Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

Dit is het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Er gaat waarschijnlijk geen dag voorbij dat je niet naar de olijfolie grijpt. Waarschijnlijk is het je dan ook opgevallen dat er naast 'gewone' olijfolie ook extra vergine olijfolie bestaat. Wat is het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie en welke kun je het beste gebruiken?

Verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn ook afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig.

De prijzen voor ambachtelijk gemaakte oliën van kleine producenten kunnen hoog oplopen. Deze worden dan ook vaak vergeleken met bijvoorbeeld goede wijnen. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat hij dan ook extra vergine mag heten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gewone olijfolie

‘Gewone’ olijfolie wordt anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit wil zeggen dat de olijven verhit en vervolgens afgekoeld worden. Hierdoor worden onzuiverheden verwijderd, maar gaat ook een deel van de smaak verloren. Daarom is de olie wat neutraler dan extra vergine olijfolie.

Wanneer gebruik je welke olie?

Welke versie je het beste kunt gebruiken, is natuurlijk afhankelijk van de toepassing. Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte, kun je hem beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken kun je dan weer beter ‘gewone’ olijfolie gebruiken.

gezonde oliën

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!