Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
posteleinsalade

7x heerlijke groene salade recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

"Serveer met een groene salade", je ziet het regelmatig bij recepten staan. Maar welke salade maak je dan eigenlijk? Wij helpen je een handje met deze zeven heerlijke groene salade recepten.

Groene salade recepten

Een groene salade zet je zo in elkaar en is heel geschikt als bijgerecht bij een snelle pasta, bij deze lekkere quicherecepten of voor bij de lunch. Met deze zeven groene salade recepten zit er altijd wel eentje tussen die je lekker vindt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Groene salade met geroosterde uienboter, rozijnen in port en gerookte amandelen

Groene salade met geroosterde uienboter, rozijnen in port en gerookte amandelen

Serveer deze salade van knapperige groene groente met een plakje zoete uienboter. Als de groenten nog lauwwarm zijn, smelt de romige boter er zo lekker overheen. Lekker bij de barbecue of serveer met een aantal andere gerechten om te delen op een tuinfeestje.

Naar het recept
Groene salade met gepocheerde kip

Groene salade met gepocheerde kip

Deze groene salade, die je overigens ook zonder kip kunt serveren, is lekker met wat knapperig brood of aardappeltjes uit de oven. Simpel maar altijd een succes!

Naar het recept
Salade met bonen en mozzarella

Salade met bonen en mozzarella

Deze groene salade met bonen maak je officieel met gedroogde bonen. Heb je echter niet zoveel tijd? Gebruik bonen uit blik. Dan ben je binnen no-time klaar!

Naar het recept
Peterseliesalade met granaatappel

Peterseliesalade met granaatappel

Een groene salade maak je extra lekker met verse kruiden. Peterselie bijvoorbeeld, wat het goed doet in combinatie met friszure granaatappelpitjes.

Naar het recept
Olijvensalade met tijmdressing

Olijvensalade met tijmdressing

Kies voor deze salade de lekkerste groene en zwarte olijven die je kunt vinden. Taggiasche-olijven uit Italië of de Griekse kalamata doen het allebei goed in de salade.

Naar het recept
posteleinsalade

Posteleinsalade met radijs en noten

Simpel, fris en smaakvol. Deze posteleinsalade is lekker om als bijgerecht te serveren, maar met wat blauwe kaas en goed brood maak je er een maaltijdsalade van.

Naar het recept
Pastasalade met knalgroene pestodressing

Pastasalade met knalgroene pestodressing

Ten slotte een groene salade die iets meer vult. Deze pastasalade is knalgroen én zeer geschikt om als maaltijdsalade te serveren.

Naar het recept

Onze favoriete groene salade

REDACTIEFAVORIET
Groene salade met geroosterde uienboter, rozijnen in port en gerookte amandelen

Groene salade met geroosterde uienboter, rozijnen in port en gerookte amandelen

Serveer deze salade van knapperige groene groente met een plakje zoete uienboter. Als de groenten nog lauwwarm zijn, smelt de romige boter er zo lekker overheen. Lekker bij de barbecue of serveer met een aantal andere gerechten om te delen op een tuinfeestje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 grote uien
250 g boter (op kamertemperatuur)
grof zout
grof gemalen peper
500 g doperwten of peultjes of groene asperges (of wat je voor mooie groenten kunt vinden)
50 g gedroogde cranberries
100 ml rode port
gerookte amandelen
vershoudfolie

Bereiding

  1. Pel voor de boter de uien en snijd ze in dunne ringen of parten. Verhit 50 g boter in een pan en voeg de uien toe. Bak op middelhoog vuur in ca. 15-20 minuten goudbruin, tot de uien bijna al hun vocht kwijt zijn. Neem hier goed de tijd voor en schep regelmatig om voor het beste resultaat. Neem van het vuur en laat afkoelen.

  2. Pureer de gebakken uien in een keukenmachine en voeg de rest van de boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Wees niet te zuinig met zout want de uien maken het geheel wat zoeter. Leg een stuk vershoudfolie plat uit en schep de boter er in een langwerpige vorm op. Vouw het folie voorzichtig over de boter heen en rol strak op zodat je een rol krijgt. Rol verder op en druk de uiteinden van het folie samen. Rol het geheel nu als een grote toffee op zodat de rol strakker wordt en een mooie ronde vorm krijgt. Laat opstijven in de koelkast.

  3. Wel de cranberries in de port en laat minstens 2 uur staan.

  4. Blancheer de groenten, giet af en verdeel over een schaal. Snijd schijfjes van de rol boter en leg ze op de groenten zodat de boter eroverheen smelt. Maak af met de cranberries, gerookte amandelen en wat versgemalen zwarte peper. Je kunt de groenten ook lauwwarm of zelfs koud serveren. Laat de boter er dan op smelten door er bijv. even met een gasbrander overheen te gaan. Zo is het een lekker ‘s zomers gerecht dat je makkelijk buiten bij de barbecue kunt serveren.

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Wil je meer lezen over salades? Lees bijvoorbeeld ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!