
Als je net zo gek bent op de Italiaanse blauwe kaas als wij, voeg je ‘m het liefst aan elk gerecht toe. Bijvoorbeeld bij gnocchi: dit zijn onze favoriete recepten voor pasta gorgonzola.
Lees verder na de advertentie
Gorgonzola: je houdt ervan of niet, maar wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Deze romige, pittige Italiaanse kaas smaakt niet alleen lekker op een toastje of afsluiting van een diner op een kaasplank; ook bij het avondeten doet ‘ie het goed. Dat komt doordat de kaas wat milder is van smaak dan andere blauwschimmelkazen. Je maakt er de perfecte pasta gorgonzola mee!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Pasta gorgonzola
Wil je de perfecte pasta gorgonzola maken? Let er dan goed op welke kaas je in huis haalt. Zo is de blauwaderkaas is in twee variaties verkrijgbaar: Gorgonzola Piccante en Gorgonzola Dolce. De eerste variant is een harde kaas en smaakt (zoals de naam al doet vermoeden) wat pikanter en pittiger dan de andere variant. Gorgonzola Dolce is zachter. Niet alleen qua structuur en vorm, ook qua smaak. Al zijn beide soorten heel geschikt om mee te koken, het is wel slim om van tevoren te bedenken welke soort je wilt gebruiken. Check ook altijd of de verpakking het gele DOP-keurmerk bevat. Alleen zo weet je of je het traditioneel Italiaans product in handen hebt.
Recepten voor pasta gorgonzola
Bij de meeste huishoudens staat een pasta gorgonzola weleens op tafel. Ben je weleens uitgekeken op je standaard recept? Serveer de saus dan eens met gnocchi. De deegkussentjes geven namelijk een hele andere smaaksensatie dan bijvoorbeeld spaghetti of linguine. Deze recepten helpen je op weg:

Gnocchi met boerenkool en gorgonzola
Gnocchi met boerenkool en gorgonzola. Simpel, makkelijk en snel voor twee personen, dat is precies waar jij op zit te wachten na een drukke dag!

Gnocchi met driekazen-botersaus en sla
Niet een, niet twee maar liefst drie kazen combineer je in dit recept. Zo til je de pasta gorgonzola naar het volgende niveau!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
De ultieme pasta gorgonzola
Niet alleen over de gnocchi ook ín de gnocchi doet de Italiaanse kaas het goed. Dat bewijst dit ultieme recept voor pasta gorgonzola wel:

Pompoengnocchi met gorgonzola
Geniet van de perfecte combinatie van zachte, zelfgemaakte zoete-aardappelgnocchi en romige, pittige gorgonzola. Een Italiaans gerecht boordevol smaak!
Ingrediënten
- 1 bol knoflook
- 1 pompoen (van ca. 600 g)
- 2 el olijfolie
- 250 g pastabloem (type 00)
- 75 g Parmigiano Reggiano (geraspt)
- 2 eidooiers
- zout en peper
- semolinameel (om te bestuiven)
- 1 klont boter (om in te bakken)
- 1 broccoli (in kleine roosjes)
- 200 g gorgonzola piccante
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C /hetelucht: 175°C). Halveer de bol knoflook horizontaal.
Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in grove blokjes en meng met de knoflook en 1 el olijfolie.
Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ca. 45 minuten in de oven.
Neem de pompoen uit de oven en laat hem even afkoelen. Pureer voor de gnocchi de pompoen in een keukenmachine fijn.
Kneed van de pompoenpuree, de pastabloem, de Parmigiano Reggiano, de eidooiers en wat zout een soepel deeg.
Verdeel het deeg in een paar porties en rol van iedere portie een dunne rol op een met semolinameel bestoven werkblad. Snijd kleine kussentjes van de rollen en bestuif ze lichtjes met semolinameel.
Kook de pompoengnocchi in porties in 2-3 minuten gaar in kokend water zonder zout. De gnocchi zijn gaar als ze blijven drijven. Schep de gekookte gnocchi direct in grote pan met wat boter.
Kook de broccoli kort beetgaar in het water en schep ook in de pan bij de gnocchi. Verwarm het geheel nog goed door en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel over borden. Verbrokkel de gorgonzola over het geheel.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Onze tips

Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola

Raclette van A tot Z: dit zijn de beste kazen

Dit zijn de 10 beste kazen ter wereld

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

Wijn drinken als een pro? SommelJJ deelt zijn toegankelijke tips

Bootje varen op Koningsdag? Neem deze hapjes mee!

Eten verkopen op de vrijmarkt? Dit werkt altijd

10+ zoete aardbeien recepten voor de zomer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.