Advertentie
Witte eieren gebruik je voor het bakken. Die komen niet van scharrelkippen en zijn zeker van mindere kwaliteit dan de bruine eieren. Ze smaken ook een stuk minder lekker. Komt dat je bekend voor? Lees dan even verder, want niets is minder waar! Het verschil tussen bruine en witte eieren kan nog wel eens een verrassing voor je zijn.
Verschil tussen witte en bruine eieren
Een tijdje terug bekeken we een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over eieren. Met veel plezier bekijken we telkens de no-nonsense afleveringen over Italiaanse kaas, saffraan, mie en andere ingrediënten waar nogal wat fabeltjes omheen hangen. En zo was deze keer het ei aan de beurt.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zit er verschil tussen witte en bruine eieren?
Want qua smaak verschillen witte en bruine eieren eigenlijk helemaal niet van elkaar, maar toch wordt het bruine ei vaker verkocht in Nederland. Bovendien betaal je er gemiddeld een aantal cent meer voor per stuk.
Hoe komt dat? De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de smaak van de eieren, vraagt zich af waar het prijsverschil vandaan komt en hoe de kleur van een ei wordt bepaald. Wij vertellen je het verschil tussen witte en bruine eieren!
Verschillen tussen witte en bruine eieren
De kleur krijgt het ei door de lellen van de kip. Zijn de lellen rood/bruin, dan legt de kip een bruin ei. Zijn de lellen van de kip wit? Je raadt het al, een wit ei. Tot zover de kleur. Wil dat dan meteen zeggen dat een bruin ei ook een scharrelei, een vrije uitloop of biologisch ei is? Nee, absoluut niet.
Er zijn witte én bruine kippen die scharrelkippen zijn. Tegenwoordig is gelukkig de standaard een scharrelei. Hoe meer sterren de eieren krijgen, hoe meer er rekening wordt gehouden met de behoeftes van de kip.
Er zijn nu eenmaal boeren die witte kippen en bruine kippen houden. Bruine kippen eten iets meer en produceren over het jaar verdeeld iets minder eieren (290) dan de witte kip (zo’n 320). Verder komen we er in het onderzoeksprogramma van KRO-NCRV achter dat de karakters van een bruine kip opmerkelijk verschillen van die van een witte kip.
Persoonlijkheid
Een witte kip is een stuk verlegener en haast schuw van karakter ten opzichte van de nieuwsgierige bruine kip. Bruine kippen komen vaak op je afgelopen en worden nieuwsgierig zodra je de stal binnenstapt.
Maar ook dit zegt niets over ons koopgedrag van witte en bruine eieren, al worden witte eieren minder vaak gekocht. Over het algemeen kopen we allemaal bruine eieren zodra we voor het schap staan. Maar waarom?
Verschil tussen witte en bruine eieren?
Het blijkt dat mensen nogal eens kunnen denken dat bruine eieren lekkerder zijn, gezonder en staan voor betere leefomstandigheden voor de kippen. Dat de witte eieren in het goedkope witte plastic doosje doen denken aan legbatterij-kippen en goedkoop, misschien zelfs een beetje vies zijn?
Niets is minder waar. Witte eieren zijn net zo smaakvol als bruine eieren en alle kippenboeren in Nederland produceren tegenwoordig ten minste scharreleieren.
Goedkoop eitje
Witte eieren zijn over het algemeen een stuk goedkoper. Als we aan de boeren vragen waar dit verschil vandaan komt, antwoorden ze dat de twee verschillende eieren voor hetzelfde geld verkocht worden aan de supermarkten. Het zou hoogstens een halve cent op één ei moeten verschillen. Kunnen we dan concluderen dat er een grotere marge wordt gemaakt op het bruine ei?
Dat antwoord probeert elke supermarkt te ontwijken in het programma. Maar het lijkt onvermijdelijk. Aan de prijs van de boer zal het niet liggen. Aan de verpakking misschien, of wellicht aan ons vooroordeel dat één van de twee beter zou zijn. En als we het de boeren vragen, dan is dat zeker niet zo!
En de boer dan?
Maar waarom zijn er eigenlijk wittekippenboeren als er toch zoveel vraag is naar bruine eieren op de markt? Het blijkt cultuurafhankelijk te zijn. Veel van de witte eieren gaan naar het buitenland omdat daar juist wordt gedacht dat witte eieren puurder en lekkerder zijn dan bruine eieren. Zo zijn er dus nogal wat vooroordelen rond de kleur van de eitjes.
Wat moet je nu kopen?
Als ze dan op bezoek gaan bij Kipster (een wittekippenboerderij) en de bruinekippenboer horen zeggen dat hij meer afzet heeft met een bruin ei, maar eigenlijk meer overtuigd is van de duurzaamheid van het witte ei, dan weten we eigenlijk wel dat we geen onderscheid hoeven te maken tussen de twee kleuren.
Even lekker, even goed, alleen het bruine is wat duurder omdat hij een mooiere verpakking heeft? Wij zijn in ieder geval een stuk wijzer in het kopen van onze eitjes!
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies ook voor Foodies Magazine!
Nu je het verschil tussen witte en bruine eieren weet, lees ook:
Onze tips
Foodies Christmas Gifts: win elke dag geweldige prijzen
Foodies Christmas Gifts: deze prijzen zijn alleen voor abonnees
Vers van de pers: De KiKa Burger, Apple Pie Granola en meer!
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
De technische dessertopdracht van de kookwedstrijd
Vers van de pers: Stovember bij Foodies, Halloween traktaties en meer!
LAATSTE KANS: bestel Het Grote Kerstnummer van Foodies
Product van de maand: Tefal AIR pannen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.