Advertentie
Parmezaan, brie en mascarpone worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over Gorgonzola. Want wat is Gorgonzola en wat maak je ermee?
Wat is Gorgonzola?
Je kent deze heerlijke Italiaanse kaas vast, maar wat is Gorgonzola eigenlijk? Het is een blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië. Om de kaas te maken wordt de schimmel Penicillium glaucum gebruikt, deze schimmel geeft de kaas ook zijn uitgesproken smaak. De karakteristieke kaas wordt al eeuwen vervaardigd en heeft een unieke AOP certificatie. Koop je een stuk Gorgonzola? Let dan altijd op het geelrode logo, zo weet je zeker dat je échte Gorgonzola koopt.
Wil je ook de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt Gorgonzola?
De romige kaas smaakt licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Over het algemeen is de smaak wat zachter en aangenamer dan van andere blauwschimmelkazen. Hierdoor is de kaas uitermate geschikt om mee te koken of voor op de borrelplank. Je hebt twee verschillende varianten, Gorgonzola Piccante en Gorgonzola Dolce. De eerste variant is een harde kaas en smaakt (zoals de naam al doet vermoeden) wat pikanter en pittiger dan de andere variant. Gorgonzola Dolce is zachter. Niet alleen qua structuur en vorm, ook qua smaak.
Waar koop je het?
In principe is de Italiaanse kaas in haast elke supermarkt verkrijgbaar, al kun je ook naar een kaaswinkel. Niet alle supermarkten verkopen beide varianten overigens. Let wel goed op het geelrode logo om er zeker van te zijn dat je échte Gorgonzola koopt met de unieke AOP certificatie.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Juist omdat de kaas wat milder is van smaak dan andere blauwschimmelkazen leent Gorgonzola zich perfect voor gebruik in de keuken. De kaas smaakt niet alleen lekker op een toastje of afsluiting van een diner op een kaasplank; ook in een risotto of op een pizza komt de kaas goed tot zijn recht. Daarnaast kun je er nog veel meer mee. Als topping op een hotdog, als smaakmaker door een salade of opgeklopt als dip. Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met Gorgonzola!
Recepten met Gorgonzola:
Al overtuigd door deze romige Italiaanse kaas? Probeer dan eens deze recepten met Gorgonzola, waarin de kaas uiteraard de hoofdrol speelt.
Hotdogs met Gorgonzola en gekaramelliseerde uien
Om deze hotdogs op tafel te zetten heb je maar weinig nodig. Met de juiste ingrediënten en échte Gorgonzola zet je zo een heerlijk gerecht op tafel. Trakteer jezelf op een lekkere lunch, maak ze voor de eerstvolgende borrel of eet ze als ultiem comfortfood bij het avondeten.
Slow-roasted pompoen met salie, gorgonzola en pijnboompitten
Deze geroosterde pompoen is een echt succesnummer. Door ‘m op smaak te brengen met salie, pittige Italiaanse kaas en pijnboompitten is het een gerecht om je vingers bij af te likken.
Pizza quattro formaggi
Natuurlijk mag deze heerlijke kaas niet ontbreken op een pizza quattro formaggi wat ons betreft. Mix & match naar hartenlust met verschillende kazen op deze pizza, zolang je Gorgonzola maar niet overslaat.
Ribeye gegratineerd met gorgonzola en gesmoorde uien
Deze ribeye smaakt nóg lekkerder doordat je ‘m gratineert met kaas. En je raadt het waarschijnlijk al; daar gebruiken we Gorgonzola voor. Voor dit recept kiezen we voor de zachte variant, anders overheerst de kaas de smaak van het vlees. Heerlijk met een goed glas rode wijn!
Geroosterde druiven met gorgonzoladip en noten
Heb je al weleens geroosterde druiven gemaakt? Probeer het snel met dit recept en laat je betoveren door de heerlijke smaak. Zeker in combinatie met de smaakvolle dip is dit recept je nieuwe favoriet voor op de borrelplank.
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.