Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is arachideolie

Wat is arachideolie en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Olijfolie en zonnebloemolie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook oliën die we minder vaak uit de kast halen. Een daarvan is arachideolie. Want wat is arachideolie eigenlijk en voor welke toepassingen kun je hem gebruiken?

Wat is arachideolie?

Als je op zoek bent geweest naar een plantaardige olie, ben je arachideolie vast wel eens tegengekomen. Maar wat is arachideolie eigenlijk? Het is een van de meer smaakvolle oliën met een hoog rookpunt. De olie wordt gemaakt van pinda’s, en daar ruikt het dan ook naar. Je herkent hem aan zijn heldere, lichte kleur. Arachideolie past prima binnen een gezond dieet: het bestaat voor ongeveer 80% uit onverzadigde vetten en is rijk aan omega-9 vetzuren. Let wel op, als je een pinda-allergie hebt, moet je deze olie vermijden.

Waar koop je het?

Arachideolie is gewoon bij de supermarkt te koop. Neem maar eens een kijkje bij het schap waar ook de zonnebloemolie staat, je vindt het gegarandeerd! Overigens is het ook een goede vervanger voor zonnebloemolie.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe lang is de olie houdbaar?

Net als andere oliën, is arachideolie beperkt houdbaar. Licht en warmte versnellen het proces dus bewaar flessen op een donkere en koele plek (maar niet in de koelkast). Proef altijd even voor gebruik als je twijfelt; als de olie niet meer goed is, proef je dat meteen. Over het algemeen moet olie binnen drie maanden gebruikt worden na het openen.

Waar gebruik je arachideolie voor?

Nu we je vraag ‘wat is arachideolie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe je hem in de keuken kunt gebruiken. Hij leent zich het beste voor frituren en bakken. Gebruik hem bijvoorbeeld om Oosterse gerechten mee te roerbakken, koekjes te bakken of om tempura of oliebollen in te frituren. Wij zijn fan van de olie in de gerechten hieronder.

Vietnamese loempia's snacks

Weekendproject: Vietnamese loempia’s

De trots van Vietnam: knapperige loempia’s. Haal ze bij de toko om de hoek of maak ze zelf met dit makkelijke recept.

Naar het recept
ontbijtmuffins

Ontbijtmuffins

Ben jij het standaard bammetje kaas weleens zat? Geef je ontbijt een boost en maak deze heerlijke ontbijtmuffins. Gezond én lekker!

Naar het recept
Cover voor

Toad in the hole met rozemarijn en mosterd

Toad in the hole is een klassiek Engels gerecht. Wat het precies is en hoe je het maakt, ontdek je door op het recept te klikken!

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!