Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Tartiflette

Tartiflette

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 45 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Voor het deeg

Tartiflette is een klassieke hartige taart uit het Franse Haute-Savoie. Deze stevige maaltijd bestaat uit kaas, aardappels, spek en witte wijn en wordt vaak gegeten na de wintersport.

Bereiding

  1. 1. Zet voor het deeg de boter en de kom van je keukenmachine ca. 1 uur in de vriezer.

  2. 2. Kook de ongeschilde aardappels ca. 20 minuten in ruim water tot ze net gaar zijn. Giet af en laat afkoelen. Pel de schil eraf en snijd de aardappels in dikke plakken.

  3. 3. Haal de boter en de kom uit de vriezer. Meng de boter, de bloem en het zout met de pulseerknop van de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Verkruimel het deeg eventueel verder met je vingertoppen. Voeg 1 eidooier en 2-3 el ijskoud water toe en kneed kort verder tot je een samenhangend deeg hebt. Pas op dat je niet te lang kneedt, dan wordt het deeg taai. Wikkel het deeg in vershoudfolie en zet ca. 30 minuten in de koelkast.

  4. 4. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een dikte van ca. 3 mm. Verdeel het deeg over een ronde taartvorm (ca. 22 ø) met uitneembare bodem. Prik het deeg in met een vork en zet ca. 20 minuten in de koelkast.

  5. 5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bekleed de deegbodem met een vel bakpapier en vul de vorm met bakbonen om blind te bakken. Bak de bodem ca. 20 minuten in de oven.

  6. 6. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nog ca. 10 minuten in de oven tot hij licht goudbruin kleurt. Kluts de overige eidooier en bestrijk de bodem ermee. Bak de bodem nog ca. 2 minuten in de oven. Laat afkoelen.

  7. 7. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur in ca. 5 minuten knapperig. Schep de spekreepjes op een bord. Bak de ui met een snufje zout in het hete bakvet ca. 40 minuten op laag vuur tot de ui kleverig en gekaramelliseerd is. Blus af met de witte wij n en laat het verdampen. Voeg de slagroom toe, breng aan de kook en laat iets in koken. Roer de spek reepjes erdoorheen.

  8. 8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verdeel de aardappels over de deegbodem en giet de helft van het spekroom mengsel eroverheen. Verdeel de helft van de kaas erover en leg er de zilveruittjes en de augurkjes op. Giet het overige spek-roommengsel eroverheen en bedek het geheel met de overige kaas. Bak de taart ca. 15 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.

*Reblochon is een korstkaas uit het Franse Alpengebied ten zuiden van Genève, die traditioneel gebruikt wordt in tartiflette. Je kunt hem kopen bij sommige supermarkten en kaas winkels. Kun je het niet vinden? Gebruik dan boerenbrie of camembert.

Per portie: 635 kcal | 43 g koolhydraten | 17 g eiwit | 43 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Fotografie: Mike English Styling: Moraq Farquhar Foodsyling: Myles Williamson

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)