Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Jet van Nieuwkerk - Lekker feestelijk

‘Lekker feestelijk’: kook deze kerst stressvrij met Jet van Nieuwkerk

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Presentatrice en food-journalist Jet van Nieuwkerk komt vanaf vandaag met een nieuw programma op 24Kitchen, namelijk Lekker feestelijk!. Hierin laat ze zien hoe je stressvrij kunt koken tijdens de feestdagen en geeft ze de beste tips voor de voorbereidingen. Wij spraken haar erover en geven je alvast een voorproefje van haar programma.

Lekker feestelijk! met Jet van Nieuwkerk

De decembermaand is vaak al druk genoeg. Je begint soms nog net niet in november met de eerste kerstdiners. En dan moet je nog uitpakken met kerst zelf natuurlijk. Gelukkig deelt Jet van Nieuwkerk in haar nieuwste programma Lekker feestelijk! de beste recepten voor snelle en lekkere gerechten tijdens de feestdagen. Of je nu een smaakvolle coq au vin wilt voor het hoofdgerecht of een banoffeepavlova als dessert, vanaf 16 december deelt Jet dagelijks om 17:00u haar beste tips voor stressvrije kerstdagen in de keuken en toch prachtige gerechten op tafel. Wij spraken haar over Lekker feestelijk! en geven je alvast een inkijkje van haar programma.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Jet van Nieuwkerk Lekker feestelijk

Hoe gaat Lekker feestelijk! eruitzien?

“Het is een heel feestelijk programma en ik maak hele lekkere kerstgerechten die je tijdens de feestdagen op tafel kunt zetten. Dit zijn voor-, hoofd– en nagerechten. Máár deze gerechten zijn wel snel te maken, lekker snel. Het is nog steeds ook gebaseerd op het programma Lekker snel!, maar dan met een kersttint eraan. Je hoeft dus niet te lang in de keuken te staan, want ik vind het belangrijk dat je uitgebreid de tafel kunt dekken en daarna ook gezellig bij je gasten kunt zitten. Tuurlijk zal je wel iets langer in de keuken staan dan normaal, maar niet dat je de hele dag en misschien wel avond kwijt bent aan koken.”

“Ik moet er wel bij zeggen dat het niet echt de bedoeling is dat je tegelijkertijd met mij kunt meekoken in het programma. Er is soms nog wat oventijd nodig voor het gerecht en dat is in het programma natuurlijk niet altijd meegenomen. Ik geef inspiratie aan mensen die niet per se een sterrenchef zijn, maar zo wel een million dollar dish op tafel kunnen zetten zonder er al teveel moeite voor hoeft te doen. En dat het ook nog makkelijk en binnen een halfuur klaar is!”

Zijn het recepten die je al kunt voorbereiden?

“Zeker! Alle gerechten zijn van tevoren voor te bereiden. Dat maakt het gemakkelijker en dan kun je overdag in alle rust lekker in de keuken staan en hoef je in de avond alleen nog de laatste dingetjes af te maken en op te dienen. Juist voorwerk scheelt al zoveel stress. Dan is de helft al gedaan, wat heel fijn is.”

Kun je deze recepten alleen maken?

“Ja, alles is alleen te maken. Maar ik geef ook opties om gerechten samen te maken. Dat is wel leuk om te doen tijdens de feestdagen. We hebben ook een gerecht met hertenbiefstuk en dan zeg ik dat de een aan de slag kan met het vlees, terwijl de ander de pepersaus gaat maken. Wel zo gezellig. Maar in principe kun je ook alles alleen maken, want het moet gewoon makkelijk blijven natuurlijk.”

Voor wie is Lekker feestelijk! bedoeld?

“Het is absoluut voor iedereen bedoeld, maar ik kook wel echt voor de thuiskok. Ik ben zelf ook een thuiskok en zal niet zo snel in een grote zaak als chef in de keuken staan. Maar ik houd wel heel erg van vers koken en vind het leuk om voor het gezin gevarieerd en gezond te koken. Ik denk dat dat voornamelijk de doelgroep is. Grote chefs zullen misschien denken dat het allemaal heel simpel is, maar ik doe het om de mensen thuis te inspireren.”

Heb je zelf een favoriet recept uit het programma?

