Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Ramen met geroosterd buikspek

Kookschool: zo kun je zelf ramen maken

Advertentie

Ook zin om je kom te vullen met heerlijke bouillon, noedels en lekkere toppings? Lees dan snel verder, want we leggen je alles uit over hoe je de perfecte kom ramen maakt.

Bestel Foodies Japan

Wat is ramen?

Ramen is een complete maaltijd die bestaat uit noedels, groenten, vlees, vis of tofu en andere toppings zoals zeewier of gekookt ei, overgoten met hete bouillon. In het Engels worden met ‘ramen’ ook (met name Koreaanse) instantnoedels bedoeld, ramyeon in het Koreaans. In tegenstelling tot ramyeon wordt de Japanse ramen altijd vers bereid, dus verwar deze twee gerechten niet met elkaar.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bouillon

Zoals we je al verklapt hebben, bestaat er niet één authentiek recept voor ramen-bouillon. Er zijn heel veel verschillende soorten bouillon en ieder ramen-restaurant heeft zijn eigen, vaak geheime receptuur. Dat is niet zo gek, want de bouillon is het belangrijkste onderdeel van de ramen. Veel soorten bouillon zijn heel bewerkelijk en vergen soms dagenlange bereiding. Wij hebben gekozen voor een simpele basisbouillon op basis van kombu (gedroogd zeewier) en gedroogde shiitakes, ideaal wanneer je voor het eerst aan de slag gaat voor een kom zelfgemaakte ramen. Met deze twee plantaardige umami-smaakbommetjes maak je makkelijk een niet al te overheersende, hartige bouillon die je kunt combineren met verschillende toppings naar keuze.

Noedels

Voor ramen gebruik je stevige Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, water en zout. Traditionele ramennoedels bevatten ook kansui, een alkalische zoutoplossing die ervoor zorgt dat de noedels een lichtgele kleur krijgen en een beetje elastisch worden. Hierdoor blijven ze stevig als je ze onderdompelt in de bouillon en breken ze niet af als je ze met eetstokjes uit de bouillon omhoog tilt. Je kunt voor ramen dunne, dikke, gekrulde of rechte noedels gebruiken, dat hangt van je persoonlijke smaak af. Het grootste aanbod aan verschillende soorten noedels vind je bij de toko.

Toppings

De lijst met ramen-toppings is oneindig. Van groenten zoals tomaat of spinazie tot nori-vellen, verschillende soorten vlees, gefrituurde garnalen, vis, tofu en paddenstoelen. We hebben gekozen voor een combinatie van knapperig geroosterd buikspek, in sojasaus gemarineerde, gekookte eieren (shoyu tamago), paksoi, wortel, enoki, nori en bosui. Voel je vooral vrij om andere groenten of paddenstoelen te gebruiken of vervang het buikspek eventueel door tofu voor een vegetarische ramen.

Knapperig buikspek

Begin met de bereiding van het knapperige buikspek een dag van tevoren. Snijd het zwoerd kruislings in en wrijf het in met een mengsel van zout, suiker en vijfkruidenpoeder (five spice). Leg het vlees vervolgens onafgedekt 24 uur in de koelkast. Het inzouten en laten rusten in de koelkast zorgt ervoor dat het zwoerd wat uitdroogt en tijdens het roosteren extra knapperig wordt. Tijdens het rusten trekt het vijfkruidenpoeder in het vlees en dankzij de suiker karamelliseert het zwoerd mooi onder de grill van de oven.

Serveren

Leg alle toppings klaar voordat je de ramen gaat serveren. Verwarm de bouillon tot zeer heet en zorg dat alle toppings warm of op kamertemperatuur zijn, zodat de bouillon niet te veel afkoelt. Gebruik ruime kommen waar lekker veel in past. Verdeel als eerste de noedels over de kommen en giet daar de hete bouillon overheen. Maak af met toppings naar smaak en serveer direct. Serveer er eventueel extra toppings zoals ringetjes bosui, furikake (mengsel van sesam en zeewier) of chiliolie in kleine kommetjes bij.

Ramen-etiquette

Staat er een heerlijke kom dampende ramen voor je neus? Misschien vraag je je op dat moment af wat de beste manier is om te genieten van deze goedgevulde noedelsoep. Moet je de noedels om de eetstokjes heen draaien of mag je ze naar binnen slurpen? En moet je de bouillon uit de kom lepelen of mag je hem zo uit de kom drinken? Om te beginnen eet je ramen met twee eetstokjes (in je rechterhand) en een grote, diepe ramenlepel (in je linkerhand). Pak wat noedels met de eetstokjes vast, dompel ze goed onder in de bouillon en breng ze naar je mond toe. Nu kun je de noedels lekker naar binnen slurpen. Gebruik de eetstokjes ook om alle lekkere toppings naar binnen te schuiven.

De lepel heeft twee functies: ten eerste kun je hem onder de noedels houden wanneer je ze met de eetstokjes omhoog tilt. Mochten ze vallen, dan vang je ze op en plonzen ze niet terug in je kom. Daarnaast kun je de lepel gebruiken om de heerlijke bouillon uit de kom te lepelen. Zijn de noedels en alle toppings op? Dan kun je de kom met beide handen vastpakken en de resterende bouillon zo uit de kom opdrinken. Eet je ramen niet te langzaam, want de noedels worden in de hete bouillon snel te zacht en slap. Je ramen binnen vijf minuten opslurpen zorgt voor een optimale smaakbeleving en lekker chewy noedels.

Soorten ramen

Er zijn veel verschillende soorten ramen te onderscheiden op basis van de gebruikte bouillon of toppings. Hieronder de bekendste soorten op een rijtje:

  • Tonkotsu: Tonkotsu betekent ‘varkensvlees’ en deze ramen wordt dan ook geserveerd met een sterke bouillon getrokken van varkensbotten. Het urenlang koken van de botten resulteert in een rijke, romige en lekker vettige bouillon.
  • Miso: Bij deze ramen krijg je bouillon op basis van misopasta, waardoor de smaak heel intens en rijk aan umami is. De soort miso die gebruikt is, beïnvloedt de kleur en de smaak van de bouillon.
  • Shoyu: Shoyu is het Japanse woord voor ‘sojasaus’. Als je shoyu ramen bestelt, dan worden de noedels overgoten met een lichtbruine bouillon waar sojasaus aan is toegevoegd.
  • Shio: Shio betekent niets anders dan ‘zout’. Shio ramen is een heldere, lichte basisbouillon met een hartige smaak. De bouillon kan gemaakt worden van kipkarkassen, varkensbotten of viskoppen en -graten.
  • Tsukemen: Bij tsukemen ramen worden dikke noedels en de bouillon in aparte kommen geserveerd. Zo kun je steeds wat noedels in de bouillon dippen en direct opslurpen.

Recept ramen met geroosterd buikspek

Heb je trek gekregen? Dat komt goed uit. Met dit recept vul jij ook je eigen kommetje geluk.

> naar het recept: ramen met geroosterd buikspek

Ramen met geroosterd buikspek

Lees meer:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!