Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Pornstar Martini pavlova

Meringue vs. pavlova: dit is het verschil

Advertentie

Je kent de toetjes van opgeklopt wit schuim vast wel. Feestelijk, luchtig en vooral heel erg lekker! Maar wat is het eigenlijk? Meringue of pavlova? En wat is het verschil? Wij leggen het uit!

Verschil tussen meringue en pavlova

Het witte schuim gemaakt van eiwit en suiker maakt elk dessert net een tikkeltje feestelijker. De één noemt het meringue, de ander pavlova. Maar wat is eigenlijk het verschil? Of is er geen onderscheid in het schuim? Wij zochten het voor je uit!

Wil je dit soort handige baktips nooit meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is meringue?

Voordat we het verschil tussen meringue en pavlova kunnen ontdekken, moeten we eerst uitzoeken wat meringue precies is. Meringue is niets meer of minder dan opgeklopt eiwit met suiker. Door het kloppen worden eiwitten stijf. Voeg daar beetje bij beetje suiker aan toe en je krijgt een stevig en mooi glanzend mengsel.

Verhitting van dit mengsel, door een brander of de oven, resulteert in een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Heerlijk als topping op taarten of als basis voor desserts zoals Eton Mess.

Wat is pavlova?

Maar wat is pavlova dan? Dit een soort taart, gemaakt van meringue. Oorspronkelijk zou het dessert rond 1920 gemaakt zijn ter ere van de danseres Anna Pavlova tijdens haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland, vandaar de naam voor het zoete gerecht. Tegenwoordig is het een populair dessert, zeker ook ver buiten Australië.

Meringue vs. pavlova

Meringue is dus een onderdeel van de pavlova. Maar dat is niet het enige verschil. Bij het maken van een pavlova voeg je namelijk ook maïsmeel en wittewijnazijn aan het mengsel toe. Hierdoor is een pavlova hard van buiten en marshmallow-achtig van binnen. Meringue daarentegen is stevig van buiten en van binnen.

Recepten met schuim

Wil jij zelf de verschillen ervaren? Ga dan aan de slag met het schuim! Deze heerlijke recepten bieden inspiratie en laten je zien hoe veelzijdig het kan zijn:

meringue krans

Meringuekrans met karamel en noten

Deze krans maak je met meringue en top je af met karamel, noten en chocola. Feestelijker kan het haast niet!

Naar het recept
meringue passievruchtenmousse met gebrande meringue

Passievruchtenmousse met gebrande meringue

Deze mousse van passievrucht krijgt een laagje gebrande meringue bovenop. Heb je geen crème brûlée brander in huis? Geen zorgen, zet ze kort onder de grill voor hetzelfde resultaat.

Naar het recept
Pornstar Martini pavlova

Pornstar Martini pavlova

Dezelfde smaken maar dan in een pavlova. Deze Pornstar Martini pavlova is geïnspireerd op de beroemde cocktail met passievrucht. Een echt spektakelstuk voor op de kersttafel!

Naar het recept
Zoete recepten met verse kruiden: minipavlova’s met bramen, honing en munt

Minipavlova’s met bramen, honing en munt

Geen zin om een grote pavlova aan te snijden? Maak dan eens deze geweldige minipavlova’s, zo heeft iedereen z’n eigen toetje. Zijn er geen bramen verkrijgbaar? Kies dan ander fruit dat in het seizoen is.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!