
Verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie
Lees verder na de advertentie
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn ook afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig.
De prijzen voor ambachtelijk gemaakte oliën van kleine producenten kunnen hoog oplopen. Deze worden dan ook vaak vergeleken met bijvoorbeeld goede wijnen. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat hij dan ook extra vergine mag heten.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Gewone olijfolie
‘Gewone’ olijfolie wordt anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit wil zeggen dat de olijven verhit en vervolgens afgekoeld worden. Hierdoor worden onzuiverheden verwijderd, maar gaat ook een deel van de smaak verloren. Daarom is de olie wat neutraler dan extra vergine olijfolie.
Wanneer gebruik je welke olie?
Welke versie je het beste kunt gebruiken, is natuurlijk afhankelijk van de toepassing. Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte, kun je hem beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken kun je dan weer beter ‘gewone’ olijfolie gebruiken.
Onze tips

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.