Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Pornstar Martini pavlova

Pornstar Martini pavlova

 • Gemiddeld

 • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

 • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal pavlova
1

Ingrediënten

voor de passievruchtencurd

Om te garneren

Benodigdheden

 • metalen kom
 • standmixer of handmixer
Pien: "Mijn favoriete tv-programma is Heel Holland Bakt. Mislukte taarten, gestreste kandidaten, ik vind het geweldig. Het leukste onderdeel? Het spektakelstuk, waarbij de deelnemers extra lang de tijd krijgen om zichzelf van hun beste kant te laten zien. Ik zou nooit mee kunnen doen aan Heel Holland Bakt omdat ik voor bakken geen talent heb. Maar ik heb wel mijn eigen spektakelstuk: deze pornstar martini pavlova, geïnspireerd op de beroemde cocktail met passievrucht."
Tip
Bewaar in ieder geval 5 eidooiers want die kun je gebruiken voor de passievruchtencurd.

Bereiding

 1. Begin met het maken van de passievruchtencurd, dit kan ook een dag van tevoren. Doe voor de passievruchtencurd de passievruchtpulp, het citroensap, de suiker en de roomboter in een pan. Zet deze op heel laag vuur en roer rustig door, tot de roomboter is gesmolten en de suiker is opgelost.

 2. Doe de eidooiers in een kom en roer de maizena erdoorheen. Als de roomboter is gesmolten en de suiker is opgelost, voeg je het passievruchtenmengsel lepel voor lepel toe aan de kom met eidooiers. Voeg echt lepel voor lepel toe anders gaat je ei stollen. Blijf voorzichtig roeren tot alles is toegevoegd. Giet dan het eidooier-passievruchtenmengsel terug in de pan op het vuur.

 3. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat heel eventjes doorkoken, zodat de curd wat dikker wordt. Haal van het vuur en giet in een beker of in een potje. Laat goed afkoelen. Bewaar in de koelkast.

 4. Verwarm voor de pavlova de oven voor op 100°C. Teken op een stuk bakpapier twee rondjes van ongeveer 20-30 cm doorsnede. Ik doe dit door met een potlood een cirkel langs een eetbord te trekken.

 5. Voor je de eieren gaat splitsen: zorg ervoor dat je een brandschone metalen kom hebt klaarstaan en was ook je handen heel goed, want er mag absoluut geen vet bij de eiwitten komen. Splits de eieren en gooi alleen het eiwit in de kom. Tip: bewaar in ieder geval 5 eidooiers want die kun je gebruiken voor de passievruchtencurd.

 6. Klop het eiwit op in je standmixer of met een handmixer, tot er pieken ontstaan. Voeg de suiker lepel voor lepel bij de eiwitten en ga door met kloppen. Als alle suiker is opgenomen, voeg je de maizena, het vanille-aroma en de wittewijnazijn toe. Blijf kloppen tot dit allemaal is opgenomen en de eiwitmassa mooi glanst.

 7. Verspreid het stijfgeklopte eiwit over de twee rondjes op het bakpapier: schep het eerst in het midden van de cirkels en spatel het dan uit aar de zijkanten zodat de rand wat hoger is dan het midden.

 8. Zet het 2 uur in de voorverwarmde oven. Heel belangrijk: doe de ovendeur tussentijds niet open!

 9. Na 2 uur zet je de oven uit zonder de deur te openen, zodat de pavlova’s nog 1 à 2 uur in de oven kunnen afkoelen.

 10. Klop voor de garnering de slagroom met de vanillesuiker goed stijf. Snijd je passievruchten doormidden. Rits wat munt van de takjes en rasp wat witte chocolade en limoenschil.

 11. Leg een pavlova op een schaal en verdeel hier de helft van de slagroom over, gevolgd door de helft van de passievruchtencurd. Leg hier de tweede pavlova op en verdeel hierover de andere helft van de slagroom en de rest van de passievruchtencurd.

 12. Versier de pavlova met de halve passievruchten, eetbare bloemen, munt, witte chocolade en limoenrasp.

Receptuur: Pien Wekking Foto's: Isabelle Bucx

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (8 stemmen)
Uit het boek

Pien laat haar eten zien

€ 26,99
Pien laat haar eten zien