Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
pittige tofu met zwarte peper

Hét recept waardoor zelfs Willem tofu lekker ging vinden

Advertentie

Willem is kok, fotograaf en receptenschrijver. Altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. In zijn columns deelt hij zijn kijk op eten.

Tofu en ik, het wil maar niet echt vlotten. En ik ben niet alleen; de meeste mensen die ik ernaar vroeg zijn niet enthousiast over de smaak en de textuur. Hoe kan het dat we zoveel lekkers uit Azië massaal omarmd hebben – de sushi, de curry’s, de noedels, enzovoort – maar dat tofu in het verdomhoekje is blijven staan? Ik wil zo graag iemand zijn die het begrijpt, waarom men in Japan en China graag tofu eet. Iemand met een ontwikkelde smaak. Iemand die de diepgewortelde, eeuwenoude eetgewoonten van het Verre Oosten doorgrondt en waardeert.

Zoektocht

Eén keer is het me gelukt om tofu lekker te vinden. Ik maakte een barbecuerecept voor smokey tofu met sesam. Alsnog was kip lekkerder geweest als ik heel eerlijk ben, maar goed. Waar ik toen achter kwam is dat je het sponsachtige van tofu in je voordeel moet laten werken. Tofu moet goed geperst worden, zodat het vocht eruit verdwijnt. Vervolgens kun je de tofu zich weer vol laten zuigen met alles wat je wel lekker vindt.

Vastberaden deze queeste tot een succesvol einde te brengen en wijs genoeg om te weten dat  je niet alles zelf kunt oplossen, riep ik de hulp in van een collega van wie ik weet dat ze een die-hard tofu-maniac is. Zij gaf me verschillende gouden tips en zei over dit recept van Ottolenghi: “Als je dit gerecht niet lekker vindt, kun je in principe nu stoppen met lezen. Dan ga je tofu namelijk nooit lekker vinden.” Nou, raad eens? Juist. Ik ben gek op tofu nu.

Het recept voor de perfecte tofu

Voor het recept voor dé perfecte tofu: snijd 800 g firm tofu in plakken van ca. 1,5 cm dik. Leg de plakken tussen keukenpapier of een schone theedoek en leg er wat zwaars op. Pers in ca. 30 minuten het vocht uit de tofu. Snijd de tofu in blokjes van 1,5 cm bij 1,5 cm. Verhit 4 el olie in een pan. Wentel de blokjes tofu in wat maïzena en schud ze af. Bak de tofu (eventueel portiegewijs) rondom goudbruin en krokant in de olie. Laat de tofu op keukenpapier uitlekken.

Giet de olie uit de pan en smelt er 100 g boter in. Voeg 12 fijngesneden sjalotjes, 4 fijngesneden milde rode pepers,8 fijngehakte knoflookteentjes en 3 el fijngehakte verse gember toe en fruit op laag vuur ca. 15 minuten. Voeg 3 el zoete sojasaus, 3 el lichte sojasaus, 4 tl donkere sojasaus, 2 el suiker en 3 el gekneusde zwartepeperkorrels toe. Breng aan de kook en roer goed door. Verwarm de tofublokjes ca. 1 minuut in de saus. Roer nog 4 fijngesneden bosuitjes erdoorheen. Serveer de tofu met basmatirijst.

pittige tofu met zwarte peper

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!