Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love

Een Ottolenghi-recept waarvoor je niet naar drie winkels hoeft? Het kan zeker! In het nieuwe boek ‘Ottolenghi Test Kitchen’ doet Ottolenghi een beroep op zijn voorraadkast. Jouw voorraadkast mag er dan misschien niet zo uitzien als zijn voorraadkast, de recepten zijn nog steeds vrij eenvoudig en blinken uit in smaak.

Massaal de keuken in

In de coronatijd, waarin alles instabiel leek, klampten we ons vast aan alles wat vertrouwd was. Niet zo gek dus dat we massaal de keuken introkken om traditionele, verwarmende gerechten te maken. Deze gaven ons een geborgen en, op afstand, saamhorig gevoel. In de keuken van Ottolenghi ging het er niet anders aan toe. Samen met zijn team van chefs bracht hij uren in de testkeuken door. Ze deden wat ze het beste konden: recepten creëren. Er werd gesnuffeld in keukenkastjes, de koelkasten werden geleegd en ze ontdekten dat de diepvries ook een bodem had. Ze ruimden de hele keuken leeg en vulden de tafels. Na zoveel jaar samenwerken bleken ze elkaar nog steeds te kunnen verrassen en zelfs zonder gasten in hun restaurant was koken nog steeds een groot feest.

Ingrediënten uit je voorraadkast

Juíst omdat ze hun recepten niet aan hun gasten konden laten proeven, ontstond het idee ze vast te leggen in een kookboek. Zo voegde Ottolenghi, een jaar na Flavour, alweer een nieuw lid toe aan zijn boekenfamilie. In het OTK-kookboek wil Ottolenghi jou meegeven hoe je met de ingrediënten uit je voorraadkast een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. Maar meer nog dan de recepten, zijn het vooral de mensen en de verhalen die dit kookboek zo bijzonder maken. Het team, met onder andere Ixta Belfrage (co-auteur van Flavour), Tara Wigley (die al sinds 2011 samenwerkt met Ottolenghi) en Noor Murad draait als een warmgelopen motor. Iedereen heeft er zijn eigen rol: de een noemt zich de bak-expert, de ander pluist de laatste eettrends uit en eigenlijk iedereen brengt een flinke dosis persoonlijkheid mee. Dat maakt ‘Ottolenghi Test Kitchen’ misschien wel het meest veelzijdige boek uit de Ottolenghi-reeks.

Ottolenghi Test Kitchen

Meer gerechten zoals deze?

Ottolenghi Test Kitchen
€26,99

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Yotam: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”

Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Gekonfijte tandoorikikkererwten

Yotam: “Deze kikkererwten genieten om vele redenen grote bekendheid op Instagram. De eerste reden is dat het gerecht heel simpel is en daardoor ook heel aantrekkelijk: doe alles in een pan, zet deze in de oven en laat hem dan over aan zijn eigen lot (en dat van jezelf). De tweede reden is dat de kikkererwten door het heel langzaam te laten garen in de olie zonder extra vloeistof superzacht worden, en alle aroma’s de kans krijgen om hun smaken aan de olie af te geven. Tot slot kan dit gerecht heel goed van tevoren gemaakt en later geserveerd worden; hoe langer het staat, des te lekkerder het wordt. Vervang de Griekse yoghurt door een zuivelvrij alternatief voor een complete vegan maaltijd, en serveer er rijst bij.”

Gekonfijte tandoorikikkererwten

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.