Advertentie
Verschil tussen meringue en pavlova
Het witte schuim gemaakt van eiwit en suiker maakt elk dessert net een tikkeltje feestelijker. De één noemt het meringue, de ander pavlova. Maar wat is eigenlijk het verschil? Of is er geen onderscheid in het schuim? Wij zochten het voor je uit!
Wil je dit soort handige baktips nooit meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is meringue?
Voordat we het verschil tussen meringue en pavlova kunnen ontdekken, moeten we eerst uitzoeken wat meringue precies is. Meringue is niets meer of minder dan opgeklopt eiwit met suiker. Door het kloppen worden eiwitten stijf. Voeg daar beetje bij beetje suiker aan toe en je krijgt een stevig en mooi glanzend mengsel.
Verhitting van dit mengsel, door een brander of de oven, resulteert in een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Heerlijk als topping op taarten of als basis voor desserts zoals Eton Mess.
Wat is pavlova?
Maar wat is pavlova dan? Dit een soort taart, gemaakt van meringue. Oorspronkelijk zou het dessert rond 1920 gemaakt zijn ter ere van de danseres Anna Pavlova tijdens haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland, vandaar de naam voor het zoete gerecht. Tegenwoordig is het een populair dessert, zeker ook ver buiten Australië.
Meringue vs. pavlova
Meringue is dus een onderdeel van de pavlova. Maar dat is niet het enige verschil. Bij het maken van een pavlova voeg je namelijk ook maïsmeel en wittewijnazijn aan het mengsel toe. Hierdoor is een pavlova hard van buiten en marshmallow-achtig van binnen. Meringue daarentegen is stevig van buiten en van binnen.
Recepten met schuim
Wil jij zelf de verschillen ervaren? Ga dan aan de slag met het schuim! Deze heerlijke recepten bieden inspiratie en laten je zien hoe veelzijdig het kan zijn:
Meringuekrans met karamel en noten
Deze krans maak je met meringue en top je af met karamel, noten en chocola. Feestelijker kan het haast niet!
Passievruchtenmousse met gebrande meringue
Deze mousse van passievrucht krijgt een laagje gebrande meringue bovenop. Heb je geen crème brûlée brander in huis? Geen zorgen, zet ze kort onder de grill voor hetzelfde resultaat.
Pornstar Martini pavlova
Dezelfde smaken maar dan in een pavlova. Deze Pornstar Martini pavlova is geïnspireerd op de beroemde cocktail met passievrucht. Een echt spektakelstuk voor op de kersttafel!
Minipavlova’s met bramen, honing en munt
Geen zin om een grote pavlova aan te snijden? Maak dan eens deze geweldige minipavlova’s, zo heeft iedereen z’n eigen toetje. Zijn er geen bramen verkrijgbaar? Kies dan ander fruit dat in het seizoen is.
Lees ook:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.