Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
bas bij kaashandel de wit

Dit zijn de 10 beste kazen ter wereld

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

TasteAtlas maakt elk jaar een lijst met de honderd beste kazen ter wereld. Benieuwd naar de winnaars? Wij doken in de ultieme top tien. Snel op zoek naar jouw favoriet!

Beste kazen ter wereld

Op TasteAtlas vind je een uitgebreide online reisgids, ze noemen zichzelf ook wel de wereldatlas van traditionele gerechten, lokale ingrediënten en authentieke restaurants. Elk jaar delen ze awards uit en maken ze lijstjes met de beste producten en regio’s. Zo maken ze ook elk jaar een lijst met de honderd beste kazen ter wereld, iets wat natuurlijk direct onze aandacht trok…

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Top 10: beste kazen ter wereld

Op nummer 1 staat een kaas die haast iedereen weleens gebruik: Parmigiano Reggiano – oftewel Parmezaanse kaas. Onmisbaar over de pasta natuurlijk, al is de kaas ook lekker door risotto of bij klassieke carpaccio.

De tweede plek is voor Mozzarella di Bufala Campana. Onlangs deden we nog onderzoek naar deze kaas, we waren namelijk benieuwd naar de beste mozzarella uit de supermarkt.

Nummer 3 is misschien iets minder bekend in Nederland: Stracchino di Crescenza. De Italiaanse kaas is erg jong en heeft een zachte en romige structuur.

Opvallend is dat de top 3 volledig uit Italiaanse kazen bestaat dit jaar. Helaas vinden we geen Nederlandse kazen in de top 10, maar wie weet maken we volgend jaar wel kans! Benieuwd naar de overige kazen? Dit is de gehele top 10 van de beste kazen ter wereld:

  1. Parmigiano Reggiano (Italië)
  2. Mozzarella di Bufala Campana (Italië)
  3. Stracchino di Crescenza (Italië)
  4. Graviera Naxou (Griekenland)
  5. Queijo Serra de Estrela (Portugal)
  6. Burrata (Italië)
  7. Saint-André (Frankrijk)
  8. Reblochon (Frankrijk)
  9. Pljevaljski Sir (Montenegro)
  10. Mont d’Or (Frankrijk)

Kazen van over de hele wereld

Misschien staan er een aantal kazen tussen waar je nog nooit van hebt gehoord, des te meer reden om er eens naar te vragen bij je volgende bezoekje aan de kaasboer. Zo is de Griekse Graviera Naxou een wat zoetere kaas die boordevol smaak zit en ontzettend romig (haast boterachtig) smaakt.

De Pljevaljski Sir uit Montenegro heeft een sterke smaak en wordt gerijpt in speciale houten bakken nadat deze gesneden en gezouten is. Kortom, neem dit lijstje mee naar de dichtstbijzijnde kaaswinkel en laat je verrassen. In de tussentijd delen wij alvast onze favoriete recepten met de kazen die je vast al kent.

15x de lekkerste recepten met mozzarella

Op de pizza, door een salade of zelfs in combinatie met fruit: deze Italiaanse kaas past haast overal wel bij. Heb je toevallig nog een bolletje in de koelkast liggen? Bekijk snel onze favoriete recepten met mozzarella!

> naar de recepten met mozzarella

mozzarella

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Als je bij het zien van onderstaande foto dacht dat we het over mozzarella gingen hebben, ben je zeker niet de enige. De twee worden vaak in één adem genoemd, maar zijn niet hetzelfde. Maar wat is burrata precies?

> lees alles over burrata

Wat is burrata

Tartiflette

Reblochon is een kaas uit het Franse Alpengebied ten zuiden van Genève, die onder andere traditioneel gebruikt wordt in tartiflette. Je kunt de kaas kopen bij sommige supermarkten en uiteraard ook kaaswinkels. Kun je het niet vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld boerenbrie of camembert.

> naar het recept: tartiflette

Tartiflette

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!