Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Pruimentaart met armagnac

Pruimentaart met armagnac

  • Gemiddeld

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Voor het deeg

Voor de armagnac-pruimen

Voor de frangipane

De pruimen zijn weer in het seizoen, geniet ervan zolang het kan met deze heerlijke taart.

Bereiding

  1. Doe voor de armagnac-pruimen alle ingrediënten behalve de armagnac in een steelpan en voeg 600 ml kokend water toe. Zet de steelpan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de smaken ca. 20 minuten in de pruimen trekken. Giet de armagnac over de pruimen, dek de pan af met vershoudfolie en laat nog ca. 1 uur staan. Dit kan ook de avond van tevoren.

  2. Zeef voor het deeg 250 g bloem boven een kom. Voeg de basterdsuiker en de citroenschil toe. Kneed de boter er met de hand doorheen tot je een kruimelig deeg hebt. Maak een kuiltje in het midden, giet het ei erin en kneed door het deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 30 cm Ø. Leg het deeg in de taartvorm en druk het deeg tegen de randen omhoog. Doe dit met de achterkant van een lepel zodat het deeg niet opwarmt door je warme handen.

  4. Dek de taartvorm af met vershoudfolie en zet nog ca. 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Haal de taartvorm uit de koelkast, verwijder het folie en vul de bodem met bakbonen. Bak de bodem 10-15 minuten blind in de oven. Laat de bodem afkoelen.

  5. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Klop voor de frangipane de boter en de basterdsuiker romig. Klop de eieren en een paar druppels vanille-extract erdoorheen. Meng het amandelmeel en de bloem erdoorheen. Verdeel de helft van de frangipane over de bodem. Schep de helft van de pruimen uit de pan en leg ze in een rondje op de frangipane. Verdeel de rest van de frangipane over de taart. Bestrooi de taart met het amandelschaafsel en bak de taart ca. 1 uur in de oven.

  6. Serveer de taart warm. Bestuif met de poedersuiker en serveer met de overige pruimen en crème fraîche.

Per portie: 842 kcal | 94 g koolhydraten | 12 g eiwit | 44 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: John Torode Foto: Gareth Morgans Styling: Jenny Iggleden Foodstyling: Justine Pattison

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)