Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Pilafi met saffraan en zeevruchten

Pilafi met saffraan en zeevruchten

  • Gemiddeld

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Pilafi wordt meestal geserveerd als bijgerecht maar dit risotto-achtige gerecht leent zich ervoor om te worden aangevuld en als hoofdgerecht te worden gegeten. Bij ons in de familie vinden we het heerlijk met zeevruchten en geven er altijd een grote kom met de romigste, zuurste Grieks-Cypriotische yoghurt bij (en eten daar bijna net zo veel van als van de pilafi zelf).

Bereiding

  1. 1. Pel en snipper de uien en knoflook. Snijd de bleekselderij in blokjes. Zet een grote pan op middelhoog vuur, schenk er een flinke scheut olijfolie in en voeg 1 eetlepel van de boter toe. Breek de vermicelli in stukjes en bak ze tot ze goudkleurig en knapperig zijn. Schep ze in een kom en zet weg. Draai het vuur iets lager en voeg de fijngesneden groenten toe aan de pan. Fruit 15 minuten of tot ze goudkleurig en kleverig zijn. Snijd de tomaten fijn en voeg ze samen met de rijst toe aan de pan. Roer een paar minuten.

  2. 2. Verhit de bouillon, voeg de saffraan toe en laat een paar minuten staan. Schenk de bouillon in de pan en voeg de kaneel, gele rozijnen en de knapperige vermicelli toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat 15 minuten zacht koken.

  3. 3. Bereid intussen de zeevruchten voor. Maak de schelpen schoon en gooi schelpen die niet sluiten weg. Verwijder het darmkanaal van de garnalen. Als de rijst 15 minuten heeft gekookt, roer je de zeevruchten erdoor. Schenk er een scheutje water bij als de rijst er droog uitziet. Leg het deksel weer op de pan. Laat nog 5 minuten zacht koken tot de schelpdieren gaar zijn (gooi mosselen die dicht zijn weg) en het vocht is geabsorbeerd.

  4. 4. Laat intussen in een pannetje op middelhoog vuur de rest van de boter smelten. Voeg de chilivlokken en pijnboompitten toe en verwarm tot de pijnboompitten goudkleurig zijn. Snijd de peterselie fijn en roer deze als de rijst gaar is door de pilafi. Bestrooi met zout en peper, besprenkel met de pittige pijnboompittenboter en serveer met partjes citroen.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Cyprus

€ 27,99
Cyprus