Advertentie
Er zijn een aantal verschillende soorten champagne. In dit artikel leggen we kort uit welke soorten er zijn, en wat brut en demi-sec betekent.
De termen brut en demi-sec op een fles champagne zeggen wat over de hoeveelheid suiker in de betreffende champagne. Ofwel hoe droog of zoet de champagne is. Op die manier weet je wat je koopt, en kun je bewust champagne kopen voor bepaalde gelegenheden.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is dosage bij de productie van champagne?
Bij de productie van champagne gaat een deel van de inhoud van een fles verloren. Omdat een fles vol moet zijn om te verkopen wordt deze aangevuld. Dit gebeurt met exact dezelfde champagne uit een andere fles of met een mix van basiswijn met suiker. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd bij dit proces – dat dosage heet – wordt de champagne zoeter of niet.
Wat is (extra) brut bij champagne?
De meest voorkomende champagnesoort is de brut. Deze bevat door toevoeging bij de dosage 6-12 gram suiker per liter. Deze champagne heeft de typische frisse en heldere smaak die bekend is van champagne. Bij witte wijn zouden we dit droog noemen.
Nog droger is de extra brut. Deze champagne bevat maar 3-6 gram suiker per liter. Lekker bijvoorbeeld bij een groene salade, lichte kiprecepten of witte pastasaus.
Wat betekent demi-sec bij champagne?
Wanneer na het aanvullen van de fles bij de dosage een champagne ontstaat met 33-50 gram suiker per liter noemen we dit demi-sec. Dit gaat al om een betrekkelijke zoete wijn. Perfect voor op het terras op warme zomerdagen of bij kruidige gerechten. Pas op, want deze bubbels drinken heel gemakkelijk weg.
Wat betekent doux bij champagne?
Tot slot is er champagne met meer dan 50 gram suiker per liter: doux. Deze champagne komt bijna niet meer voor.
Vintage of non-vintage?
Los van de gradaties in zoetheid van champagne bestaat er nog onderscheid in vintage of non-vintage. Vintage champagnes zijn gemaakt van basiswijnen waarvan alle druiven uit hetzelfde jaar komen. De niet-vintage champagnes worden gemaakt van basiswijnen uit verschillende jaren. De grote en bekende champagnehuizen zorgen door middel van deze blends (mengsels) dat hun champagne jaar in jaar uit hetzelfde smaakt.
Onze tips
Hoe wordt champagne gemaakt: waarom is het zo duur, en het kan ook goedkoper?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
3x recepten om te bakken met champagne
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?
Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
Rood, wit & rosé: wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Redactie