Advertentie
Kurkuma, eetbare bloemen en gember worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over saffraan. Want wat is saffraan en wat kun je ermee?
Wat is saffraan?
Je hebt deze specerij vast al weleens voorbij zien komen, maar wat is saffraan eigenlijk? Het zijn de draadjes in de stamper van een zeldzame bloem, de Crocus Saticus Linneaus. Deze groeit voornamelijk in Iran, daarnaast vind je ze ook in Afghanistan en Spanje. De bloem bloeit maar acht dagen per jaar en elke bloem heeft maar drie stampers. Dit is ook precies de reden waarom saffraan zo ontzettend duur is, voor een gram saffraan heb je al gauw 150 bloemen nodig.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt saffraan?
Saffraan wordt niet alleen gebruikt voor de smaak, het is ook een natuurlijke kleurstof. De stampers geven je gerechten een gele kleur. Qua smaak is het een beetje te vergelijken met het zoete en bloemige van honing, alleen dan net iets bitterder. De smaak is het beste te omschrijven als warm, diep en bloemig. Als je de stampers in een gerecht verwerkt heb je vaak maar een heel klein beetje nodig. Niet alleen omdat het zo duur is, ook omdat de smaak vaak maar subtiel aanwezig hoeft te zijn.
Waar koop je het?
Saffraan is in principe in haast elke supermarkt te verkrijgen, je vindt het bij de zakjes en potjes met kruiden en specerijen. De stampertjes zitten meestal in een doorzichtig buisje verpakt. De prijs in de supermarkt lijkt helemaal niet zo hoog te zijn, totdat je je bedenkt dat er vaak maar 0,05 gram in een buisje zit. Dat brengt de prijs voor een kilo al gauw op zo’n € 30.000,- tot € 40.000,-. Ter vergelijking, een kilo zout kost vaak nog geen euro. Ook online bestel je overigens gemakkelijk saffraan.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Saffraan kun je het beste op een droge en koele plaats bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een voorraadkast of keukenkastje. Eigenlijk dezelfde plek waar al je potjes met kruiden en specerijen staan. Bewaar het in ieder geval niet in de buurt van warmtebronnen of op een tochtige plek, het heeft een constante temperatuur nodig. Saffraan is lang houdbaar, maar kan gedurende de tijd wat van het aroma verliezen. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je het?
De smaak en het aroma zijn moeilijk om zomaar te vervangen. Sommige mensen gebruiken kurkuma als er geen saffraan is, al heeft dat vooral met de kleur te maken die het afgeeft. Je zou eventueel een klein beetje bloemenhoning kunnen gebruiken.
Wat kun je er allemaal mee?
De specerij wordt veel gebruikt in gerechten zoals Spaanse paella, diverse risotto’s en in veel Perzische gerechten. Het is een smaakmaker die erg goed combineert met andere kruiden en specerijen. Daarnaast geeft het de gerechten ook nog een typische gele kleur, denk maar eens aan een paella. Het schijnt dat saffraan ook diverse gezondheidsvoordelen heeft, zo zou het bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking hebben.
Recepten met saffraan:
Risotto alla milanese
Dit typische Italiaanse gerecht dankt zijn kleur aan de draadjes saffraan die je verwerkt in de risotto. Naast de gele kleur is het ook nog eens een ontzettend romig en smaakvol gerecht. Bijkomend voordeel; met een half uur staat het op tafel!
Pilafi met saffraan en zeevruchten
Pilafi wordt meestal geserveerd als bijgerecht, maar dit risotto-achtige gerecht leent zich ervoor om te worden aangevuld en als hoofdgerecht te worden gegeten. Het smaakt bijvoorbeeld heerlijk met zeevruchten en een grote kom met de romigste, zuurste Grieks-Cypriotische yoghurt die je maar kunt vinden.
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Yotam Ottolenghi: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”
Orecchiette met garnalen en saffraanboter
Nog zo’n heerlijk gerecht met saffraanboter, alleen gebruiken we het ditmaal voor bij de orecchiette met garnalen. Snel, simpel en ontzettend lekker.
Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise
Net als boter leent mayonaise zich ook perfect om te combineren met saffraan. Probeer maar eens met deze heerlijke chorizokroketjes bij de eerstvolgende borrel. Een kruidig en donker biertje past qua smaak erg goed bij deze fantastische snack!
Onze tips
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.