Advertentie
Zo kies je de juiste wijn bij je kerstdiner
Met de feestdagen in zicht is het bijna tijd om de boodschappen in huis te halen. Welke gerechten je deze kerst gaat maken, weet je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook al welke wijn je met kerst gaat schenken? Dat kan namelijk best lastig zijn. Met alle verschillende soorten en merken is de kans groot dat het je bij de slijterij dikwijls gaat duizelen. Want hoe weet je nou welke wijnen je voor het kerstdiner moet kiezen? Daar schakelen we de experts voor in!
De leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Chateau Amsterdam
Oenoloog Juan Ropero en chef-kok Joey Baal weten als geen ander wat de beste wijn-spijscombinaties zijn. Niet gek want ze zijn beiden werkzaam bij Chateau Amsterdam. Dit is de grootste urban winery van Europa en ligt zoals de naam al doet vermoeden in het hart van onze hoofdstad. En zoals je kan verwachten van de stad is de wijnmakerij dus niet omringd door wijngaarden. Dat verbaast je misschien, want hebben ze geen druivenoogst nodig? Nee hoor, de druiven voor hun stadse wijnen importeren ze gewoon. Door samen te werken met boeren uit heel Europa brengt Chateau Amsterdam verschillende druivenrassen, landen en stijlen samen onder één dak. Dit geeft ze juist de ruimte om te experimenteren en unieke wijnen te produceren.
Experimenteer erop los!
En laat experimenteren nou net hetgeen zijn wat jij thuis ook het beste kan doen. Volgens de mannen van Chateau Amsterdam zijn er namelijk geen regels als het aankomt op het combineren van wijn en spijs. Ze drukken me op het hart dat je gewoon moet drinken wat je lekker vindt. Wijn en spijs combineren is volgens Juan en Joey niet meer dan een kwestie van smaak. Want wie niet van een bepaalde wijn houdt, zal niet snel genieten van een glas. Dan kan de wijn nog zo kwalitatief goed zijn of de wijn-spijscombinatie nog zo mooi. Als jij de wijn simpelweg niet lekker vindt, dan zal het niet gauw goed smaken. Wel raden ze je aan om veel te proeven en te experimenten, met mate welteverstaan. Want alleen zo kom je erachter waar je daadwerkelijk wel en niet van houdt. Wijn leren drinken gaat gewoonweg niet over een nacht ijs. De kunst is om erachter te komen wat je graag drinkt en waarmee dit mooi samengaat.
Proeven, proeven, proeven
Veel proeven is dus het credo en voor wijnliefhebbers is dat natuurlijk geen straf. Maar voor kerst wil je hoogstwaarschijnlijk wel wat handvaten hebben om indruk te maken op je tafelgasten. Wijnkenners hebben makkelijk praten, die weten als geen ander wat goed combineert. Maar voor een leek is dat heel wat lastiger. Hoe weet je nou welke wijn-spijscombinaties mooi samengaan, vraag ik Juan. Hij antwoordt: “Wat je bij een wijn-spijscombinatie eigenlijk wilt is dat het beste in beiden naar boven wordt gehaald. De combinatie zou ervoor moeten zorgen dat je steeds wat meer wilt nemen, van zowel de wijn als het eten. De wijn moet je doen verlangen naar een extra hapje van het eten en het eten moet je doen verlangen naar de wijn.”
Omdat smaken verschillen, is de perfecte combinatie voor iedereen anders. Een avondje proefdraaien is daarom volgens de mannen een goed idee. Zo kan je van tevoren proeven of de wijn-spijscombinatie is wat je in gedachten had en net zo goed smaakt als verwacht. Joey experimenteert in de keuken van het restaurant ook volop met de stadse wijnen van Chateau Amsterdam. Want hoe weet je anders of de smaken van de wijn-spijscombinatie elkaar naar een hoger niveau tillen? Proeven en testen dus, ook gewoon als thuiskok.
Tips voor wijn-spijscombinaties
Het fijne van wijn is dat je het goed kunt combineren met verschillende gerechten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat alle wijn en spijs goed met elkaar samengaan. Juan legt mij uit dat je bijvoorbeeld beter niet witte wijn kan combineren met rood vlees. De kans is groot dat de stevige smaken van het vlees gaan overheersen waardoor de smaak van de wijn zal wegvallen. Zonde! Je kan rood vlees daarom beter combineren met een rode wijn. Met vis daarentegen gaat dit juist niet mooi samen. De tannines die rode wijn bevat, reageren slecht op de eiwitten van vis. Witte wijn combineert dan wel weer goed met vis omdat het een zuurtje bevat. Het zure van de wijn zorgt ervoor dat je mond wordt schoongespoeld en je meer kan genieten van de delicate smaak van vis.
Onthoud: als je witte wijn bij vis serveert en rode wijn bij vlees dan kan het haast niet misgaan. Bij gerechten met gevogelte heb je wat meer vrijheid. Zowel witte als rode wijn combineren mooi met bijvoorbeeld kip en kalkoen. Het ligt er maar net aan wat je er nog meer bij serveert. Ga je voor frisse groenten en een romige saus? Dan is witte wijn de beste keus. Ga je het gevogelte stoven en komen werk je met zwaardere smaken? Dan kan je beter rode wijn serveren.
Wijn bij het kerstmenu
Per gerecht is wijn en spijs combineren dus helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Ook het samenstellen van een menu is niet lastig. Wanneer je een kerstmenu samenstelt met bijpassende wijnen is het vooral van belang dat je voor een mooie opbouw zorgt in zowel in spijs als wijn. Je kan het beste beginnen met wat lichtere smaken en deze vervolgens opbouwen. Het voorgerecht is vaak het lichtste gerecht van de maaltijd en dat is niet voor niets. Joey vertelt: “Als je eerst een zwaar gerecht serveert en daarna een lichter gerecht dan valt dat lichtere gerecht helemaal weg. De smaak is dan minder uitgesproken en dat is zonde. Bij wijnen is dat net zo. Bouw je menu dus altijd op van licht naar zwaar. Begin bijvoorbeeld met een bubbel en eindig met een zwaardere rode wijn zoals onze aromatische Lucky Lucy. Vooral met de feestdagen is het leuk om het diner te starten met een glaasje bubbels. Dit kan onze piquette zijn maar ook champagne, cava of prosecco. Dat is niet alleen een feestelijk begin van het kerstdiner maar zorgt er letterlijk voor dat je jouw pallet opent. Je prikkelt je zintuigen en krijgt zin in meer.” Laat het kerstdiner maar beginnen!
Lees ook: Zo organiseer je thuis een wijnproeverij in 5 stappen
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.