Gekonfijte tandoorikikkererwten
Eenvoudig4 personen90 minuten bereiden
Yotam: “Deze kikkererwten genieten om vele redenen grote bekendheid op Instagram. De eerste reden is dat het gerecht heel simpel is en daardoor ook heel aantrekkelijk: doe alles in een pan, zet deze in de oven en laat hem dan over aan zijn eigen lot (en dat van jezelf). De tweede reden is dat de kikkererwten door het heel langzaam te laten garen in de olie zonder extra vloeistof superzacht worden, en alle aroma’s de kans krijgen om hun smaken aan de olie af te geven. Tot slot kan dit gerecht heel goed van tevoren gemaakt en later geserveerd worden; hoe langer het staat, des te lekkerder het wordt. Vervang de Griekse yoghurt door een zuivelvrij alternatief voor een complete vegan maaltijd, en serveer er rijst bij.”
Ingrediënten
- 2 blikken kikkererwten 800 g (uitgelekt 480 g)
- 11 tenen knoflook (gepeld - 10 heel gelaten en 1 fijngehakt)
- 30 g verse gemberwortel (geschild - julienne gesneden)
- 400 g datterini-tomaatjes (of gewone cherrytomaatjes)
- 3 rode chilipepers (mild of scherp - over de lengte ingekerfd)
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl komijnzaad (grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
- 2 tl korianderzaad (grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
- ½ tl kurkumapoeder
- ½ tl chilivlokken
- 2 tl rode kashmiri-chilipoeder
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 200 ml olijfolie
- 180 g yoghurt Griekse stijl
- 15 g muntblaadjes
- 30 g verse koriander (grofgehakt)
- 2-3 limoenen (1 el sap eruit geperst en de rest in partjes voor erbij)
- zout
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verhit de oven tot 150°C.
- Doe de kikkererwten met de hele knoflooktenen, gember, tomaten, chilipepers, tomatenpuree, specerijen, suiker, olie en 1 theelepel zout in een grote ovenbestendige sauteerpan met een passend deksel en meng alles door elkaar. Zet het deksel op de pan, zet deze in de oven en laat 1 uur en 15 minuten stoven. Roer alles halverwege goed door, tot de kruiden zacht zijn en de tomaten uiteen zijn gevallen.
- Doe intussen de yoghurt met de munt, verse koriander, het limoensap, de fijngehakte knoflook en ¼ theelepel zout in een keukenmachine en mix tot alles glad is en de smaakgevers fijngehakt zijn.
- Serveer de kikkererwten rechtstreeks uit de pan, met de yoghurt en de limoenpartjes erbij.

Meer gerechten zoals deze?
Ottolenghi Test Kitchen
Receptuur: Noor Murad en Yotam Ottolenghi Fotografie: Elena Heatherwick