Bereiding

  1. Pel voor de boter de uien en snijd ze in dunne ringen of parten. Verhit 50 g boter in een pan en voeg de uien toe. Bak op middelhoog vuur in ca. 15-20 minuten goudbruin, tot de uien bijna al hun vocht kwijt zijn. Neem hier goed de tijd voor en schep regelmatig om voor het beste resultaat. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  2. Pureer de gebakken uien in een keukenmachine en voeg de rest van de boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Wees niet te zuinig met zout want de uien maken het geheel wat zoeter. Leg een stuk vershoudfolie plat uit en schep de boter er in een langwerpige vorm op. Vouw het folie voorzichtig over de boter heen en rol strak op zodat je een rol krijgt. Rol verder op en druk de uiteinden van het folie samen. Rol het geheel nu als een grote toffee op zodat de rol strakker wordt en een mooie ronde vorm krijgt. Laat opstijven in de koelkast.
  3. Wel de cranberries in de port en laat minstens 2 uur staan.
  4. Blancheer de groenten, giet af en verdeel over een schaal. Snijd schijfjes van de rol boter en leg ze op de groenten zodat de boter eroverheen smelt. Maak af met de cranberries, gerookte amandelen en wat versgemalen zwarte peper. Je kunt de groenten ook lauwwarm of zelfs koud serveren. Laat de boter er dan op smelten door er bijv. even met een gasbrander overheen te gaan. Zo is het een lekker ‘s zomers gerecht dat je makkelijk buiten bij de barbecue kunt serveren.

Per portie (4): ca. 396 kcal
6 g eiwit | 27 g vet | 23 g koolhydraten

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen