Bereiding

Een tongstrelende traktatie, deze amandelpavlova met citroenroom. Geniet met je ogen dicht van het schuim, de citroenroom en de frambozen.

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Verdeel de fijne kristalsuiker gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de suiker ca. 5 minuten in de oven, maar laat hem niet smelten.
  2. Klop intussen de eiwitten met een snufje zout met een handmixer op gemiddelde snelheid tot pieken. Voeg nu geleidelijk de warme suiker toe. Klop het schuim ca. 10 minuten op de hoogste stand, tot hij helemaal is opgenomen. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 100°C / hetelucht: 75°C).
  3. Spatel voorzichtig het amandelaroma door het schuim. Strijk het schuim op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot 2 even grote cirkels. Strooi er het amandelschaafsel overheen. Droog het schuim ca. 3 uur in de oven.
  4. Klop vlak voor het serveren de slagroom met de suiker lobbig. Roer de citroenschil en de limoncello door de room. Verdeel de helft van de room over 1 schuimcirkel. Leg de tweede schuimcirkel erop en bestrijk met de overige room. Was de citroen met heet water en wrijf hem droog. Snijd 1 helft van de citroen in dunne schijfjes en halveer de schijfjes. Rasp de schil met een zesteur van de andere citroenhelft. Versier de pavlova met de frambozen, de citroenschijfjes en de citroenschil. Serveer direct.

Foto’s: Stephan van Raay
Foodstyling & receptuur: Willem van Santen
Styling: Femke van Waveren
Servies etc.: eigen collectie