Advertentie
Verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn ook afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig.
De prijzen voor ambachtelijk gemaakte oliën van kleine producenten kunnen hoog oplopen. Deze worden dan ook vaak vergeleken met bijvoorbeeld goede wijnen. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat hij dan ook extra vergine mag heten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Gewone olijfolie
‘Gewone’ olijfolie wordt anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit wil zeggen dat de olijven verhit en vervolgens afgekoeld worden. Hierdoor worden onzuiverheden verwijderd, maar gaat ook een deel van de smaak verloren. Daarom is de olie wat neutraler dan extra vergine olijfolie.
Wanneer gebruik je welke olie?
Welke versie je het beste kunt gebruiken, is natuurlijk afhankelijk van de toepassing. Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte, kun je hem beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken kun je dan weer beter ‘gewone’ olijfolie gebruiken.
Lees ook:
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.