Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
recepten voor pavlova

10x de lekkerste recepten voor pavlova

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Pavlova is ideaal als spektakelstuk, om bijvoorbeeld een diner mee af te sluiten. Het grote voordeel? Over het algemeen doet de oven het meeste werk. Zo zet je een prachtig én lekker dessert op tafel, zonder de hele dag in de keuken te staan.

Recepten voor pavlova


Pavlova is een taart van meringue, vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert werd in de jaren 1920 gemaakt ter ere van haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland. Traditioneel serveer je ‘m met rood fruit, maar het kan ook met ander seizoensfruit.

Tegenwoordig is pavlova een populair dessert, zeker ook ver buiten Australië. Je ziet het dan ook vaak als toetje voorbijkomen. Wil je zelf ook aan de slag om zo’n spektakelstuk op tafel te zetten? Probeer dan eens een van deze heerlijke recepten voor pavlova!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ons favoriete pavlova recept:

Pavlova

Pavlova

Dit klassieke recept voor pavlova mag niet ontbreken in je repertoire wat ons betreft. Heb je dit recept eenmaal onder de knie? Ga dan eens aan de slag met onze andere pavlova recepten!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

6 eiwitten
300 g + 2 el fijne kristalsuiker
1 tl maizena (gezeefd)
1 tl wittewijnazijn
250 ml slagroom
½ vanillestokje (het merg eruit geschraapt)
frambozen
aardbeien
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Klop voor de pavlova de eiwitten in een vetvrije kom met een handmixer licht en luchtig. Begin, zodra het eiwit in slappe pieken omvalt, 300 g suiker portiegewijs toe te voegen. Zet de mixer op halve snelheid en voeg al kloppend steeds 1 el van de suiker toe tot je witte, glanzende pieken hebt. De suiker moet telkens helemaal opgelost zijn voordat je nieuwe suiker toevoegt. Klop als laatste de maizena en de wittewijnazijn er op lage snelheid doorheen.

  2. Verdeel het eiwitmengsel over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een cirkel van ca. 28 cm Ø. Zorg dat de randen hoger zijn dan het midden. Zet de pavlova in de oven en verlaag de oventemperatuur direct (elektrisch: 130°C / hetelucht: 120°C). Bak de pavlova 1 uur en 50 minuten in de oven, bij voorkeur met de oven op een klein kiertje. Doe er eventueel een houten pollepel tussen als de deur niet open blijft staan.

  3. Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven volledig afkoelen. Meng ondertussen voor de coulis de frambozen met de suiker in een mengbeker en pureer met een staafmixer helemaal glad. Druk de coulis door een fijne zeef om de pitjes eruit te halen. Zet de coulis opzij.

  4. Klop de slagroom met 2 el kristalsuiker en het vanillemerg met een handmixer lobbig. Verdeel de room over de pavlova en beleg met vers fruit naar keuze. Maak af met de frambozencoulis.

Receptuur en fotografie: Willem van Santen

Lees ook:

Pavlova recepten:

Pornstar Martini pavlova

Pornstar Martini pavlova

Pien vertelt over haar recept: “Mijn favoriete tv-programma is Heel Holland Bakt. Mislukte taarten, gestreste kandidaten, ik vind het geweldig. Het leukste onderdeel? Het spektakelstuk, waarbij de deelnemers extra lang de tijd krijgen om zichzelf van hun beste kant te laten zien. Ik heb mijn eigen spektakelstuk: deze Pornstar Martini pavlova, geïnspireerd op de beroemde cocktail.”

Naar het recept
Pavlova met meloen, limoen en karamelroom

Pavlova met meloen, limoen en karamelroom

De combinatie van meloen, limoen en karamel maken dat deze pavlova één van onze favoriete toetjes is!

Naar het recept
Pavlova met bloedsinaasappels

Pavlova met bloedsinaasappels

Deze pavlova is niet alleen mooi om te zien, de smaak is ook nog eens geweldig. Vul ‘m met fruit uit het seizoen voor een perfect dessert!

Naar het recept
Planken met een Indische twist: Pavlovameringues

Pavlovameringues

Door de krokante buitenkant en de zachte binnenkant vallen pavlova’s zo goed in de smaak. Serveer deze meringues met diverse soorten vers fruit en wat room om het feest compleet te maken!

Naar het recept
Wat is aquafaba: pavlova

Pavlova van aquafaba

Op zoek naar een recept voor vegan pavlova? Dan is deze variant van aquafaba een goede optie. Als je het water uit een blik kikkererwten kookt, transformeert het in iets magisch: aquafaba. Dit goedje heeft de geniale eigenschap om eiwit na te bootsen.

Naar het recept
Zoete recepten met verse kruiden: minipavlova’s met bramen, honing en munt

Minipavlova’s met bramen, honing en munt

Geen zin om een grote pavlova aan te snijden? Maak dan eens deze minipavlova’s, zo heeft iedereen z’n eigen toetje. Zijn er geen bramen verkrijgbaar? Kies dan ander fruit dat in het seizoen is.

Naar het recept
pavlova

Pavlova met gegrilde perzik en mascarponeroom

Draai je de receptpagina al bijna om bij het zien van een pavlova? Geen zorgen, deze easy peasy pavlova mislukt haast niet. Probeer maar eens uit!

Naar het recept
Amandelpavlova met citroenroom

Amandelpavlova met citroenroom

Een tongstrelende traktatie, deze amandelpavlova met citroenroom. Geniet met je ogen dicht van het schuim, de citroenroom en de frambozen.

Naar het recept
Cover voor

Citroenpavlova met bramen

Nog zo’n fantastiche pavlova met citroen! In dit recept gebruiken we bramen, al is elk soort fruit eigenlijk lekker bij dit spektakelstuk. Kies je favoriete soort en duik snel de keuken in!

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!