Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
foto Anne mijn moestuin

Foodies boekenclub: “Mijn moestuin”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Mijn moestuin

Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk. Het is lekkerder dan wat er te koop is, duurzamer, een stuk goedkoper én je wordt er blij van. In het boek ‘Mijn moestuin‘ deelt Anne Wieggers haar kennis en staat alles wat je nodig hebt om je eigen oogst te kweken. Anne vertelt je wat haar favoriete soorten zijn en laat in een handige maandplanner zien hoe je ervoor zorgt dat er jaarrond iets uit jouw tuin op tafel komt.

Mijn moestuin

€ 29,95
Mijn moestuin

Anne Wieggers

Anne Wieggers ken je misschien wel van televisie. Ze is onder andere tuinexpert bij BinnensteBuiten, waar ze uitlegt hoe je de biodiversiteit kan bevorderen én een lekkere maaltijd kweekt. Daarnaast schrijft ze over tuinieren voor NRC en is ze de hoofdredacteur van het magazine Gardeners’ World NL. Dit laatste maakt haar tot een van onze (favoriete) collega’s, onze bureaus staan zelfs naast elkaar. Je begrijpt dat het uitwisselen van tuin- en kooktips bij ons op kantoor aan de orde van de dag is. Zo weet ik dankzij Anne dat dit het seizoen is om de tuin klaar te maken voor het voorjaar en je bijna kan beginnen met zaaien. Kortom: dit is het perfecte moment om te starten met een eigen moestuin en daarbij komt het boek van Anne heel goed van pas!

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Planten in potten

Ik heb geen tuin, laat staan een moestuin. Maar volgens Anne is dat geen enkel probleem. Zelf begon ze ook met eten kweken op haar studentenkamer. Ze vertelt: “De paar vierkante meters van mijn kamer stonden vol met plantjes in potten, kistjes en kratten. Je hebt echt niet per se veel ruimte nodig om te kunnen (moes)tuinieren maar het vergt wel wat creativiteit. Zo kun je allerhande groenten kweken in veilingkistjes. Dat is ook handig als je moet verhuizen, die kistjes pak je zo mee. En niet onbelangrijk: het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit. Stel je hebt daar geen plek voor, dan kun je altijd nog kiemgroenten en pepers kweken. Dat kan gewoon op de vensterbank. Maar het makkelijkste, lekkerste en meest geldbesparende wat ik je kan adviseren is: begin (ook) een kruidentuintje. Die kleine, deprimerende en vreselijk dure plastic bakjes uit de koeling van de supermarkt met een paar sneue takjes kruiden erin zijn echt iets wat je missen kan. Kruiden zijn vaak vaste planten, wat betekent dat ze jaar in jaar uit moeiteloos terugkomen. Je kan ze zelfs planten in potten en bakken, dus veel ruimte ben je er ook al niet aan kwijt.”

Begin bij je buik

Anne: “Het fijne is dat het zoveel simpeler is dan mensen denken om – zelfs met een beperkte buitenruimte – te moestuinieren en al snel een flinke oogst te hebben. Maar waar begin je? Wat ik vaak hoor is dat mensen in het wilde weg zaadjes bestellen van groenten waarvan zij denken dat die nu eenmaal in een moestuin horen. Zelfs als ze er helemaal niet zo enthousiast over zijn. Mijn tip is dus altijd: begin bij je buik. Wat je eet je graag? Wat eten jouw eventuele huisgenoten graag? Schrijf die groenten en fruitsoorten eens op. Laat dit lijstje de leidraad zijn bij wat je gaat doen. Moestuinieren gaat niet over iets goed moeten doen, het gaat over genieten en lekker eten. Dit bereik je vooral wanneer je tuiniert op een wijze die past bij jouw keuken. En wees vooral niet bang om fouten te maken. Begin gewoon en probeer het maar. Iedereen kan het!”

Koken uit je moestuin

Dus waar wacht je nog op? Hoe sneller je begint, hoe eerder jij jouw eigen oogst kan eten. Dat bespaart niet alleen geld maar zal ook jouw buik blij maken. Anne legt uit: “Los van het feit dat ik er enorm van geniet om mijn eigen gekweekt eten op tafel te zetten – of zelfs direct van de plant af te snoepen – zal het je verbazen hoeveel lekkerder je eigen kweek zal zijn. Aardbeien uit de winkel bijvoorbeeld, lijken wat betreft smaak wel een geheel ander soort vrucht in vergelijking met degenen die uit jouw tuin komen. Zodra je een keer een aardbei, warm van de zon en direct van de plant in je mond stopt, weet ik zeker dat je nooit meer anders zal willen. Alles wat je zelf kweekt is veel smaakvoller. Dat maakt het ook heel leuk om mee te koken.”

Courgettesoep

Zo maakt Anne graag courgettesoep. Ze vertelt: “Je hoeft oogst niet direct en volledig op te eten zodra het rijp is. Mijn tactiek is iedere keer als ik kook, bijvoorbeeld een soepje, niet één portie te maken voor alleen die avond, maar de grootste pan te gebruiken die ik vinden kan en wel 10 liter tegelijk te maken. Deze gaat precies per portie die wij als gezin gebruiken in bakjes de vriezer in. Courgettes die je in juli misschien even niet meer kon zien, maken zo, hartje winter wanneer je na een lange werkdag geen zin hebt om te koken, een makkelijke, heerlijke maaltijd.”

> naar het recept: courgette-komkommersoep

courgette komkommer soep

Pompoensoep met oregano-walnootpesto

Ook pompoensoep is bij Anne thuis favoriet. Anne: “Qua oogst is februari de lastigste maand. Dan slinger ik heen en weer tussen lentekriebels en een winterslaap houden. Het voordeel van februari is wel dat je nog kan genieten van je laatste voorraad wintergroenten zoals zoete aardappels en pompoen. Daar maak bijvoorbeeld deze soep mee.”

> naar het recept: pompoensoep met oregano-walnootpesto

pompoensoep

Lees ook: Kiemgroenten kweken: zo doe je dat

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!