Bereiding

  1. Giet de kikkererwten af en bewaar het troebele water, dit is je aquafaba. Zet de aquafaba een uur in de koelkast. De kikkererwten gebruik je niet meer in dit recept en kan je vervolgens in  een salade, stoofpot, hummus of curry gebruiken.
  2. Verwarm de oven voor op 130°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken cirkels van 20 cm op het bakpapier en leg het met de bedrukte zijde naar beneden op de bakplaat, zodat de cirkels door de achterkant heen zichtbaar zijn.
  3. Zodra de aquafaba gekoeld is, klop je het ongeveer 5 minuten met een elektrische mixer tot er stijve pieken ontstaan.
  4. Voeg de basterdsuiker met 1 eetlepel per keer toe en blijf ongeveer 15 minuten ononderbroken kloppen, tot het mengsel dik en glanzend is en de suiker is opgelost.
  5. Klop de vanille-extract en azijn of citroensap erdoor.
  6. Schep lepel voor lepel het pavlovamengsel op de bakplaat. Gebruik de bolle kant van de lepel om cirkels te vormen.
  7. Bak de pavlova’s twee uur, tot de buitenkant van de pavlova stevig en krokant is. Daarna zet je de oven uit en laat je de pavlova’s in de oven minimaal twee uur (maar bij voorkeur een hele nacht) afkoelen.
  8. Als je klaar bent om ze te serveren, klop je de room stijf. Schep een beetje room op de pavlova’s en verdeel het fruit erover.