Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Wat is postelein en wat kun je ermee?

Wat is postelein en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wortels, prei en kikkererwten staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over postelein. Want wat is postelein en wat maak je ermee?

Wat is postelein?

Postelein kun je scharen onder de noemer vergeten groenten, en dat terwijl deze plant ook in ons land geteeld wordt. Sterker nog: van half maart tot half oktober kun je in de winkel Nederlandse postelein kopen. Maar wat is postelein precies?

Het is een smaakvolle, groene bladgroente die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Je herkent ‘m aan de kleine, ruitvormige, groene blaadjes.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

De meeste grote supermarkten verkopen deze vergeten groente, maar ook bij de biologische supermarkt ligt het in de schappen. Het is belangrijk om te kijken of de blaadjes en steeltjes er fris en groen uitzien. Postelein wordt overigens vaak verkocht in bosjes, zeker bij de groenteboer.

Hoe smaakt postelein?

Je bent vast ook benieuwd hoe deze groente eigenlijk smaakt. Postelein smaakt over het algemeen scherp, fris en een beetje zuur. De stevige textuur is lekker, zeker ook door de knapperige bite.

De smaak is overigens niet heel sterk, daardoor past het wat ons betreft perfect in veel gerechten.

Hoe kan je het vervangen?

Vind je postelein toch niet lekker of heeft de supermarkt de groente niet op voorraad? Je kunt ‘m het beste vervangen door veldsla. Ook waterkers is een optie, maar houd er wel rekening mee dat waterkers een meer uitgesproken smaak heeft dan postelein.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel kun je eten? De gehele groente is eetbaar, met uitzondering van de worteltjes. Snijd deze er dus af voor je er iets lekkers mee gaat maken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Een bosje postelein koop je het liefst zo vers mogelijk, want je kunt hem niet zo lang bewaren: zo’n twee dagen in de koelkast. Wel is het mogelijk om de groente in te vriezen.

Blancheer hem dan even twee minuten alvorens je hem in een diepvrieszakje of bakje stopt. Hier blijft de verse groente dan enkele maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

We benoemden het al even, maar door de niet zo uitgesproken smaak komt ‘ie in veel gerechten tot zijn recht. Bovendien kun je ‘m roerbakken, koken, stomen, rauw verwerken in salades of stamppot en ga zo maar door.

Heb je al zin gekregen om zelf te ontdekken wat de smaak is van postelein? Kies dan één van deze recepten uit en tover een heerlijke maaltijd op tafel.

Recepten met postelein:

posteleinsalade

Posteleinsalade met radijs en noten

In een salade smaakt postelein heerlijk, het zorgt ervoor dat je gerecht nét even wat spannender wordt.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 tl venkelzaad
1 sjalotje
4 el olijfolie
½ tl paprikapoeder
50 g amandelen
50 g pecannoten
250 g postelein (winter- of zomerpostelein)
200 g radijsjes
1 el honing
sap van 1 citroen
zout en peper
vijzel

Bereiding

  1. Kneus het venkelzaad grof in de vijzel. Pel en snipper het sjalotje. Verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit er het venkelzaad, het sjalotje en het paprikapoeder ca. 1 minuut in. Laat afkoelen.

  2. Rooster de amandelen en de pecannoten in een droge pan tot ze geuren. Was de postelein en laat hem zeer goed uitlekken. Was de radijsjes en schaaf of snijd ze in zeer dunne plakjes.

  3. Meng de honing met het citroensap en 3 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de postelein, de radijs en de noten over borden en bedruppel met de dressing. Lekker met brood en blauwe kaas.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Janneke Duister Servies etc.: eigen collectie

Turkse pizza met postelein, artisjok en oude kaas

Lahmacun met postelein, artisjok en oude kaas

Ook op lahmacun is deze groene groente een heerlijke smaakmaker. Bak de postelein niet mee, maar verdeel deze rijkelijk over de pizza als ‘ie uit de oven komt.

Naar het recept
Cover voor

Een bitterzoete salade voor in de winter

Ondanks dat het een bitterzoete wintersalade heet, smaakt deze maaltijdsalade eigenlijk het hele jaar door erg lekker. Probeer maar eens uit.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!