Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Eenvoudig2 personen40 minuten bereiden
Yotam: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”
Ingrediënten
- 30 g boter
- ¼ tl saffraandraadjes (grof gekneusd)
- 4 kleine courgettes (uiteinden iets afgesneden en courgettes overlangs gehalveerd - ca. 600 g)
- 2½ el olijfolie
- 1 tl maizena
- 300 g yoghurt Griekse stijl
- 2 tenen knoflook (fijngehakt)
- ½ tl gedroogde munt
- ¾ tl korianderzaad (geroosterd en grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
- 1½ el muntblaadjes
- ½ citroen
- zout en zwarte peper
- bakpapier
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verhit de ovengrill op een hoge stand.
- Zet de boter met de saffraan in een kleine pan op halfhoog vuur. Zet de pan als de boter is gesmolten opzij zodat de saffraan kan intrekken.
- Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep ze om met 2 eetlepels olie, ⅓ theelepel zout en royaal versgemalen peper. Leg ze met de snijkant naar boven en gril ze 15-20 minuten tot ze mooi geblakerd en gaar zijn.
- Maak de saus de laatste 10 minuten van de grilltijd. Klop in een grote schaal de maizena met 3 eetlepels water glad, voeg de yoghurt, knoflook, gedroogde munt, de overgebleven ½ eetlepel olie en ½ theelepel zout toe. Klop alles door elkaar, giet het in een grote sauteerpan met antiaanbaklaag en zet deze op halfhoog vuur. Verhit de saus onder voortdurend roeren circa 10 minuten tot hij licht gebonden en goed warm is. Laat de saus niet koken, anders gaat hij schiften.
- Giet de warme yoghurtsaus op een schaal met een opstaande rand en leg de courgettes erin met de gegrilde kant naar boven. Schep de saffraanboter erover en bestrooi met de korianderzaadjes en muntblaadjes. Knijp de halve citroen erover uit en serveer meteen.

Meer gerechten zoals deze?
Ottolenghi Test Kitchen
Receptuur: Noor Murad en Yotam Ottolenghi Fotografie: Elena Heatherwick