Advertentie
Sta jij ook weleens bij het kruidenschap in de supermarkt, je afvragend waarom er al die verschillende soorten peper worden verkocht? Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en roze peper? En is het wel de moeite waard om witte én groene peper te kopen voor een recept dat je wilt maken?
Verschillende soorten peper
Zwart, groen, wit, korrels of gemalen? Peper komt in vele verschillende soorten en maten. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Zo weet je voortaan alles over de verschillende soorten pepers die er te vinden zijn.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zwarte peper
Dit is wel de meest gebruikte soort peper. Maar in wezen zijn het ‘gewoon’ gekookte groene peperkorrels die daarna gedroogd worden in de zon. De zwarte korrels hebben de sterkste smaak en zijn het scherpst van alle soorten. Gewoonlijk staan ze naast een potje zout te blinken op tafel, de golden couple. Vers gemalen zijn ze de ideale smaakmaker voor elk gerecht. Er zijn veel variëteiten in zwarte peper, waaronder de Tellicherry uit India met een zoete, ronde smaak, de Braziliaanse, een harde peper en Lampong uit Indonesië met een vleug citrus in de peper.
Witte peper
Deze peper is minder aromatisch maar heter dan zwarte peper. Daarom wordt de witte peperkorrel vaak gebruikt om te blenden in lichtgekleurde gerechten zodat hij niet opvalt in bijvoorbeeld een lichte saus. Voor het maken van witte peper is de bes volledig gerijpt voordat hij wordt geplukt, waarna de schil wordt verwijderd. Daarna wordt de bes gedroogd. Witte peperkorrels zijn dus eigenlijk zwarte peper zonder schil.
Groene peper
Dit is de onrijpe zwarte peperkorrel die vaak wordt ingelegd in zuur. Groene peper heeft een frisse, maar scherpe smaak. Hoewel de smaak wel kruidiger en minder pittig is dan zwarte en witte peperkorrels. Ze kunnen ook gedroogd worden, maar dat is minder gebruikelijk. Licht pittig en aromatisch zijn ze perfect voor het op smaak brengen van vleesgerechten.
Rode peper
Deze peperkorrel wordt pas geplukt als ze rijp zijn en dan gedroogd. Het is best zeldzaam om een rode peperkorrel te krijgen aangezien ze vaak een zwarte schil ontwikkelen tijdens het droogproces. Rode peper heeft een citrusachtige smaak en is daarom heerlijk in combinatie met een visgerecht. Rode peper is best zeldzaam en wordt vaak verward met de roze peper.
Roze peper
Roze peper komt uit Zuid-Amerika en is een heel andere plant dan de Aziatische piper nigrum waar zwarte, groene en witte peper vandaan komen. Ze heeft ook een peperachtige bite, maar de smaak van een roze peper hint toch ook naar fruit en bloemige smaken. Het fijnste is om roze peper te vermalen met een mes of vijzel omdat ze zo delicaat zijn.
Lees ook:
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.