Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is gochugaru

Wat is gochugaru en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Miso, oestersaus en gochujang worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over gochugaru. Want wat is gochugaru en wat maak je ermee?

Wat is gochugaru?

Het doet je in eerste instantie denken aan gochujang, wat helemaal niet gek is. Gochugaru is namelijk een belangrijk ingrediënt van deze pittige pasta. Maar wat is gochugaru eigenlijk? Het zijn (gedroogde) pepers uit Zuid-Korea, vaak in fijngemalen vorm. ‘Gochu’ betekent chilipeper, en ‘garu’ betekent poeder. De vertaling zegt dus eigenlijk al precies wat het is, al zie je vaak in de winkels een wat grover gemalen variant waardoor het geen poeder is. De kleur van het poeder (of de vlokken) is doorgaans fel- tot donkerrood.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt gochugaru?

Misschien vermoed je het al, maar omdat het pepers zijn is de smaak vooral erg pittig en een beetje rokerig. Je hebt verschillende varianten qua pittigheid, waarbij de milde variant zelfs wat zoetig smaakt.

Waar koop je het?

Je vindt dit Koreaanse product nog maar in weinig supermarkten, dus het beste kun je naar de toko of een Aziatische supermarkt. Niet overal heet het product hetzelfde overigens, je kunt het ook tegenkomen als Koreaanse chilivlokken of kimchi powder. Er bestaan verschillende varianten qua pittigheid en qua vorm (poeder of vlokken), dus laat je goed adviseren welke je het beste kunt kopen als je bijvoorbeeld zelf kimchi gaat maken.

Hoe kun je het vervangen?

Ondanks dat de smaak net wat anders zal zijn, kun je in principe ook chilipoeder of chilivlokken gebruiken. Voor de rokerige smaak kun je eventueel een beetje gerooktepaprikapoeder toevoegen, maar wees voorzichtig. Anders overheerst de rokerige smaak.

Hoe bewaar je het en hoe lang is het houdbaar?

Net zoals de meeste gedroogde kruiden en specerijen is gochugaru ontzettend lang houdbaar. Zorg er wel voor dat je de gedroogde pepers in een afgesloten pot bewaard, het liefst op een donkere plek. Na verloop van tijd zal de intensiteit van de geur en smaak iets afnemen. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Ontzettend veel! Zoals we je al eerder vertelden is het een belangrijk ingrediënt van gochujang, maar heb je het ook nodig als je zelf kimchi gaat maken. Daarnaast is het een heerlijke chilipeper met een diepe smaak, dus in veel gerechten komt gochugaru van pas. Denk bijvoorbeeld aan een pittige marinade, als topping van een noedelsoep of in Koreaanse hartige pannenkoekjes. Kortom; het past bij elk gerecht dat wel wat pit kan gebruiken.

Recepten met gochugaru

Trek gekregen en benieuwd naar wat je er allemaal mee kunt maken? Wij verzamelden onze favoriete recepten met gochugaru. Kies je favoriet en duik snel de keuken in!

Spicy tempeh

Spicy tempeh

Anke vertelt over het recept uit hun voormalig restaurant ToKokoro: “Oioioi, die tempeh! De eerste maanden ToKokoro Ramen deden we niet aan tofu en tempeh, om de simpele reden dat wij nog geen manier gevonden hadden, waarmee we het echt lekker genoeg vonden om aan onze ramen toe te voegen. Tot we eens een heel goed bereide tempeh proefden en dachten: dit is het! Het kan zeker wel lekker en this is the way! Sinds het op de kaart staat werd het als een tierelier besteld.”

Naar het recept

Foto: Da Silva Fotografie

Koreaanse sticky tofu

Koreaanse sticky tofu

Emma de Thouars over haar recept: “In bijna elk Zuidoost-Aziatisch land staat in toeristische restaurants een versie van ‘sweet and sour chicken’ op de kaart, meestal een veel te zoet prutje. Behalve in Korea, daar eet je namelijk kkanpunggi: knapperig gefrituurde kip in de perfect gebalanceerde zoetzure saus. Die saus is gelukkig ook heel lekker met knapperige tofu. Vaak wordt ook nog paprika toegevoegd, maar ik houd niet van zwervende groente door m’n tofu. Ik maak liever een apart groentegerecht zoals een Koreaanse salade. De techniek om eerst een bosui-knoflook-chili-olie te maken en daar de saus mee te maken, keek ik af van Koreaanse YouTube-koningin Maangchi. Hierdoor smaakt de saus licht geroosterden maak je meteen bosui- en knoflookcrispies. Daar zeg ik natuurlijk nooit nee tegen.”

Naar het recept
Koreaanse hartige pannenkoek met tofu

Koreaanse hartige pannenkoek met tofu

Deze hartige pannenkoeken met tofu zijn ideaal als snack, als voorgerecht of als hoofdgerecht. Kortom; geen enkele reden om ze niet te maken!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!