Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Carpaccio

7x de lekkerste recepten voor carpaccio

Carpaccio is in Nederland misschien wel één van de populairste Italiaanse gerechten, en dat snappen wij maar al te goed. Hoog tijd dan ook voor een lijstje met onze favoriete recepten voor carpaccio!

Lees verder na de advertentie

Wie houdt er nou niet van carpaccio?! Deze Italiaanse klassieker is zó ingeburgerd in Nederland dat hij ook bij veel niet-Italiaanse restaurants op het menu staat. Het gerecht werd in 1950 uitgevonden in Venetië en vernoemd naar de 15e-eeuwse Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio. Vittore heeft dus zelf helaas nooit carpaccio gegeten, maar met deze recepten kun jij dat voor hem doen!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten voor carpaccio

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Carpaccio van rund is een klassiek voorgerecht, maar deze vegetarische variant is minstens net zo lekker: bietencarpaccio met tuinkers en kaascroutons!

Naar het recept
Carpaccio

Carpaccio

Bij dit recept snijd je zelfs het vlees zelf, dus niet stiekem een pakje kant-en-klare carpaccio van de supermarkt kopen! Probeer maar eens uit, het harde werken wordt gegarandeerd beloond.

Naar het recept
Komkommercarpaccio met ansjovis- sjalotdressing

Komkommercarpaccio met ansjovis- sjalotdressing

Minder traditioneel, maar zó fris; deze carpaccio is superlekker op een hete zomerdag. Het zachte van de labneh past goed bij de zoute ansjovis.

Naar het recept
recepten met kaas: Koolrabi-carpaccio met peer, blauwaderkaas en amandelen

Koolrabi-carpaccio met peer, blauwaderkaas en amandelen

Deze ondergewaardeerde knol mag wat ons betreft vaker op het menu staan en leent zich perfect voor de dunne plakjes waar carpaccio zo om bekend staat.

Naar het recept
Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten

Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten

Deze variatie op carpaccio van Jigal Krant is he-le-maal vegan en ook nog eens verslavend lekker. Doordat je de aubergines op het vuur zwart blakert krijgen ze een uniek smaakje dat goed past bij de zoete dadelstroop.

Naar het recept
Carpaccio van coquilles met passievrucht

Carpaccio van coquilles met passievrucht

Ja, ook coquilles kun je rauw eten! Voor dit recept heb je maar weinig ingrediënten nodig én het is binnen een halfuurtje klaar. Waar wacht je nog op?

Naar het recept
Bloedsinaasappelcarpaccio met balsamicodressing

Bloedsinaasappelcarpaccio met balsamicodressing

Oké, dit is misschien wel de minst klassieke carpaccio uit het lijstje, maar hij smaakt zó goed dat we dat door de vingers zien. Zoete bloedsinaasappel, zure balsamico en romige burrata: echt alles is lekker aan dit recept.

Naar het recept

Het ultieme carpaccio recept:

Foodies favoriet
Carpaccio

Carpaccio

Klassieke Italiaanse carpaccio. Het recept van Gertjan Kiers is klassiek te noemen met mozzarella, rucola, zongedroogde tomaten en pijnboompitten.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 120 g aangewassen rundervet
  • 2 el pijnboompitten
  • 320 g kogelbiefstuk
  • 0,5 bol mozzarella (ca. 60 g)
  • 12 semi-zongedroogde tomaatjes
  • 0,5 tl citroensap
  • 0,5 el olijfolie
  • 1 handje rucola
  • versgemalen zwarte peper en zeezout

Benodigdheden

  • slagers- of huishoudfolie

Bereiding

  1. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Snij d het rundervet in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Voeg het rundervet aan de pan toe, zet het vuur lager en bak totdat de blokjes rondom goudbruin zij n en geen vet meer loslaten. Verwarm intussen een tweede koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Voeg de pijnboompitten toe en rooster ze in enkele minuten goudbruin.

  2. Neem de pijnboompitten uit de pan en laat ze afkoelen. Neem de kaantjes die zijn ontstaan door het rundervet te smelten met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

  3. Snijd de biefstuk in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes in een enkele laag en met voldoende tussenruimte tussen twee stukken folie en rol ze met een deegroller iets dunner. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over een groot bord of over vier kleinere borden en laat ze op kamertemperatuur komen. Als je de carpaccio te koud serveert verliest hij namelijk smaak.

  4. Laat de mozzarella en de zongedroogde tomaatjes uitlekken. Meng het citroensap met de olijfolie en maak hier de rucola mee aan.

  5. Leg de rucola in het midden van de carpaccio. Scheur de mozzarella in stukjes. Verdeel met de semi-zongedroogde tomaatjes, de kaantjes en de pijnboompitten over de carpaccio en bestrooi met versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak.

Receptuur: Gertjan Kiers Fotografie: Willem van Santen Styling: Alexandra Hereijgers

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!