Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Wat is gochujang

Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Misokimchi en chilisaus worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over gochujang. Want wat is gochujang en wat kun je ermee?

Wat is gochujang?

Gochujang, wat je uitspreekt als goo-sjoe-djang, wordt veel gebruikt in de Koreaanse keuken. Deze chilipasta geeft je gerechten extra pit, terwijl er ook een zoete ondertoon te vinden is in de pasta. Maar wat is gochujang eigenlijk? Het is een dikke, plakkerige chilipasta die uitstekend geschikt is om je gerechten te voorzien van wat extra spice en diepte.

Naast rode pepers bevat deze pasta ook kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Door de kleefrijst is gochujang wat minder pittig en zoeter dan bijvoorbeeld de Thaise chilisaus sriracha of Chinese Chiu Chow chili-olie. De kleur van de pasta is donkerrood.

Om de pasta te maken heb je een fermentatieproces nodig die soms wel een paar maanden duurt. In Korea gebeurt dit oorspronkelijk gewoon buiten in de zon, in grote aardewerken potten. Wist je dat sommige soorten jaren worden gefermenteerd voor een nog intensere smaak?

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt gochujangpasta?

Gochujang heeft een uitgesproken smaak die het best te omschrijven is als zoete pittigheid. Je proeft namelijk nog steeds de pit van de pepers, maar door de kleefrijst en gefermenteerde sojabonen heeft de pasta ook een geweldige zoete smaak.

Daarnaast zit gochujang ook vol met de smaak umami. De smaken zijn diep, rijk en geconcentreerd. Vaak gebruik je dan ook maar een klein beetje van de pasta in diverse gerechten.

Waar koop je gochujang?

In Nederland wordt de Koreaanse chilipasta steeds populairder, waardoor je hem inmiddels zelfs bij een aantal supermarkten kunt kopen. Wil je zeker weten dat je niet misgrijpt? Ga dan even langs de toko, want daar hebben ze ‘m sowieso. Je koopt gochujang in een bakje of in een fles.

Wat is gochujang

Gochujang bewaren 

Omdat het een gefermenteerde pasta is blijft gochujang vaak maandenlang goed, zelfs na het openen van de verpakking. Ideaal, zo hoef je het bakje niet in één keer leeg te lepelen als je wat nodig hebt. Gochujang bewaren doe je het beste in de koelkast. Tip: kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Gochujang vervangen

Kom je een recept tegen met gochujang maar heb je het niet in huis en is het in geen velden of wegen te bekennen bij de supermarkt? Gochujang vervangen kan met sriracha of Chinese chili-olie, al zijn de smaken daarvan een stuk pittiger en niet zo mooi in balans als bij gochujang.

Voor wat extra diepte zou je het eventueel kunnen combineren met wat miso en wat suiker. Daarnaast vind je bij de toko ook gochugaru, dit zijn Koreaanse gedroogde pepervlokken. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken, al moet je die dan maar wel net in huis hebben.

Wat kun je allemaal met gochujang?

Sinds we hebben ontdekt dat je deze pasta in tal van gerechten kunt gebruiken staat er standaard een bakje in de koelkast. Je gebruikt het voor marinades, op een tosti, in diverse noedelgerechten of zelfs in mayonaise. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Om je wat inspiratie te geven verzamelden we hieronder onze favoriete recepten.

Recepten met gochujang:

Angry Asian Man tosti nomnomnom

Angry Asian Man tosti

Dit recept komt uit het boek “Nomnomnom” van Dorothy Porker. Ze vertelt over de tosti: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

Naar het recept
Koreaanse friet

Koreaanse friet

Met onze favoriete gefermenteerde pasta zet je de alledaagsheid der dingen in vuur en vlam, zo ook deze overheerlijke Koreaanse frietjes!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Bibimbap met spek en eieren

Bibimbap met spek en eieren

Dit klassieke Koreaanse gerecht bestaat uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemengd worden. Daar wordt vaak vlees aan toegevoegd en een gebakken eitje. Eén van de smaakmakers die niet mag ontbreken in bibimbap is natuurlijk gochujang!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g rijst (met korte korrel)
  • geroosterd sesamzaad
  • 80 g babyspinazie

De saus

  • 1 el sojasaus (+ 1 tl)
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 el gochujang
  • 1 tl sesamolie (+ extra)
  • 4 plakjes ontbijtspek

De toppings

  • plantaardige olie
  • 1 wortel (geschild en in reepjes)
  • 3 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 1 stukje gember (geschild en gesnipperd)
  • 4 bosuitjes (in ringen)
  • 1 handje shiitakes (in plakjes)
  • 50 g taugé (geblancheerd)
  • zout en peper
  • 2 eieren (gebakken)
  • nori (gedroogd zeewier)
  • kimchi (voor erbij)

Bereiding

  1. Kook de rijst met 1 el sesamzaad volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst stomen in de pan terwijl je de toppings bereidt.

  2. Giet kokend water over de spinazie en laat goed uitlekken. Meng voor de saus 1 el sojasaus, de azijn, de suiker, 1 el gochujang en 1 tl sesamolie.

  3. Bak de plakjes ontbijtspek 2 minuten per zijde in een hete pan of grillpan. Bestrijk aan beiden kanten met 1 el gochujang en gril verder tot het spek goudbruin en krokant is. Houd het spek warm in de oven.

  4. Verhit voor de toppings 1 tl olie in een wok en bak er de wortel met wat van de knoflook en gember in tot hij zacht is. Schep uit de pan en houd warm bij het spek.

  5. Verhit nog 1 tl olie in de pan en bak er de helft van de bosui 1 minuut in. Voeg de shiitakes toe en bak tot het vocht dat ze loslaten verdampt is. Voeg 1 tl sojasaus toe en schud het geheel om. Schep uit de wok en houd warm.

  6. Voeg weer 1 tl olie toe en bak de overgebleven knoflook en gember. Voeg de uitgelekte spinazie toe en verwarm hem. Voeg wat sesamzaad toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de overgebleven bosui met de taugé en wat sesamolie. Breng op smaak met zout en peper.

  7. Verdeel de rijst over 2 kommen en maak hoopjes van de wortel, de spinazie, de padden stoelen en de taugé op de rijst. Leg op iedere kom een gebakken ei. Maak af met wat verkruimelde nori en wat sesamzaad. Serveer met wat van de saus erover gedruppeld en kimchi erbij.

*Meer weten over gochujang? Lees onze ingrediëntenpagina over gochujang.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood

Koreaanse lamskoteletjes

Koreaanse lamskoteletjes

Met afhaalgerechten beschikbaar uit bijna elke keuken, duiken we dit keer onze eigen keuken in voor dit heerlijke gerecht. We maken Koreaanse lamskoteletjes from scratch!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!