Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
verschil tussen champagne cava en prosecco

Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?

Profielfoto van ArjanArjan Kropman

Advertentie

Er zijn een aantal verschillende soorten champagne. In dit artikel leggen we kort uit welke soorten er zijn, en wat brut en demi-sec betekent.

De termen brut en demi-sec op een fles champagne zeggen wat over de hoeveelheid suiker in de betreffende champagne. Ofwel hoe droog of zoet de champagne is. Op die manier weet je wat je koopt, en kun je bewust champagne kopen voor bepaalde gelegenheden.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is dosage bij de productie van champagne?

Bij de productie van champagne gaat een deel van de inhoud van een fles verloren. Omdat een fles vol moet zijn om te verkopen wordt deze aangevuld. Dit gebeurt met exact dezelfde champagne uit een andere fles of met een mix van basiswijn met suiker. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd bij dit proces – dat dosage heet – wordt de champagne zoeter of niet.

Wat is (extra) brut bij champagne?

De meest voorkomende champagnesoort is de brut. Deze bevat door toevoeging bij de dosage 6-12 gram suiker per liter. Deze champagne heeft de typische frisse en heldere smaak die bekend is van champagne. Bij witte wijn zouden we dit droog noemen.

Nog droger is de extra brut. Deze champagne bevat maar 3-6 gram suiker per liter. Lekker bijvoorbeeld bij een groene salade, lichte kiprecepten of witte pastasaus.

Wat betekent demi-sec bij champagne?

Wanneer na het aanvullen van de fles bij de dosage een champagne ontstaat met 33-50 gram suiker per liter noemen we dit demi-sec. Dit gaat al om een betrekkelijke zoete wijn. Perfect voor op het terras op warme zomerdagen of bij kruidige gerechten. Pas op, want deze bubbels drinken heel gemakkelijk weg.

Wat betekent doux bij champagne?

Tot slot is er champagne met meer dan 50 gram suiker per liter: doux. Deze champagne komt bijna niet meer voor.

Vintage of non-vintage?

Los van de gradaties in zoetheid van champagne bestaat er nog onderscheid in vintage of non-vintage. Vintage champagnes zijn gemaakt van basiswijnen waarvan alle druiven uit hetzelfde jaar komen. De niet-vintage champagnes worden gemaakt van basiswijnen uit verschillende jaren. De grote en bekende champagnehuizen zorgen door middel van deze blends (mengsels) dat hun champagne jaar in jaar uit hetzelfde smaakt.

Profielfoto van

Arjan Kropman

Kookliefhebber

Kookliefhebber. Experimenteert graag in de keuken.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!