Advertentie
Klassieke carpaccio maken
Wil je zelf klassieke carpaccio maken? Goed idee! Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want het is ontzettend smaakvol. Carpaccio bestaat uit dungesneden rundervlees met een dressing en toppings naar keuze. Klassieke carpaccio kun je maken met pijnboompitten, kaas en rucola. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Slager Gertjan Kiers
Gertjan is een slager en hart en nieren en draagt zijn passie graag uit. Hij werkt als slager, geeft gastlessen op hogescholen en schrijf kookboeken. In zijn nieuwste boek Van kop tot staart: Varkenlaat hij zien hoe je duurzaam kunt genieten van vlees en elke maand laat hij in Foodies zien hoe je een van zijn favoriete gerechten maakt. Voor carpaccio maken geeft hij de volgende tips:
Drie tips van de slager
- Rundvlees is een van de weinige soorten vlees die je rauw kunt eten. Maak in dat geval wel gebruik van de malsere delen van het rund. Traditioneel wordt het gerecht gemaakt van ossenhaas, maar je kunt er net zo goed kogelbiefstuk, zijlende of lendestuk voor gebruiken.
- Snijd het vlees voor de carpaccio met een vlijmscherp mes om de plakjes zo dun mogelijk te snijden. Soms wordt geadviseerd om het vlees eerst aan te vriezen, maar ik ben daar geen voorstander van, omdat je altijd wat vocht verliest. Vries je het liever wel aan? Dep het vlees dan goed droog met keukenpapier. Je kunt het natuurlijk ook door je slager laten snijden.
- Maak de carpaccio eventueel van tevoren als je eters krijgt. Leg een stuk folie op het bord waarop je de carpaccio wilt serveren, zodat het vlees straks de goede doorsnede heeft. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over de folie en bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt de verschillende porties eventueel stapelen. Leg voor serveren het bord ondersteboven op de carpaccio, keer het bord met de carpaccio en de folie om en verwijder de folie. De kaantjes kun je ook van tevoren bakken en de pijnboompitten kun je alvast roosteren.
Carpaccio recept
Nu je weet wat de slager je als tips geeft, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit recept laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf carpaccio kunt maken.
Carpaccio
Het recept van Gertjan Kiers is klassiek te noemen met mozzarella, rucola, zongedroogde tomaten en pijnboompitten.
Ingrediënten
- 120 g aangewassen rundervet
- 2 el pijnboompitten
- 320 g kogelbiefstuk
- 0,5 bol mozzarella (ca. 60 g)
- 12 semi-zongedroogde tomaatjes
- 0,5 tl citroensap
- 0,5 el olijfolie
- 1 handje rucola
- versgemalen zwarte peper en zeezout
Benodigdheden
- slagers- of huishoudfolie
Bereiding
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Snij d het rundervet in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Voeg het rundervet aan de pan toe, zet het vuur lager en bak totdat de blokjes rondom goudbruin zij n en geen vet meer loslaten. Verwarm intussen een tweede koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Voeg de pijnboompitten toe en rooster ze in enkele minuten goudbruin.
Neem de pijnboompitten uit de pan en laat ze afkoelen. Neem de kaantjes die zijn ontstaan door het rundervet te smelten met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Snijd de biefstuk in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes in een enkele laag en met voldoende tussenruimte tussen twee stukken folie en rol ze met een deegroller iets dunner. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over een groot bord of over vier kleinere borden en laat ze op kamertemperatuur komen. Als je de carpaccio te koud serveert verliest hij namelijk smaak.
Laat de mozzarella en de zongedroogde tomaatjes uitlekken. Meng het citroensap met de olijfolie en maak hier de rucola mee aan.
Leg de rucola in het midden van de carpaccio. Scheur de mozzarella in stukjes. Verdeel met de semi-zongedroogde tomaatjes, de kaantjes en de pijnboompitten over de carpaccio en bestrooi met versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak.
Receptuur: Gertjan Kiers Fotografie: Willem van Santen Styling: Alexandra Hereijgers
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.