Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Homemade tiramisu dessert

Tiramisu maken: tips en hotspots

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Iedereen die wel eens in een Italiaans restaurant heeft gegeten, of dat nou in Nederland of in het buitenland was, heeft tiramisu gegeten. En terecht: zelfs de allergrootste koffiehaters kunnen deze Italiaanse dolce niet weerstaan. Lotus legt je alles uit over waar tiramisu vandaan komt, hoe je zelf de allerlekkerste én traditioneelste tiramisu maakt en welke tiramisu-taboes je beter kunt vermijden.

Wat is tiramisu?

Uitleggen wat tiramisu is, lijkt misschien wat overbodig, maar een snelle opfriscursus kan nooit kwaad. Tiramisu is een Italiaans dessert dat wordt gemaakt van savoiardi (Italiaanse lange vingers), koffie, eieren, suiker, mascarpone en cacao (geen alcohol? Hierover later meer!). Het dessert is opgebouwd in laagjes en wordt meestal geserveerd in stukken of in individuele glaasjes, waardoor je de laagjes mooi kunt zien.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar komt tiramisu vandaan?

Hoewel de herkomst van tiramisu niet honderd procent zeker is, wordt over het algemeen gedacht dat het dessert werd uitgevonden in Le Beccherie, een restaurant in de Noord-Italiaanse stad Treviso. In de jaren 50 stonden Ado en Alba Campeol aan het roer van Le Beccherie en na de geboorte van hun zoontje Carlo maakte Alba in de ochtend vaak een mengsel van zabaglione (een zoet Italiaans gerecht op basis van opgeklopte eieren) en koffie voor zichzelf om energie voor de dag op te doen. Van dit ontbijtje komt de naam ‘tiramisu’, wat zich letterlijk laat vertalen tot ‘trek me omhoog’ en zoveel betekent als ‘beur me op’.

tiramisu

Le Beccherie

Toen Carlo oud genoeg was stond Alba weer in de keuken van Le Beccherie, waar ze geïnspireerd door haar ontbijt een dessert wilde maken. Samen met de toenmalige chef-patissier Lolì Linguanotto sloeg zij aan het experimenteren, allereerst met eiwitten en slagroom. Deze combinatie bleek geen succes, maar nadat Alba de room verving door mascarpone was daar dan eindelijk het begin van het Italiaanse dessert zoals wij hem nu kennen. In 1972 legden Alba en Lolì de laatste hand aan hun recept en verscheen hij op het menu van Le Beccherie, waar hij nog altijd op staat.

Het duurde niet lang tot het dessert door andere chefs nagemaakt en verspreid werd en inmiddels staat tiramisu over de hele wereld bekend als een klassieker uit de Italiaanse keuken. Het originele recept van Le Beccherie werd in 2010 opgenomen in het archief van de Accademia Italiana Della Cucina, die sinds 1953 waakt over de kwaliteit en authenticiteit van de Italiaanse keuken.

Perfecte tiramisu maken

Tiramisu lijkt misschien een simpel gerecht, maar voor een perfecte tiramisu heb je toch een aantal trucjes én de juiste ingrediënten nodig. Als je je aan deze tiramisuregels houdt, kan het bijna niet fout gaan:

  • Mascarpone heeft een relatief hoog vetgehalte, waardoor hij sneller schift dan bijvoorbeeld slagroom of roomkaas. Gebruik dus het liefst mascarpone uit de koelkast die slechts een paar minuten op temperatuur is gekomen, dan schift hij minder snel dan mascarpone op kamertemperatuur. Door de mascarpone met de hand te kloppen heb je meer controle over de consistentie ervan en merk je het sneller op als hij begint te schiften dan wanneer je met een elektrische mixer klopt. Meer werk, maar wel een beter resultaat!
  • Je kunt eieren het beste in de koelkast bewaren, maar voor tiramisu is het slim om de eieren ongeveer een halfuur voor je ze opklopt op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt er namelijk voor dat de eieren luchtiger worden en je tiramisu dus meer volume krijgt. Ook krijgen de eieren hierdoor een zachtere textuur.

Nog meer tips:

  • Gebruik altijd goede koffie om tiramisu te maken – oploskoffie is in dit geval uit den boze. Kies voor koffie met een gekaramelliseerde ondertoon, die past goed bij de smaken van tiramisu. Je kunt ook kiezen voor licht gebrande koffiebonen – die hebben over het algemeen een wat zuurdere smaak die goed afsteekt bij dit zoete dessert. Het belangrijkste is dat je flink sterke koffie gebruikt, zodat de koffiesmaak goed te proeven is.
  • Het liefst zou je direct na het in elkaar zetten de tiramisu verorberen, maar het is beter om hem nog een paar uurtjes in de koelkast te zetten. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het mascarponemengsel wat opstijft en je tiramisu dus steviger wordt, ook trekken de smaken dan meer in elkaar en krijg je een diepere, complexere smaak. Geduld wordt in het geval van tiramisu zeker beloond, dus zet je tiramisu minimaal 6 uur en maximaal 2 dagen van tevoren in de koelkast voor het beste resultaat.
  • De luchtigheid van het mascarpone-eiermengsel kan een tiramisu maken of breken. Om ervoor te zorgen dat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft, klop je allereerst de eidooiers met de suiker zo luchtig mogelijk op. Klop daarna de mascarpone los en spatel voorzichtig een deel, ongeveer ⅓, door de mascarpone heen. Dit noemen we ‘familie maken’ en zorgt ervoor dat je mengsel zo luchtig mogelijk blijft. Spatel daarna de overige ⅔ van het eidooiermengsel door de mascarpone.

