Advertentie
Ben jij chef taart deze kerst? Dan hebben wij de inspiratie die je zoekt! Of je nu gaat voor een altijd goed cheesecake, wilt uitpakken met een toetjestoren of ander kerstgebak: met deze recepten voor kersttaart maken zit jij deze feestdagen gebakken.
Kersttaart maken
Kerst draait om elegantie, om feest en om geluk en dat hebben deze kersttaarten allemaal. Ze zien er niet alleen veelbelovend uit, ook de smaken van dit kerstgebak zijn heel verrassend. Neem bijvoorbeeld de chocolade-sinaasappelcheesecake of de cakejes met witte chocolade.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kersttaart maken: oogverblindende recepten
Eén favoriet uit deze kersttaarten kunnen we niet aanwijzen, ze zijn allemaal zo lekker! Wel gaat ons hart echt sneller kloppen van taarten die enorm goede looks hebben, zoals de tiramisu-soesjestaart. Als je die op tafel zet, dan valt toch iedereen stil nietwaar?
Charlotte taart
Pluk een mooi kerstlintje uit de boom want deze taart verdient een strikje. Begin met het maken van de biscuitkoekjes waarmee je later de taart kunt bekleden. Besprenkel ze met champagne (oh yes) en druk ze voorzichtig tegen de mousse-taart aan.
Tiramisu-croquembouche
Toegegeven: het is een monsterrecept. Maar feestelijker dan deze kersttaart gaat het niet worden. Het moeilijkste is het maken van de soesjes: zorg dat je ze goed eerst wat laat afkoelen in de oven, want als ze te snel afkoelen dan storten ze in.
TiraMonChou
Wat gebeurt er als je het populairste kersttoetje – tiramisu – combineert met de meest iconische verjaardagstaart? Dan krijg je deze feestelijke tiraMonChou!
Champagnetaart
Er zijn maar weinig gelegenheden die zich zo goed lenen voor champagne dan de feestdagen. Trek dus maar een flesje open en maak deze sneeuwwitte taart met champagne-botercrème voor kerst of oudjaar. Serveer ‘m chique met ook nog eens een glaasje bubbels erbij. En dat overgebleven puntje? Die eet je gewoon de volgende dag bij je ontbijt – je champagneontbijt.
Negroni-meringuetaart
Deze meringuetaart heeft een hint van de klassieke bitterzoete Italiaanse cocktail Negroni. Die cocktail kun je overigens prima bij deze heerlijke kersttaart schenken, dat maakt het kerst dessert met meringue misschien wel nog feestelijker!
Heel-veel-chocoladetaart
Alle chocoladefans opgelet: dit is een van de allermooiste kersttaarten! Oefen deze taart een keertje van tevoren, want het afsmeren van de botercrème is een klusje. Maar zelfs als je dat niet zo mooi lukt, dan is deze taart nog om te smullen.
Sticky toffee pudding met appel
Als je het hebt over genieten met een hoofdletter G, dan kies je deze pudding als kersttoetje. Het staat relatief snel op tafel en je maakt er iedereen blij mee. Nu nog even de vraag; ga je voor allemaal kleine schaaltjes of één grote schaal om te delen?
Truffeltaart met chocoladeschotsen
Niemand mag met kerst alleen zijn, dus gooi je charmes in de strijd en verover je vlam met deze onweerstaanbare truffeltaart. De chocoladetruffels en schotsen bovenop de taart geven hem een oogverblindende look. Puntje afsnijden, vorkje delen, armen in elkaar verstrengelen en samen van de taart proeven. Geloof ons, cupido en Robert ten Brink zijn er niks bij!
Chocolade-kersentaart
Deze taart is machtig – machtig lekker! De chocola combineert perfect met de zoete kersen. Omdat het niet het seizoen is van verse kersen, kun je ook prima kersen uit blik gebruiken. Schenk het chocoladeglazuur rijkelijk over de taart om dat mooie drip-effect te bereiken.
Chocolade-sinaasappelcheesecake
Cheesecake is een veelgekozen toetje, niet alleen met kerst. De variant met chocolade en sinaasappel is lekker winters. Geen zin in sinaasappel? Varieer gerust met ander fruit. Ook rood fruit doet het goed op deze cheesecake! Is dat nog niet genoeg? Check onze tips voor de perfecte cheesecake.
Gingerbreadtaart
Gingerbread is niet zo bekend in Nederland en dat is eigenlijk best zonde. De smaken van de gingerbread specerijen zoals kaneel, gember en kruidnagel zijn zo warm en passen perfect bij kerst. Door de merengue met een keukenbrander te karamelliseren krijgt deze taart een flamboyante look.
Cakejes met witte chocolade, kokos en yuzu-kersenjam
Liever wat kleinere kersttaartjes om uit te delen? Maak dan deze cakejes. De combi van de kokos en de jam is waanzinnig lekker en zeg nou zelf; wie houdt er nou niet van witte chocolade? De kerstsprinkels mogen op deze cakejes niet ontbreken!
Bakewell tart met cranberry en amaretto
Wat minder machtig dan al dat chocolade-geweld is deze bakewell tart. Perfect om ’s middags een puntje van bij de koffie te geven, maar kan ook goed als nagerecht. Ook hier is weer de opdracht: kijk wat jij lekker vindt en varieer dus gerust met het fruit.
Onze favoriete kersttaart:
Charlotte taart
Pluk een mooi kerstlintje uit de boom want deze taart verdient een strikje. Begin met het maken van de biscuitkoekjes waarmee je later de taart kunt bekleden. Besprenkel ze met champagne (oh yes) en druk ze voorzichtig tegen de mousse-taart aan.
Ingrediënten
Bereiding
Week de gelatine in koud water. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verwarm de melk met het vanillestokje en -merg. Klop de eidooiers los met de suiker en roer er vervolgens de bloem doorheen.
Laat de frambozen op kamertemperatuur komen. Neem het vanillestokje uit de melk. Schenk de warme melk al roerend bij het ei-dooiermengsel. Schenk het geheel terug in de pan en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Kook ca. 30 seconden en neem van het vuur.
Knijp de gelatine uit en los hem op in de warme crème. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Pureer de frambozen en druk de puree door een zeef.
Bekleed een charlottevorm met vershoudfolie. Besprenkel de biscuits roses met de champagne. Zet de biscuits tegen de rand van de vorm strak tegen elkaar.
Klop de slagroom luchtig met 2 el poedersuiker. Spatel eerst de frambozenpuree en daarna de slagroom door de crème. Schenk de mousse in de charlottevorm. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 6 uur opstijven in de koelkast. Maak de charlotte af met de verse frambozen en bestrooi met poedersuiker.
Foto’s: Eddy Haitjema Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie
Lees ook:
Onze tips
Tarte Tatin: heerlijke variaties op de Franse klassieker
Recept tarte tatin: tips voor de perfecte taart
5x de lekkerste brownie recepten
Vegan favorieten: 11x snelle recepten
5x zoete recepten met mascarpone
9x de beste plaattaart recepten
Budget recepten: 11x goedkoop avondeten voor iedere dag
Noedel recepten: 12x de lekkerste variaties
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.