Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is tuinkers?

Wat is tuinkers en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Je gerecht afmaken met verse kruiden doe je waarschijnlijk regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over tuinkers. Want wat is tuinkers en wat maak je ermee?

Wat is tuinkers?

Misschien heb je wel eens tuinkers op je bord gekregen bij een restaurant of lunchroom. Dat is ook niet zo gek, want het laat jouw gerecht er in één klap mega lekker uitzien. Maar wat is tuinkers precies? Tuinkers, ook wel sterrenkers, sterkers of bitterkers genoemd, is een kiemgroente, net als bijvoorbeeld taugé. Een kiemgroente is een ontkiemend zaadje van een plant. De eerste paar blaadjes zijn net gevormd. Deze kiemen, en dus ook tuinkers, zijn echte vitaminebommetjes en bevatten veel antioxidanten. Supergezond dus!

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Het is het hele jaar door verkrijgbaar en kun je gewoon bij de supermarkt kopen. De kiemgroente koop je gezaaid in een bakje. Kies voor een bakje met verse tuinkers en frisse blaadjes.

Het is ook mogelijk om je eigen tuinkers te kweken. Het plantje kiemt makkelijk en snel, waardoor het zeker de moeite waard is. Koop een aantal zaadjes bij het tuincentrum en geniet enige tijd later van je zelfgekweekte kiemgroente. Hoe leuk én lekker is dat?!

Hoe smaakt tuinkers?

Nu we je vraag ‘wat is tuinkers?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. Het is pittig en aromatisch, een beetje zoals mosterd (ja, echt).

Hoe kan je het vervangen?

Kun je het nergens vinden? Vervang het dan door een andere pittige kiemgroente. Bijvoorbeeld die van groene radijs. Ook erg lekker!

Hoe gebruik je het?

Van tuinkers gebruik je geen flinke hoeveelheden, maar ongeveer hetzelfde als wanneer je wat nootjes zou gebruiken om je gerecht mee af te maken. Knip of snijd voor gebruik de worteltjes eraf and you’re good to go!

Hoe moet je het bewaren?

Gebruik deze kiemgroente altijd zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Heb je nog wat over? Bewaar het bakje dan in de koelkast en eet de rest binnen enkele dagen op.

Wat kun je er allemaal mee?

Het is de finishing touch voor je gerechten. Je gebruikt het rauw, bijvoorbeeld in salades, als garnering op je toast of in verschillende voorgerechten. Benieuwd geworden? Probeer deze recepten met tuinkers eens:

veggie wraps

Veggiewraps met pompoen en hazelnoten van Yellow Lemon Tree

Comfort food the culy way! Een heerlijk najaarsgerecht zonder vlees door Maura van Yellow Lemon Tree.

Naar het recept

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!