Advertentie
Laat de flesjes uit de supermarkt maar liggen! De lekkerste dressings voor je salade maak je natuurlijk zelf. Lees snel verder en pimp je salade met deze dressings!
Salade dressings
Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. Met de groenten kun je eindeloos variëren en je kunt naar wens de salade extra vullend maken met vlees, vis, kaas of croutons, maar het belangrijkste is om je salade lekker op smaak te brengen. Dat doe je het beste met een heerlijke zelfgemaakte dressing vol smaak.
Met deze acht dressings pimp je al jouw salades en, geloof ons, zelfgemaakt zijn ze zoveel lekkerder dan de flesjes uit de supermarkt. Een bijkomend voordeel is: je kunt ze zelf op smaak brengen en precies zo zoet, zuur of scherp maken als jij lekker vindt.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Honing-mosterddressing
Doe 125 ml yoghurt, 60 ml olijfolie, 3 el dijonmosterd, 3 el honing, 2 el citroensap, 2 el appelazijn, 1 geperst teentje knoflook, ½ tl fijn zeezout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper in een maatbeker en klop alles door elkaar tot een gladde dressing. Voeg eventueel naar smaak meer honing of mosterd toe. Lekker in een gemengde salade met amandelen en geitenkaas.
Blauwe-kaasdressing
Prak 70 g blauwe kaas en 3 el karnemelk door elkaar in een kom tot het mengsel de consistentie van cottage cheese krijgt. Roer er 3 el yoghurt, 2 el mayonaise, 2 tl wittewijnazijn, ¼ tl suiker en ⅛ tl knoflookpoeder doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker in een salade met sla, venkel, appel en walnoten.
Amerikaanse ranchdressing
Roer 50 ml karnemelk, ½ fijngesnipperde ui, ½ geperst teentje knoflook, een handvol fijngehakte peterselieblaadjes, een handvol fijngehakte dille, 2 tl fijne mosterd, 125 ml mayonaise en een snufje paprikapoeder door elkaar in een kom. Breng de saus op smaak met zout en peper. Lekker met ijsbergsla en tomaat.
Thaise pindadressing
Doe 3 el pindakaas, 2 el rijstazijn, 2 el limoensap, 3 el olie, 1 el sojasaus, 2 el honing, 2 el suiker, 2 teentjes knoflook, 2 cm verse gember, 1 tl zout en ¼ tl chilivlokken in een keukenmachine of blender en pureer alles helemaal glad. Voeg een handvol verse korianderblaadjes toe en pureer kort verder. Lekker in een salade met spitskool, wortel, taugé, paprika en lente-ui.
Caesardressing
Doe 5 ansjovisfilets (potje), 2 kleine teentjes knoflook, 2 verse eidooiers, 3 el versgeraspte parmezaan, 2 el citroensap, 1 tl dijonmosterd, ¼ tl fijn zeezout en ¼ tl versgemalen zwarte peper in een blender en mix helemaal glad. Laat de blender draaien en giet er in een dun straaltje 60 ml olijfolie bij tot er een romige dressing ontstaat. Serveer in de klassieke caesarsalade met romainesla, gebakken (vega) kipstukjes, croutons en geschaafde parmezaan.
Miso-gemberdressing
Klop 60 ml arachideolie, 3 el rijstazijn, 2 el witte misopasta, 2 el geraspte gember, 1 el sojasaus en 1 tl sesamolie door elkaar in een kom. Breng op smaak met witte peper. Lekker in een salade met sobanoedels, tofu en groenten zoals peultjes, spinazie, wortel en radijs.
Granaatappeldressing
Roer 1 geperst teentje knoflook, 1 el citroensap, 2 el granaatappelmelasse en 5 el extra vierge olijfolie door elkaar in een kommetje. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Lekker over een Midden-Oosterse salade met geroosterde aubergine en paprika, sperziebonen, feta en granaatappelpitten.
Basilicum-muntvinaigrette
Pureer 10 g basilicum- en 10 g muntblaadjes met 1 teentje knoflook in een keukenmachine. Voeg het sap van 1 citroen, 2 el honing en 60 ml olijfolie toe en mix kort verder. Roer de geraspte schil van de citroen erdoorheen en breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Lekker in alle gemengde salades en handig om je overschot aan verse kruiden in te verwerken.
Lees ook:
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.