
Olijfolie en zonnebloemolie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook oliën die we minder vaak uit de kast halen. Een daarvan is arachideolie. Want wat is arachideolie eigenlijk en waar gebruik je hem voor?
Wat is arachideolie?
Als je op zoek bent geweest naar een plantaardige olie, ben je arachideolie vast wel eens tegengekomen. Maar wat is arachideolie eigenlijk? Het is een van de meer smaakvolle oliën met een hoog rookpunt. De olie wordt gemaakt van pinda’s, en daar ruikt het dan ook naar.
Je herkent de olie aan de heldere, lichte kleur. Arachideolie past prima binnen een gezond dieet: het bestaat voor ongeveer 80% uit onverzadigde vetten en is rijk aan omega-9 vetzuren. Let wel op, als je een pinda-allergie hebt, moet je deze olie vermijden.
Lees ook:

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt
Waar koop je het?
Arachideolie is gewoon bij de supermarkt te koop. Neem maar eens een kijkje bij het schap waar ook de zonnebloemolie staat, je vindt het gegarandeerd! Overigens is het ook een goede vervanger voor zonnebloemolie.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe vervang je arachideolie?
Wil je graag arachideolie gebruiken, maar is de fles nét leeg? Of kun je het nergens vinden? Dan kun je een andere plantaardige olie gebruiken, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie.
Sesamolie is ook een goede vervanger van arachideolie. Deze olie kan veel toevoegen aan gerechten. Als je een pinda-allergie hebt (of gewoon niet dol bent op een pindasmaak), is dit een goed alternatief voor arachideolie, het is koud geperst en niet chemisch verwerkt
Hoe lang is de olie houdbaar?
Net als andere oliën, is arachideolie beperkt houdbaar. Licht en warmte versnellen het proces dus bewaar flessen op een donkere en koele plek (maar niet in de koelkast). Proef altijd even voor gebruik als je twijfelt; als de olie niet meer goed is, proef je dat meteen. Over het algemeen moet olie binnen drie maanden gebruikt worden na het openen.
Waar gebruik je arachideolie voor?
Nu we je vraag ‘wat is arachideolie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe je hem in de keuken kunt gebruiken. Hij leent zich het beste voor frituren en bakken. Gebruik hem bijvoorbeeld om Oosterse gerechten mee te roerbakken, koekjes te bakken of om tempura of oliebollen in te frituren. Wij zijn fan van de olie in de gerechten hieronder.

Weekendproject: Vietnamese loempia’s
De trots van Vietnam: knapperige loempia’s. Haal ze bij de toko om de hoek of maak ze zelf met dit makkelijke recept.

Ontbijtmuffins
Ben jij het standaard bammetje kaas weleens zat? Geef je ontbijt een boost en maak deze heerlijke ontbijtmuffins. Gezond én lekker!

Toad in the hole met rozemarijn en mosterd
Toad in the hole is een klassiek Engels gerecht. Wat het precies is en hoe je het maakt, ontdek je door op het recept te klikken!
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.