Tiramisu-taboes

Uiteraard zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je tiramisu maakt. We zetten de belangrijkste taboes voor je op een rijtje:

Slagroom: in verreweg de meeste tiramisurecepten die je online of in kookboeken vindt, zit slagroom om het geheel luchtiger te maken. Aan een echt Italiaanse tiramisu komt echter helemaal geen slagroom te pas, maar zorgen opgeklopte eieren voor de luchtigheid. Wees uiteraard wel voorzichtig met rauwe eieren: het Voedingscentrum raadt jonge kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand af om rauw ei te eten. Dan kun je tiramisu uiteraard wel met slagroom maken.

Alcohol: ook drank, zoals bijvoorbeeld marsala of koffielikeur, kom je vaak tegen in tiramisurecepten. We zullen niet liegen: deze toevoeging is inderdaad heel lekker in tiramisu, maar eigenlijk hoort het niet. In een klassieke tiramisu gaat qua drank alleen zwarte, ongezoete koffie. Een glaasje marsala bij de tiramisu drinken kan uiteraard wel!

Savoiardi: oké, dit is geen groot taboe, maar in Italië gebruiken ze savoiardi in plaats van de lange vingers die we hier in de winkel kopen. Hoewel de twee koekjes erg op elkaar lijken, hebben savoiardi een andere vorm en zijn ze iets steviger dan lange vingers. Vooral dit laatste zorgt ervoor dat je tiramisu beter zijn vorm behoudt. Probeer dus échte savoiardi te vinden, of maak ze zelf: op foodiesmagazine.nl vind je een recept!

Tiramisu maken: recepten en variaties

De klassieke tiramisu kennen we natuurlijk allemaal, maar door de jaren heen zijn er talloze variaties op dit Italiaanse dessert ontstaan. De koffie wordt vaak vervangen door een andere drank, zoals limoncello of zelfs zwarte thee. Ook fruit is een populaire toevoeging, denk bijvoorbeeld aan aardbeien of sinaasappel. Een alternatief voor mascarpone kan crème fraîche zijn, voor een iets zuurder resultaat, of ricotta, voor een lichtere tiramisu. Experimenteer vooral met smaken die jij lekker vindt en wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriete variatie op deze Italiaanse klassieker!

> naar het recept: tiramisu met limoncello

fiorito tiramisu

Italiaanse variaties

Zelfs binnen Italië bestaan er variaties; veel koks maken het liefst het recept dat hun nonna hen geleerd heeft, ook als dat afwijkt van de traditionele ingrediënten van tiramisu. Ook regionaal zijn er verschillen ontstaan in de bereiding van tiramisu. Zo gebruiken chefs uit Piedmont in plaats van savoiardi graag pavesini, een ander luchtig koekje met een vergelijkbare vorm. De alcoholische drank die wordt gebruikt (vaak naast koffie, niet in plaats van) wordt ook vaak gekozen op basis persoonlijke voorkeur van de kok en zijn gasten: amaretto, koffielikeur, rum en Irish cream zijn allemaal dranken die de smaak van tiramisu complementeren.

Tiramisuhotspots

De lekkerste tiramisu eet je uiteraard in Italië bij Le Beccherie. Maar ook dichter bij huis staat een goeie tiramisu vaak wel op het menu van Italiaanse restaurants. Dit zijn onze favoriete plekken om de lekkerste tiramisu van Nederland te eten:

Restaurant Mario: Dit Italiaanse restaurant wordt nog steeds gerund door familie van Mario Uva, die in de jaren 60 voor de liefde van Italië naar Nederland verhuisde en hier een eigen restaurant opende. Bij Mario eet je een écht Italiaans 7-gangenmenu, waar tiramisu vaker wel dan niet deel van uitmaakt.
Je vindt Restaurant Mario aan de Neck 15 in Wijdewormer.

47 Anno Domini: Ook in het noorden van het land staat het op het menu, evenals talloze andere Italiaanse gerechten die het klassieke met het moderne combineren. Bij 47 Anno Domini eet je tiramisu met Italiaanse savoiardi in plaats van de welbekende lange vingers.
Je vindt 47 Anno Domini aan de Rademarkt 15 in Groningen.

Merano: De huisgemaakte tiramisu van restaurant Merano mag in dit lijstje niet ontbreken. Bij Merano vind je stuk voor stuk verse pasta’s om van te huilen zo lekker. Afsluiten doe je uiteraard met tiramisu; je bord aflikken is toegestaan en onvermijdelijk!
Je vindt Merano aan de Lange Hezelstraat 33a in Nijmegen.

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!