Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is postelein en wat kun je ermee?

Wat is postelein en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Wortels, prei en kikkererwten staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je dan ook alles over postelein. Want wat is postelein en wat maak je ermee?

Wat is postelein?

Postelein kun je scharen onder de noemer vergeten groenten en dat terwijl deze plant ook in ons land geteeld wordt. Sterker nog: van half maart tot half oktober kun je in de winkel Nederlandse postelein kopen. Maar wat is postelein precies? Het is een groene bladgroente die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Je herkent hem aan de kleine, ruitvormige blaadjes.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

De meeste grote supermarkten verkopen deze vergeten groente en ook bij de biologische super ligt het in de schappen. Het is belangrijk om te kijken of de blaadjes en steeltjes er fris en groen uitzien. Postelein wordt overigens vaak verkocht in bosjes.

Hoe smaakt postelein?

Nu we je vraag ‘wat is postelein?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Deze bladgroente smaakt scherp, fris en een beetje zuur. Lekker is de stevige textuur en de knapperige bite. De smaak is overigens niet heel sterk en daardoor past het perfect in veel gerechten.

Hoe kan je het vervangen?

Vind je postelein toch niet lekker of heeft de supermarkt de groente niet op voorraad? Je kunt ‘m het beste vervangen door veldsla. Ook waterkers is een optie, maar houd er wel rekening mee dat waterkers een meer uitgesproken smaak heeft dan postelein.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel kun je eten? De gehele groente is eetbaar, met uitzondering van de worteltjes. Snijd deze er dus af voor je er iets lekkers mee gaat maken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Een bosje postelein koop je het liefst zo vers mogelijk, want je kunt hem niet zo lang bewaren: zo’n twee dagen in de koelkast. Wel is het mogelijk om de groente in te vriezen. Blancheer hem dan even twee minuten alvorens je hem in een diepvrieszakje of bakje stopt. Hier blijft hij dan enkele maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

We benoemden het al even, maar door de niet zo uitgesproken smaak komt hij  in veel gerechten tot zijn recht. Bovendien kun je hem roerbakken, koken, stomen, rauw verwerken in salades of stamppot en ga zo maar door. Heb je al zin gekregen om zelf te ontdekken wat de smaak is van postelein? Kies dan één van deze recepten uit en tover een heerlijke maaltijd op tafel.

posteleinsalade

Posteleinsalade met radijs en noten

In een salade smaakt postelein heerlijk, het zorgt ervoor dat je gerecht nét even wat spannender wordt.

Naar het recept
Turkse pizza met postelein, artisjok en oude kaas

Turkse pizza met postelein, artisjok en oude kaas

Ook op een Turkse pizza is deze groene groente een heerlijke smaakmaker. Bak de postelein niet mee, maar verdeel deze rijkelijk over de pizza als ‘ie uit de oven komt.

Naar het recept
Cover voor

Een bitterzoete salade voor in de winter

Ondanks dat het een bitterzoete wintersalade heet, smaakt deze maaltijdsalade eigenlijk het hele jaar door erg lekker. Probeer maar eens uit.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!