Advertentie
Wijn over?
Wie kent het niet? Je hebt gisteren wijn gedronken maar de fles is nog niet helemaal leeg. Er is nog een bodempje wijn over. Deze laatste restjes wijn kun je natuurlijk nog soldaat maken, maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn met dat beetje wijn? Wij zetten drie verschillende toepassingen voor een geopende fles wijn voor je op een rij.
Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Bodempje wijn invriezen
Onze belangrijkste tip is om het bodempje wijn in te vriezen. Dit doe je het gemakkelijkst door het laatste restje wijn in een ijsblokjesvorm te gieten. Door de restjes wijn in te vriezen zal er helaas wel wat smaak verloren gaan maar de blokjes ingevroren wijn zijn nog perfect te gebruiken in de onderstaande toepassingen! Door wijn in te vriezen hoef je het bodempje wijn niet gelijk te verwerken.
Risotto met restjes wijn
Als je risotto wilt maken zoals de Italianen dat doen, dan gebruik je wijn. Laat de boter smelten, fruit een uitje, voeg de risottorijst toe en laat het geheel kort bakken. Zodra de rijstkorrels geen witte puntjes aan de binnenkant bevatten, blus je het af met de overgebleven wijn. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Het laatste bodempje wijn is de perfecte hoeveelheid om je risotto mee te maken. Maak bijvoorbeeld onze bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille of risotto alla milanese
> naar het recept voor risotto alla milanese
Wijnsaus van restje wijn
Of je nu voor een klassieke rode- of witte wijnsaus gaat, een wijnsaus is de perfecte toepassing voor dat laatste beetje in de fles. Deze heerlijke klassieke sauzen geven de meeste vlees- en visgerechten net dat beetje extra. Probeer bijvoorbeeld ons recept voor scholfilet met wittewijnsaus.
> naar het recept voor scholfilet met wittewijnsaus
Stoofperen maken met een bodempje wijn
Stoofpeertjes, wij zijn er gek op. En wist je dat dit het ideale nagerecht is om je laatste bodempje wijn mee op te maken? De peertjes gaar je namelijk in (restjes) wijn. Maak de klassieke stoofpeertjes met rode wijn of bijvoorbeeld ons recept voor gepocheerde peer in witte wijn.
> naar het recept voor gepocheerde peer met macadamiacrumble
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.