Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Minipavlova met whisky, peer en zoute karamel

Minipavlova met whisky, peer en zoute karamel

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de whiskypeer

Voor de zoute karamelsaus

Voor de honingslagroom

Benodigdheden

  • bakpapier
Wat voor weer het buiten ook is, je kunt het altijd binnen laten sneeuwen. Dit zoete spektakel is het perfecte nagerecht voor al je diners!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Klop op lage snelheid in een staande mixer of met een handmixer de eiwitten schuimig. Zet de mixer hoog en voeg de suiker theelepel voor theelepel toe, tot je een stijve, glanzende meringue hebt; dit duurt zo’n 4-5 minuten. Klop de maizena, de vanille en de azijn erdoorheen.

  2. Teken twee cirkels (12 cm Ø) op een vel bakpapier en draai het papier om op een bakplaat. Lepel de meringue in de cirkels en strijk uit naar de randen. Strijk de bovenkanten en de zijkanten glad met een klein paletmes; de meringues moeten zo’n 2½ cm hoog zijn.

  3. Bak de meringues in ca. 1 uur en 30 minuten krokant, zet de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje. Laat de meringues zo een paar uur, maar liever een nacht, afkoelen en drogen.

  4. Doe intussen voor de whiskypeer het water, de suiker, de whisky en de specerijen in een steelpan en breng aan de kook. Knip een cirkel die precies in de pan past uit bakpapier. Voeg de peer toe aan het kokende mengsel en leg de bakpapiercirkel erbovenop – dit zorgt ervoor dat de peer gelijkmatig gaart. Draai het vuur laag en laat 20-25 minuten zachtjes koken, tot de peer zacht is. Doe de siroop en de peer in een bak en laat helemaal afkoelen. Voor een intensere smaak kun je de peer en de siroop een nacht in de koelkast zetten, waar het tot drie dagen goed blijft.

  5. Doe alle ingrediënten voor de karamelsaus in een steelpan op middelhoog vuur. Breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 2 minuten zachtjes koken, tot alle suiker is opgelost en je een lichtbruine saus hebt. Leg een cirkel bakpapier op de saus zodat hij geen velletje krijgt en laat helemaal afkoelen.

  6. Doe voor de honingslagroom de slagroom en de honing een grote kom en klop het lobbig.

  7. Laat de peren uitlekken (bewaar de siroop voor een ander recept) en snijd de helft in blokjes. Lepel de helft van de slagroom over één meringue en verdeel de perenblokjes erover. Leg de andere meringue erop, bestrijk losjes met de rest van de slagroom en leg de perenkwarten erop. Bestrooi met de reepjes citroenschil en bestuif met wat kaneel. Schenk vlak voor het serveren de karamelsaus erover. In een luchtdichte bak in de koelkast blijft de pavlova tot drie dagen goed.

Per portie: 995 kcal | 91 g koolhydraten | 4 g eiwit | 65 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Liberty Mendez Fotografie: Kim Lightbody Styling: Lauren Miller Foodstyling: Hanna Miller

Wat vind jij van dit recept?

3 / 5.0 (2 stemmen)