Advertentie
De zoete aardappel heeft de afgelopen jaren een plekje veroverd in de Nederlandse keuken. Wat ons betreft volledig terecht, je kunt er alle kanten mee op. Een van de populairste recepten is zoete aardappelfriet. Maar hoe bak je zoete aardappelfriet nu écht krokant? Wij vertellen je alle tips & tricks voor krokante zoete aardappelfriet!
Zoete aardappelfriet krokant bakken
Tegenwoordig hoef je niet meer urenlang te schillen om zelf zoete aardappelfriet te maken, in elke supermarkt liggen de zakjes kant-en-klaar op je te wachten. Het enige wat rest is dat je de friet nog moet bakken.
Daar waar ‘gewone’ friet vrij gemakkelijk knapperig en krokant wordt is dat bij zoete aardappelfriet nog weleens lastig. Hoe moet je eigenlijk zoete aardappelfriet krokant bakken? Wij helpen je met de beste tips & tricks!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is zoete aardappel?
In dit artikel vertelden we je al eerder het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel. Zoete aardappel heet ook wel bataat, en komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze behoort tot een andere familie dan de gewone aardappel. Er is regelmatig discussie of zoete aardappel wel of geen groente is.
Al valt het volgens het Voedingscentrum, net als gewone aardappel, buiten het groentevak en moet het gezien worden als koolhydraatbron. Dit komt door de afwijkende voedingswaarde, zoete aardappel bevat namelijk veel zetmeel.
Hoe maak je krokante zoete aardappelfriet?
Er zijn verschillende recepten voor zoete aardappelfriet. Dit recept met halloumi en munt is misschien wel één van onze favoriete recepten om zoete aardappelfriet krokant te bakken.
Zoeteaardappelfriet met halloumi en munt
Misschien is dit wel ons favoriete recept als het aankomt op zoete aardappelfriet krokant bakken. De basis is simpel, door de halloumi en munt wordt het nét even wat spannender. Gebruik de tips die hierboven staan en je hebt in een handomdraai heerlijke én krokante zoete aardappelfriet op tafel staan.
Zoete aardappelfriet krokant bakken
Toch lukt het niet altijd om zoete aardappelfriet krokant te bakken. Niet getreurd, wij verzamelden namelijk de beste tips & tricks om zoete aardappelfriet écht krokant te bakken.
- Week de gesneden zoete aardappelfriet in ruim water met 1 el zout. Spoel de friet daarna af. Een half uur tot een uur weken is meer dan voldoende. Droog de frietjes goed af na het weken, ze moeten volledig droog zijn als ze de oven in gaan. Zo kun je zoete aardappelfriet krokant bakken.
- Gebruik een bakplaat mét bakpapier. Hierdoor zullen ze minder snel vastplakken aan de bakplaat. Bak de frietjes niet op een rooster.
- Besprenkel de friet met wat olijfolie en zorg dat de frietjes niet te dik zijn. Dunne friet gaart sneller en wordt eerder krokant dan dikke frieten.
- Verdeel de zoete aardappelfriet goed over de bakplaat die in de oven gaat. Zodra de frietjes tegen elkaar of op elkaar liggen worden ze niet meer krokant. Er moet voldoende ruimte tussen zitten.
- Zout voeg je pas toe na het bakken van de zoete aardappelfriet. Wacht hier mee, ook al staat het in het recept. Zout onttrekt namelijk vocht, en daardoor worden de frietjes sneller slap. Je gebruikt vooraf alleen zout in het water waarin je de friet laat weken.
- Nog niet tevreden? Gebruik wat maïszetmeel (Maizena). Doe de frietjes voor het bakken in een plastic zak met een schep maïszetmeel en hussel goed door elkaar. Dit laagje zorgt voor extra crunch!
Recepten met krokante zoete aardappelfriet:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Probeer eens een van onderstaande recepten en laat je verrassen door de veelzijdigheid van krokante zoete aardappelfriet.
Groentefrietjes met dip van Living the Green Life
Dit recept bestaat niet alleen uit krokante zoete aardappelfriet maar uit verschillende soorten groentefrietjes. Heerlijk voor een vegetarische borrel bijvoorbeeld!
Cowboy ribeye met koffierub en coleslaw
Ideaal voor op de barbecue, al maak je dit recept ook gemakkelijk met een goede grillpan. De koffierub maakt de ribeye onweerstaanbaar lekker. En wat past daar nu beter bij dan krokante zoete aardappelfriet? Eet smakelijk!
Vegetarische kapsalon met knolselderijshoarma en big mac saus
In dit recept staat gewone aardappel om de friet mee te maken. Niets mis mee natuurlijk, maar probeer het eens met zoete aardappel. Dat maakt deze vegetarische kapsalon nóg lekkerder!
Zoeteaardappelfriet met halloumi en munt
Aardappelchips hebben niet veel nodig om erbij te eten, maar de toevoeging van halloumi en munt in dit recept maakt van deze behoorlijk gewone, dagelijkse snack iets veel heerlijkers.
Voor de friet
- 750 g zoete aardappel (geschild en in plakjes van 1.5 cm dik)
- 3 el olijfolie
- zeezout
Voor de halloumi
- 100 g halloumi
- 1 el gedroogde munt
Benodigdheden
- bakpapier
- rasp
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe de zoete-aardappelplakjes in een grote kom, schenk de olijfolie erbij en strooi de cayennepeper en het zeezout erover.
Hussel de frites tot ze egaal bedekt zijn met olie en cayennepeper. Schuif alles op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Rooster de chips 20 tot 30 minuten in de oven, keer ze halverwege.
Rasp de halloumi fijn boven een kleine kom of een bord. Voeg de munt toe en hussel tot de munt gelijkmatig is verdeeld. Zet aan de kant tot de frites klaar zijn.
Haal de frites uit de oven zodra de randen goudbruin zijn en de frites mooi knapperig. Schep de frites op een serveerschaal. Schep de geraspte halloumi met munt in hoopjes op de frites en geniet er meteen van.
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.