
Verschil tussen meringue en pavlova
Lees verder na de advertentie
Het witte schuim gemaakt van eiwit en suiker maakt elk dessert net een tikkeltje feestelijker. De één noemt het meringue, de ander pavlova. Maar wat is eigenlijk het verschil? Of is er geen onderscheid in het schuim? Wij zochten het voor je uit!
Wil je dit soort handige baktips nooit meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wat is meringue?
Voordat we het verschil tussen meringue en pavlova kunnen ontdekken, moeten we eerst uitzoeken wat meringue precies is. Meringue is niets meer of minder dan opgeklopt eiwit met suiker. Door het kloppen worden eiwitten stijf. Voeg daar beetje bij beetje suiker aan toe en je krijgt een stevig en mooi glanzend mengsel.
Verhitting van dit mengsel, door een brander of de oven, resulteert in een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Heerlijk als topping op taarten of als basis voor desserts zoals Eton Mess.
Wat is pavlova?
Maar wat is pavlova dan? Dit een soort taart, gemaakt van meringue. Oorspronkelijk zou het dessert rond 1920 gemaakt zijn ter ere van de danseres Anna Pavlova tijdens haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland, vandaar de naam voor het zoete gerecht. Tegenwoordig is het een populair dessert, zeker ook ver buiten Australië.
Meringue vs. pavlova
Meringue is dus een onderdeel van de pavlova. Maar dat is niet het enige verschil. Bij het maken van een pavlova voeg je namelijk ook maïsmeel en wittewijnazijn aan het mengsel toe. Hierdoor is een pavlova hard van buiten en marshmallow-achtig van binnen. Meringue daarentegen is stevig van buiten en van binnen.
Recepten met schuim
Wil jij zelf de verschillen ervaren? Ga dan aan de slag met het schuim! Deze heerlijke recepten bieden inspiratie en laten je zien hoe veelzijdig het kan zijn:

Meringuekrans met karamel en noten
Deze krans maak je met meringue en top je af met karamel, noten en chocola. Feestelijker kan het haast niet!

Passievruchtenmousse met gebrande meringue
Deze mousse van passievrucht krijgt een laagje gebrande meringue bovenop. Heb je geen crème brûlée brander in huis? Geen zorgen, zet ze kort onder de grill voor hetzelfde resultaat.

Pornstar Martini pavlova
Dezelfde smaken maar dan in een pavlova. Deze Pornstar Martini pavlova is geïnspireerd op de beroemde cocktail met passievrucht. Een echt spektakelstuk voor op de kersttafel!

Minipavlova’s met bramen, honing en munt
Geen zin om een grote pavlova aan te snijden? Maak dan eens deze geweldige minipavlova’s, zo heeft iedereen z’n eigen toetje. Zijn er geen bramen verkrijgbaar? Kies dan ander fruit dat in het seizoen is.
Lees ook:
Onze tips

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?

Clubsandwich maken: zo doe je dat!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom

Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.