“Ik vind steak tartare echt onwijs lekker. Het is voornamelijk een kwestie van snijden, maar ik vind het bij dit gerecht ook heel leuk dat je hem aan tafel kunt bereiden. Dat je daar het zuur erbij doet en alles gaat mixen. Dat geeft de gasten toch ook weer een gevoel van iets “extra’s” en dat is natuurlijk wel heel erg leuk. Die ga ik zelf ook zeker weer een keer maken. Daarnaast is het al jaren traditie bij ons thuis om zuurkool te eten op kerstavond. Dat staat dan de hele dag lekker te pruttelen en in de avond maak ik daar nog een lekkere puree bij. Verder ben ik veel aan het versieren en klaarmaken. Dus ik ben daar wel de hele dag mee bezig, maar je doet mij er geen groter plezier mee dan dit lekker de hele dag voor te bereiden.”

Wat vond je zelf het leukste aan het maken van het programma?

“Vooral aan mensen laten zien dat koken niet moeilijk is en dat je met hele handige tips het echt gemakkelijker kan maken. Je hoeft niet altijd uren in de keuken te staan. We hebben ook zoveel gerechten die binnen 20 minuten op tafel staan. Dat wil ik voornamelijk meegeven. Daarnaast vind ik het gewoon heel leuk om de hele dag te koken in de studio en lekker te koken met iedereen uit mijn team. Het is natuurlijk ook zo dat als je het vaker doet, het makkelijker wordt en zo ook leuker. Je moet gaan begrijpen hoe het werkt. Oefening baart kunst. En samen koken vind ik ook heel erg leuk. Vooral met kerst natuurlijk, dat gebeurt dan vaker. Koken verbindt en je hebt echt andere gesprekken. Dat is zo leuk.”

Wat kunnen mensen doen die toch kerststress hebben?

“Het is logisch dat mensen stress krijgen tijdens de feestdagen. Men vindt het vaak moeilijk om iets passends voor iedereen te vinden en leggen daarom de lat te hoog voor zichzelf. Er wordt natuurlijk altijd iets van je verwacht. Ik hoop dat ik de stress toch een beetje kan wegnemen met mijn programma. Ik adviseer ook aan iedereen om, wat je ook uitkiest om te maken met kerst, al eerder eens te gaan proefkoken. Maak het van tevoren en ga niet pas op de dag zelf het gerecht voor het eerst maken. Zeker als je het nog nooit hebt gemaakt. Dat geeft sowieso al stress, denk ik. Maak iets waar je je comfortabel bij voelt en wat je al kent. En dat zal ook sneller zo voelen als je het al eens eerder maakt.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor de gerechten?

“Echt van alles! Kookboeken, social media, kookprogramma’s, uit eten gaan. Eigenlijk gewoon overal om me heen. Ik ben altijd bezig met zoeken naar wat er te eten is in welk restaurant. Ik lees mijn kookboeken ook eerder dan dat ik er alleen een gerecht uit maak. Ik vind het heerlijk om daarmee op de bank te zitten en lekker te gaan bladeren. Of praten met mijn moeder en oma, daar heb ik het koken ook echt van geleerd. Zo is er in het programma ook een pasteitje met kipragout, dat is wel een familierecept wat we veel hebben gemaakt tijdens kerst vroeger. Ze geven mij ook echt heel veel inspiratie. Het ging bij het ontbijt al over wat we die avond gingen koken, dus het leeft zeker bij ons. Maar ik maak ook nieuwe recepten, hoor. Bijvoorbeeld een wellington met zalm, dat stond bij ons nooit op tafel.”

Jet van Nieuwkerk

Wat zijn jouw ideale tips voor een diner thuis?

“Ik heb natuurlijk wel vaker dinertjes en dan pak ik graag uit. Mijn grootste tip is echt: begin met het dekken van de tafel. Dat scheelt zoveel. Het ziet er leuk uit, je hoeft er niet meer naar om te kijken en het halve werk is al gedaan. Gebruik een tafelkleed, mooie borden en bestek en zet kannen water met citroen en munt neer. Ik gebruik zelf ook altijd van die mooie coupes waar je dan de boter in serveert. Het is heel simpel, maar het ziet er meteen super feestelijk uit.”

“Daarnaast geef ik ook als tip om dingen uit handen te geven. Sowieso als mensen vragen of ze iets mee kunnen nemen, zou ik daar altijd ‘ja’ op zeggen. Of als mensen vragen of ze iets kunnen bereiden, is dat ook alleen maar mooi meegenomen. Het scheelt je uiteindelijk altijd wel iets, dus zeg altijd ‘ja’!”

Lekker feestelijk! op 24Kitchen

Ben je inmiddels benieuwd naar het programma? Bekijk Lekker feestelijk! met Jet van Nieuwkerk vanaf maandag 16 december elke dag om 17:00u op 24Kitchen. Jet leert je heerlijke feestelijke voor-, hoofd- en nagerechten te maken die binnen een halfuur op tafel staan. Succes!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!