Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Verdeel 200 g fijne kristalsuiker gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de suiker ca. 5 minuten in de oven, maar laat hem niet smelten.
  2. Klop intussen de eiwitten met een snufje zout met een handmixer op gemiddelde snelheid tot pieken. Neem de suiker uit de oven en voeg hem geleidelijk toe aan het eiwitschuim. Klop het schuim ca. 10 minuten op de hoogste stand, tot de suiker helemaal is opgenomen. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 100°C / hetelucht: 75°C).
  3. Schep met 2 eetlepels quenelles van het schuim en leg ze in de vorm van een krans tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.* Droog de krans ca. 2 uur en 30 minuten in de oven. Schakel de oven uit en laat de meringue in de oven afkoelen.
  4. Verwarm 100 g suiker met 50 ml water in een pan en kook op laag vuur tot een bruine karamelsiroop ontstaat. Neem van het vuur en blus af met de slagroom. Kook de karamel tot een glad geheel. Smelt de chocolade in de warme karamel. Laat afkoelen.
  5. Rooster de gemengde noten in een droge pan goudbruin. Neem de krans uit de oven en bedruppel hem met de karamelchocolade. Maak af met de gemengde noten.

*Teken eventueel eerst met potlood de vorm van de krans op het bakpapier.
Foto’s: Eddy Haitjema Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie