
Sta jij ook weleens bij het kruidenschap in de supermarkt, je afvragend waarom er al die verschillende soorten peper worden verkocht? Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en roze peper? En is het wel de moeite waard om witte én groene peper te kopen voor een recept dat je wilt maken?
Lees verder na de advertentie
Verschillende soorten peper
Zwart, groen, wit, korrels of gemalen? Peper komt in vele verschillende soorten en maten. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Zo weet je voortaan alles over de verschillende soorten pepers die er te vinden zijn.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zwarte peper
Dit is wel de meest gebruikte soort peper. Maar in wezen zijn het ‘gewoon’ gekookte groene peperkorrels die daarna gedroogd worden in de zon. De zwarte korrels hebben de sterkste smaak en zijn het scherpst van alle soorten. Gewoonlijk staan ze naast een potje zout te blinken op tafel, de golden couple. Vers gemalen zijn ze de ideale smaakmaker voor elk gerecht. Er zijn veel variëteiten in zwarte peper, waaronder de Tellicherry uit India met een zoete, ronde smaak, de Braziliaanse, een harde peper en Lampong uit Indonesië met een vleug citrus in de peper.

Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Witte peper
Deze peper is minder aromatisch maar heter dan zwarte peper. Daarom wordt de witte peperkorrel vaak gebruikt om te blenden in lichtgekleurde gerechten zodat hij niet opvalt in bijvoorbeeld een lichte saus. Voor het maken van witte peper is de bes volledig gerijpt voordat hij wordt geplukt, waarna de schil wordt verwijderd. Daarna wordt de bes gedroogd. Witte peperkorrels zijn dus eigenlijk zwarte peper zonder schil.
Groene peper
Dit is de onrijpe zwarte peperkorrel die vaak wordt ingelegd in zuur. Groene peper heeft een frisse, maar scherpe smaak. Hoewel de smaak wel kruidiger en minder pittig is dan zwarte en witte peperkorrels. Ze kunnen ook gedroogd worden, maar dat is minder gebruikelijk. Licht pittig en aromatisch zijn ze perfect voor het op smaak brengen van vleesgerechten.

Rode peper
Deze peperkorrel wordt pas geplukt als ze rijp zijn en dan gedroogd. Het is best zeldzaam om een rode peperkorrel te krijgen aangezien ze vaak een zwarte schil ontwikkelen tijdens het droogproces. Rode peper heeft een citrusachtige smaak en is daarom heerlijk in combinatie met een visgerecht. Rode peper is best zeldzaam en wordt vaak verward met de roze peper.
Roze peper
Roze peper komt uit Zuid-Amerika en is een heel andere plant dan de Aziatische piper nigrum waar zwarte, groene en witte peper vandaan komen. Ze heeft ook een peperachtige bite, maar de smaak van een roze peper hint toch ook naar fruit en bloemige smaken. Het fijnste is om roze peper te vermalen met een mes of vijzel omdat ze zo delicaat zijn.
Lees ook:
Onze tips

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?

Clubsandwich maken: zo doe je dat!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom

Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.