
Wat zijn kiemgroenten?
Lees verder na de advertentie
Kiemgroenten oftewel microgroenten zijn de jonge plantjes die ontstaan door het ontkiemen van zaden, granen, peulvruchten en pitten. In een warme, vochtige omgeving ontspruiten de zaadjes en begint een jong plantje eraan te groeien. Deze scheuten, die 2 tot 4 cm lang worden, zijn eetbaar en vaak erg lekker. Een van de bekendste en meest gebruikte kiemgroenten is taugé, maar ook alfa-alfa of tuinkers worden steeds populairder. Afhankelijk van de soort hebben kiemgroenten milde, licht frisscherpe tot pittige smaak. Omdat de jonge kiemplantjes de basis zijn voor de volwassen plant, bevatten ze sterk geconcentreerde hoeveelheden vitaminen & mineralen. Het zijn dus niet alleen smaak- maar ook vitaminebommetjes die je gerust iedere dag kunt eten. Al een tijdje is kiemgroenten kweken helemaal hot. Daarnaast zijn microgroenteen ook steeds vaker te vinden in de supermarkt.
Wil je iedere week de lekkerste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).

Wat kun je allemaal met kiemgroenten?
Je kunt kiemgroenten gebruiken om vrijwel alle gerechten mee te garneren. Denk hierbij aan soepen, belegde boterhammen en sandwiches, eiergerechten, dipsauzen, pasta’s of risotto’s. Met een handje microgroenten geef je het geheel net iets extra’s. Ten eerste een lekkere bite, maar ook meer kleur en een frisse smaak. Je kunt microgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Stevige kiemen zoals taugé kun je ook verwerken in warme gerechten. Maar voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.

Welke soorten kiemgroenten zijn er?
In principe kun je alle zaadjes van eetbare planten of peulvruchten laten ontkiemen voor consumptie. Daarom is de lijst met eetbare kiemgroenten is zo goed als oneindig. Lekkere en populaire kiemgroenten zijn bijvoorbeeld:
- taugé
- tuinkers
- alfa-alfa
- rodekoolkiemen
- broccolikiemen
- radijskiemen
- bietenkiemen
- preikiemen
- rucolakers
- mosterdkers
- linzenspruiten
- fenegriekkiemen
- erwtenscheuten
Kiemgroenten kweken of kopen?
Je kunt sommige soorten kiemgroenten bij de supermarkt of groenteboer kopen. De kiemen kun je na de oogst het beste zo snel mogelijk gebruiken. Vooral grote bakken taugé zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli. Het Voedingscentrum adviseert daarom om kiemgroenten altijd te overgieten met kokend water om deze bacteriën te vernietigen. Als je kiemgroenten zelf kweekt, is de kans op ziektekiemen het kleinst. Bovendien is het goedkoper en weet je zeker dat je kiemen supervers zijn. Daarnaast kun je thuis veel verschillende soorten kweken, die je niet bij de supermarkt kunt kopen. Het is helemaal niet moeilijk en ook nog eens heel leuk om te doen. Hoe je zelf kiemgroenten kweekt? We geven je graag de beste tips & tricks.

Zelf kiemgroenten kweken
Zelf kiemgroenten kweken is verrassend makkelijk en je hebt er maar weinig voor nodig. Zo heb je geen tuin of balkon nodig en kun je dit het hele jaar door doen, dus je kunt op een willekeurig moment beginnen. Er bestaan veel soorten kiemplantjes, maar het principe is altijd hetzelfde. Zo kun je met steeds dezelfde techniek verschillende soorten kiemgroenten kweken en lekker blijven variëren. Zaadjes ontkiemen is een laagdrempelige manier om zonder tuin en zelfs zonder groene vingers toch eetbaar groen te kweken. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Wij nemen ze één voor één door.
In een kiemschaaltje
Misschien wel de makkelijkste manier is om een speciaal kiemschaaltje aan te schaffen om kiemgroenten te kweken. Deze zijn niet duur en zijn heel makkelijk om te gebruiken. Vul het schaaltje met water en zet er het rooster bovenop. Verdeel daar de zaadjes naar keuze over en bevochtig ze met een plantenspuit. Zet het schaaltje op een warme, lichte plaats. Na 6-14 dagen, afhankelijk van de soort, kun je je microgroenten oogsten. Bestel een kiemschaaltje (en verschillende zaadjes) bijvoorbeeld hier.

Kiemgroenten kweken in een pot
Je kunt zaadjes ook zonder speciaal schaaltje laten ontkiemen, bijvoorbeeld in een weckpot of een schone pot van augurken of jam. Hiervoor strooi je ongeveer 2 eetlepels zaadjes naar keuze in de schone pot. Vervolgens span je een stukje gaas of neteldoek over de opening en zet dit vast met een elastiekje. Daarna spoel je de zaadjes 2-3 keer per dag met lauwwarm water. Het gaas zorgt ervoor dat het water eruit kan lopen, terwijl de zaadjes in de pot blijven. Verder is het van belang dat de pot op een lichte, warme plaats staat. Wanneer de kiemplantjes 2-4 cm lang zijn, kun je ze eten. Je kunt eventueel speciale potten kopen met een deksel waar gaatjes in zitten. Deze koop je bijvoorbeeld hier.

Andere manieren om kiemgroenten te kweken
Er zijn nog andere manieren om kiemgroenten te kweken. Het enige wat belangrijk is, is dat de zaadjes vochtig blijven, kunnen blijven ademen en op een warme, lichte plaats staan. Je kunt de zaadjes ook in een ondiepe bak (bijv. een bak van het afhaaleten) in een laagje potgrond, een laagje watjes of dubbelgevouwen keukenpapier kweken. Zet de bak op een lichte plaats en bevochtig de zaadjes iedere dag met een plantenspuit.

Kiemgroenten oogsten
Niet alleen het kweken, ook het oogsten van kiemgroenten is heel eenvoudig. Knip ze simpelweg van het bed, het keukenpapier of van het rooster van de kiemschaal en je kunt ze direct eten. Wanneer je de kiemen in de potgrond hebt laten groeien, kun je ze het beste nog even goed afspoelen. Kiemen gekweekt in een pot kunnen behoorlijk vochtig zijn, dus verdeel ze over een platte schaal en laat ze eerst een paar uur drogen aan de lucht. Daarna zijn ze lekker knapperig en klaar voor gebruik.
Lees ook:
- Besparen op je boodschappen? Dit zijn de beste tips
- Wist je dat? Deze ingrediënten mag je niet rauw eten
- Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren
Onze tips

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Gevulde focaccia maken: zo doe je dat!

Dit wist je nog niet over de kleur van wijn
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.