het is maar net waar je naar op zoek bent. Zijden tofu en rooktofu vind je momenteel vaak alleen nog bij de toko.

Hoe moet je het bewaren en hoelang is het houdbaar?

Bewaar het in een afgesloten verpakking in de koelkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Gebruik je niet het hele blok? Bewaar wat over is in een bakje met water in de koelkast.

Laat het bakje nooit open in de koelkast staan, maar sluit deze goed af. De fijne eigenschap dat tofu zich volzuigt met verschillende smaken kan in de koelkast tegen je werken, je wilt namelijk niet dat de tofu alle geuren en smaken uit de koelkast in zich opneemt. Na openen kun je het maximaal drie tot vijf dagen bewaren in de koelkast.

Hoe vervang je het?

Tegenwoordig wordt juist tofu vaak gebruikt als vleesvervanger. Ze zijden variant wordt ook wel gebruikt als basis voor sauzen of als vervanger van eieren. Heb je een recept gevonden met tofu in de hoofdrol, maar is deze in geen velden of wegen te bekennen? Gebruik dan eens tempeh in je gerechten. De consistentie is net iets anders, maar je kunt er alsnog alle kanten mee op.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Denk aan tofu marineren of frituren. Zo zijn er dan ook ontzettend veel heerlijke recepten te vinden. Bekijk het niet alleen als vleesvervanger, maar zie het als een volwaardig ingrediënt met unieke eigenschappen. Juist omdat het zich aanpast aan de saus of marinade die je gebruikt is het een veelzijdig ingrediënt dat in veel gerechten past.

Recepten met tofu

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in!

Gefrituurde tofu in kokoskorst

Recepten met kokos: gefrituurde tofu in kokoskorst met srirachaboontjes

Gefrituurde tofu in kokoskorst met srirachaboontjes

Als je deze foto zo ziet lijkt het misschien op een gerecht met vissticks. Wat ons betreft is dit gerecht nog veel lekkerder, alleen al door de pittige srirachaboontjes. Probeer maar eens uit!

Naar het recept

KFT burger

weekmenu KFT burger (Korean fried tofu)

KFT burger (Korean fried tofu)

Hou je wel van een goede burger? Probeer dan eens deze Korean fried tofuburger. Net als in het vorige recept frituur je de vleesvervanger. De marinade zorgt voor onweerstaanbaar lekkere smaken waardoor je deze burger niet kunt laten staan.

Naar het recept

Tofu tikka masala

Wat is garam masala

Tofu tikka masala

Het favoriete Aziatische gerecht van Foodies Friend Maura van @yellowlemontreeblog is deze vegetarische Indiase tikka masala.

Naar het recept

Kimchisoep

Kimchisoep

Kimchisoep

Kimchi is niets anders dan gefermenteerde kool (of andere groenten), vaak op smaak gebracht met wat pittige smaakmakers. In een soep smaakt het heerlijk!

Naar het recept

Prei met tofu, gember en kokos

weekmenu Prei met tofu, gember en kokos

Prei met tofu, gember en kokos

Dat dit geweldige ingrediënt goed combineert met groenten blijkt wel uit dit recept. Prei, gember en kokos matchen perfect met de tofu. Bijkomend voordeel? De oven doet ook nog eens het meeste werk voor je. Smullen!

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!