Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
champagne

Bestaat er ook goedkope champagne?

Profielfoto van ArjanArjan Kropman

Advertentie

Champagne is een van de meest kostbare wijnsoorten. Het is betrekkelijk zeldzame wijn en de productie is kostbaar. Champagne is pas echt champagne als hij uit de Champagne streek komt. Bestaat er ook goedkope champagne?

Betaalbare champagne van kleinere wijnhuizen

Goedkoop is misschien niet het goede woord, maar er is ook echt wel minder dure champagne. Die komt van kleinere wijnhuizen. Volgens de traditionele productie wordt daar champagne gemaakt die wat minder kostbaar is. Wel echte champagne dus, maar betaalbaar. Een fles champagne die je direct bij de wijnboer in Frankrijk koopt kan voor minder dan twintig euro aangeboden worden. Deze goedkope champagne kost vaak rond de 15 à 20 euro. Koop je een fles bij de slijter in Nederland, dan is deze natuurlijk wat duurder. Voor 20-30 euro is hier een goedkope champagne te vinden. De grotere en bekende merken zijn uiteraard wat duurder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bestaat er slechte kwaliteit champagne?

Smaken verschillen natuurlijk, maar voor de kwaliteit hoef je niet bang te zijn. Champagne moet aan alle strenge regels voldoen om champagne te heten. Dat betekent dat de kwaliteit altijd geborgen is, ook bij betaalbare champagne. Er is drogere champagne (brut) en minder droge (demi sec).

Wat is crémant?

Ook buiten de Champagne streek wordt op exact dezelfde wijze mousserende wijn geproduceerd. Die mag geen champagne heten en wordt door heel Frankrijk crémant genoemd. Crémant wordt zelfs gemaakt van dezelfde druifsoorten (pinot noir, chardonnay en pinot meunier) en is niet te onderscheiden van echte champagne. Voor 8-10 euro koop je een fles bij de producent. Voor ongeveer 15 euro vind je al een heel goede fles bij de Nederlandse slijter.

Profielfoto van

Arjan Kropman

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!